Meny

9/11 - Nyheter i forandring

I går var det 10 år siden terrorangrepene mot USA.

Flykapringene og terrorangrepet på Twin Towers og Pentagon den 11. september 2001 har hatt store følger siden. Både Afghanistan og Irak er blitt invadert av USA sammen med vestlige stormakter og allianser. Maktbalanser har endret seg. Selv lille Norge er til stede med egne militærstyrker i Afghanistan. Og i kjølvannet av invasjonene, ser konfliktene i både Afghanistan og Irak ut til å ingen ende ta. Terroraksjonene har også kommet nærmere; i Madrid, London, Stockholm og i Oslo og Utøya nå i sommer. Verden har blitt mindre.

Å se tilbake på nyhetsdekningen denne tirsdagen tidlig i september for ti år siden, er ganske interessant.

I 2001 fantes det verken Facebook, Twitter eller andre sosiale nettjenester, og noen egen ren nyhetskanal i Norge var det neppe noen som hadde tenkt på. Flesteparten av oss surfet på nett med modem, sendte e-post hit og dit og VGs nettside var i en noe tynnere versjon. Med andre ord, nyhetsstrømmen og tilgang til informasjon var en helt annen karakter enn i dag.

Jeg husker godt NRKs ekstra nyhetssending ledet av Christian Borch. Etter å ha gitt seerne en liten smakebit av CNNs direktebilder fra Manhattan, går han over på neste sak; norsk politikk... Å "gå over til norsk politikk", sett ut fra et nyhetsperspektiv, forteller mye om at det har gått ti år siden 9/11.

NRKs første ekstra nyhetssending 11. september 2001

Ved store nyhetshendelser holder man i dag på direktebildene, og kaller inn tv-stasjonenes egne eksperter fortløpende. Hadde man forresten «eksperter» i 2001? I tillegg tråler nyhetsredaksjonene sosiale medier for foto, video og meldinger. Informasjonen er tilgjengelig umiddelbart. Utfordringen i 2011 er nå å samle, filtrere og bekrefte innholdet som havner på redaksjonsbordet.

Under terrorangrepet i Mumbai i 2008 fikk vi inntrykk av hvordan nyhetsdekningen var i ferd med å forandre seg. Verdens medier fikk tilgang til direkte rapporter fra hotellgjester og andre skuelystne på Twitter, Flickr og YouTube. @GeirH skrev på Twitter under Mumbai-terroraksjonen: 01.50 CET, and CNN have their first reporter on site in Mumbai. Twitter have had reporters online for seven hours! (Kilde:NRK beta). Og Jan Omdahl i Dagbladet skrev denne artikkelen i 2008 om at den viktigste nyheten, er den du lager selv.

Under Utøya- og Oslo-terrorangrepet i sommer, så vi også hvor sterkt medium de sosiale mediene er. NRK har laget denne oversikten over alle innleggene som ble postet på Twitter under hendelsene i Oslo og på Utøya. Og vi fikk se hvordan nyhetsredaksjonene i både aviser og på TV brukte Twitter som kilde for nyhetsjournalistikken. Journalister er selv svært aktive i sosiale media. Og etter hvert som twittermeldinger og Facebook-statuser tikket inn i nyhetsredaksjonene, prøvde nå journalister å komme i direkte kontakt med de som var fanget ute på Utøya. Dette er noe pressen har fått kritikk for i ettertid. Norwegian Online News Association (NONA) arrangerte 1. september et debattmøte, hvor dette temaet ble diskutert.

Tilbake til 2001 og 11. september. Denne ettermiddagen fulgte jeg CNNs dekning fra New York City - uten tweets, statusoppdateringer eller YouTube-videoer. Nyhetsankerne satt sammen med resten av verden som sjokkerte vitner til at United Flight 175 styrtet inn i South Tower, kort tid etter at North Tower var blitt rammet på samme måte.

Det ble filmet på avstand enten fra TV-stasjonenes egne kontorer eller fra helikopter. De nære TV-bildene manglet. Fra sendingen på CNN startet, til de første tv-bildene fra gatene rundt World Trade Center kom på lufta, tok det ca. en time. Og da var tv-bildene fra en lokal tv-stasjon.

Når jeg ser de første tv-bildene av de to tårnene som står i brann i dag, er det noe horribelt stilistisk over scenen som utspiller seg nederst på Manhattan 11. september. Og jeg får en merkverdig følelse når jeg betrakter terroraksjonen på avstand. Både i tid - 10 år - men også hvordan telelinsene zoomer inn fra flere kilometer lang avstand. To gigantiske søyler over et av verdens største bylandskap står i brann. Og du vet at inne i bygningene er det flere tusen mennesker som kjemper for sitt liv. Mange er allerede døde. Du ser ingen nære bilder. Du bare vet.

Mobiltelefoner hadde knapt kameraer i 2001, så øyenvitner med videokameraer løp blant annet til CNNs studioer lenger nord på Manhattan med DV-tape, med de siste videobildene. Samtidig tok reportere store sjanser og beveget seg inn i katastrofeområdet rett før tårnene kollapset. De overlevende ofrene ble intervjuet i kaoset som oppstod rett før, og etter at tårnene hadde kollapset. Det var TV-reporteren som stod for journalistikken. Og det tok lang tid før alt dette kom på lufta, hvis man ser i forhold til i dag.

På de ti årene som har gått siden 9/11, kan man trygt si at nyhetsjournalistikken har endret seg. Både internett- og mobiltelefonteknologi har sammen med bruken av sosiale medier utviklet seg til å bli den viktigste kildekanalen i all journalistikk, og hvor det er du og jeg som står for innholdet.

Katastrofen skjer. Det første du gjør er å sende en tweet med et bilde, filmer for så å dele filmen rett på YouTube, Facebook eller Twitter. Et par minutter senere er filmen på TV.

I dag er det ofrene selv som leverer nyhetene.