Meny

Dyrisk tv-glede

Fire av ti finalister er klare for finalen i RiksTV og National Geographic Channels videokonkurranse Det store dykket. I tiden fremover mot finalen, presenterer vi finalistene her på på bloggen. Første finalist ut, er forrige ukes vinner - Melissa fra Kristiansand.

Navn: Melissa Joreid Bertelsen
Alder: 22 år
By: Kristiansand
Yrke: Student ved UIA, studerer biologi
Hobbyer: Dykking, reise, natur, dyr, film og selvfølgelig venner og familie.

- Hvordan oppdaget du – og kom du med i Titanic-konkurransen?

Mamma så først reklamen på TV, og mildt sagt SKREK ut til meg som en gal at det var en konkurranse på TV som jeg MÅTTE melde meg på :)

- Hva tenkte du da innslaget ble laget? Var det impulsivt?

Jeg jobber i dyreparken i Kristiansand om sommeren, og det var faktisk klasse-kameraten min Mathias Skar som kom med idèen om å filme lemurene som satt og så på tv sammen med meg, om akkurat en dokumentar om lemurene. Tanken bak det hele er iallfall for oss veldig morsom; Jeg klarer meg ikke engang en dag på jobb uten tv, og også lemurene elsker å se på tv. Spesielt da en dokumentar av seg selv. Derav navnet "dyrisk tv-glede". Idèen var ganske impulsiv ja.. Mathias kom plutselig å fortalte meg idèen, og to dager etterpå satt vi med en stor plasma-tv inne hos en haug med apekatter!

- Hvordan klarte du å samle så mange stemmer?

Jeg har mast på venner, bekjente, familie og ikke kjente som en GAL! Har sendt ut linken til alle som kan krype og gå, både på Facebook og fra SMS. Jeg la også ut linken på ett dykkerforum jeg er medlem i. Annet enn det har jeg ikke gjort. Men jeg er HELT overveldet over alle stemmene jeg fikk. Folk har vært utrolig støttende og flinke.

- Hvor er opptaket gjort ?

Opptaket er gjort i lemurburet i dyreparken, Kristiansand.

- Ligger det noe spesielt bak tittelen på innslaget?

Har allerede kommentert dette :)

- Hvordan laget du/dere det?

Vi brukte bare helt vanlig hjemmefilmkamera, og utstyr vi selv hadde (som tv, playstation osv.), og filmet på vanlig gammeldags måte. Så fikk jeg min gode fetter til å redigere filmen ned til 30 sekunder. Vi er alle som har vært med å hjulpet til, ganske amatører. Så vi laget filmen med håp om å "slå ann" pga. tanken bak filmen, og ikke selve kvaliteten.

- Hvem er med på innslaget?

Det er hovedsaklig bare meg. Men fikk jo hjelp av Mathias Skar og Anders Grønås.

- Hvem skal du ta med deg på turen dersom du vinner til slutt?

Oi oi! Så langt har jeg ikke klart å tenke enda! Det må vel enten bli min gode hjelper, Mathias Skar. Eller min bestevenninne Natalie Iselin Repstad, eller pappa. Den tid, den glede (",)

- Hva gjorde du opptaket med?

Vanlig filmkamera. Lite digital kamera.

- Har du noen tips/gode råd til de siste finalistene?

Lag en enorm Facebook-gruppe, del linken og MAS på folk! Hehe :) Jeg fikk min fetter til å lage en gruppe på Facebook, slik at alle vennene mine var der så jeg kunne skrive en melding til alle samtidig. Veldig effektivt. Men de må være positive, og entusiastiske og aldri gi opp. Og for all del, ikke vær redd for å mase!

- Dersom du vinner - tør du å være med ned de 3800 meterne til skipet?

LETT! Jeg er ikke det minste redd. Det er kanskje litt rart? Men dette har, helt siden jeg begynte å dykke og ble mer interessert i havet, vært en av mine store drømmer. Jeg hadde vært/og er bare enormt spent!

- Hva er fjernsynsglede for deg?

Fjernsynsglede for meg er når jeg kan lene meg tilbake i sofaen, på både gode og dårlige dager, og alltid klare å le og kose meg foran TV-en. Vi har familiekveld foran TV-en hver søndag. Og det er den beste dagen i uka. Kose oss foran TV-en med noe godt å spise og bare familien.

