Meny

Anton Corbijn - fra musikk til Clooney

Anton Corbijn er en av verdens mest anerkjente portrettfotografer og musikkvideoregissører. Nå er han aktuell på CANAL+ med sin andre spillefilm The American, og med George Clooney i hovedrollen.

Hvis jeg ser tilbake på 90-tallet, så er det enkelte bilder fra populærkulturen som virkelig har brent seg fast på netthinnen. Som da David Gahan i Depeche Mode vandret over skotske fjellandskap, langs den portugisiske kystlinjen og i de sveitsiske alpene kledd ut som konge i musikkvideoen til Enjoy the Silence. Den ble forøvrig en av Depeche Modes mest suksessfulle singler. Anton Corbijn hadde regien.

Hollandske Anton Corbijn startet sin karriere som fotograf på 70-tallet med portretter av David Bowie, Lou Reed, Miles Davis, Peter Gabriel og Joy Division. Historien om sistnevnte ble også filmatisert i det som skulle bli Corbijns første spillefilm: Control (2007). Gjennom mørke og kontrastrike svarthvitt-fotografier og minst like kraftfulle musikkvideoer, har Corbijn formet det visuelle uttrykket til både U2 og Depeche Mode opp gjennom 80- og 90-tallet, og videre helt fram til i dag. Jeg tror Corbijn kan ta mye av æren for at begge band har oppnådd den suksessen de har gjort. Han har vært som et ekstra bandmedlem. Han har levd U2 og Depeche Mode.

Corbijn fotograferte blant annet bildene til U2s album Achtung Baby. Et av de mest innflytelsesrike albumene på 90-tallet. Et album som på mange måter, både gjennom musikk og bilder, ble et symbol på det nye og frie Europa etter Berlinmurens fall. På albumet regisserte Corbijn også den første versjonen av musikkvideoen til One. Og etter 22 år langt samarbeid med U2, Corbijn ut fotoboken U2&i i 2005.

Se dokumentarfilmen Anton Corbijn på nært hold (NRK)

I tillegg til også å ha regissert en lang rekke musikkvideoer for artister som blant annet Nirvana, The Killers, Red Hot Chili Peppers og Metallica, så har Anton Corbijn fotografert de største profilene i musikk- og filmverdenen, noe som har gjort han til en av de mest innflytelsesrike portrettfotografene i verden i dag. Han har hatt en rekke fotoutstillinger verden rundt, også i Norge.

My enthusiasm for photography is always there even though now I do mostly films. I like the complexity of making movies: vision, story, music – it all comes together, but you have to plan it.

De siste årene har Corbijn dedikert mer av sin tid til spillefilmen. Først kom historien om Joy Division i Control (2007), så The American (2010) og neste år er han klar med sin tredje film A Most Wanted Man. Den siste musikkvideoen Corbijn regisserte, var Coldplays Viva la Vida (2008).

Jeg har satt sammen en Spotify-spilleliste med nesten alle låtene hvor Corbijn har musikkvideoregi: Spilleliste: Anton Corbijn Music Videos

Og ikke glem The American på Canal+ Hits onsdag 28. september kl. 16.30 og Canal+ First lørdag 1. oktober kl. 23.00.