- Hva ser du aller helst på tv?

Det jeg liker aller best, sånn generelt, er dokumentarfilmer om havet og dyr. Da spesielt primater. Jeg ser mye på Animal planet og National Geographic. Ellers så liker jeg også veldig godt "Robinson ekspedisjonen" og "Idol". Vi må jo støtte opp om våre norske medborgere ;)

- Favorittprogram og programledere?

Jeg har tre dokumentarserier jeg elsker. Det er "Life", "Planet earth" og "Pacific Abyss". Ellers så liker jeg også som sagt "Robinson ekspedisjonen", "Idol" og komiserier som "Kongen av Queens" veldig godt. Også selvfølgelig "Senkveld". Favoritt programledere må vel bli Thomas og Harald i Senkveld. Også liker jeg David Attenborough, men han er jo ikke akkurat en programleder.

- Er du mye på nettet? Hva gjør du der?

Nei, ikke særlig mye. Jeg sjekker facebook en del, men ikke annet enn det. Av og til i sammenheng med skole.

- Hva vil du gjøre videre i Titanic-konkurransen (vil du følge med?)

Ja, jeg kommer til å fortsette å stemme på noen av de filmene jeg liker og mener fortjener en finaleplass, uten tvil. Jeg er ei utrolig positiv og entusiastisk jente, så jeg prøver å involvere meg så mye som mulig på en positiv måte :)

- Kjenner du noe til historien om Titanic?

Ja, jeg kjenner jo til en del av historien. I korte trekk; Titanic ble bygget (1911) som ett enormt passasjerskip med plass til over 3300 personer. Det var nesten 270 m langt og 30 m bredt. Det skulle i hovedsak frakte passasjerene fra England til New York, med stopp innom Frankrike og Irland. Skipet kom dog aldri så langt, men forliste etter fire dagers seiling, pga. kollisjon med et isfjell. Folk visste kanskje ikke heller da at omtrent 90% av et isfjell befinner seg under overflaten. Opp i mot 1500 mennesker mistet livet, og under halvparten av det overlevde.

Det som folk flest lettest kjenner igjen Titanic ved, og som gjør skipet lettest å skille fra andre skip, er de 4 skorsteinene på toppen av skipet. Når skipet sank, knakk skipet i to mellom den tredje og fjerde skorsteinen. Det som ble det fatale med skipet, var at fem av de vanntette rommene ble fylt med vann, mens skipet bare kunne klare å holde fire fylt med vann. Som sikkert alle husker godt fra filmen, var det ikke nok livbåter på Titanic, derav så mange omkomne. Og mange av livbåtene ble ikke fylt helt opp til maximum. Det "positive" som har kommet ut fra dette, er at det etter tragedien ble iverksatt nye sikkerhetstiltak og regler for sjøfart. Skipet ble funnet i 1985.

Dette var veldig kort om hovedelementene ved historien om Titanic.

- Hvordan vil du eventuelt forberede deg til en tur ned til Titanic?

Jeg tror ikke det går an! Jeg har hatt så sommerfugler i magen helt siden mamma fortalte meg om konkurransen, at det blir vanskelig å temme de! :)
Jeg ville nok bare fortsatt hverdagen min som vanlig. Utenom å selvfølgelig gjøre masse research om skipet, spesielt på den delen vi evt. skal ned å se, slik at jeg kanskje lettere kan kjenne igjen ting. Se litt på hvordan skroget ligger plassert i forhold til hvor vi skal dykke ned osv. Også ville jeg lest mer om selve forskningsbåten vi skal være om bord på. Mer enn det syns jeg ikke er nødvendig, det er selve opplevelsen jeg (forhåpentligvis) gleder meg til. Jeg studerer jo til å forhåpentligvis bli marinbiolog en dag, så dette hadde vært en drøm som ble virkelighet! Jeg fascineres veldig av alt under havet, bare det at vi vet mer om universet enn havet er jo sprøtt. Jeg må forresten bare få sagt at jeg synes det er helt utrolig at dere holder en slik konkurranse for alle og enhver til å delta! Jeg husker når jeg først så filmen, da sa jeg at jeg ville gitt en arm (!) for å dra ned og se vraket! Og jeg og mine dykker-kamerater har ofte diskutert hvor mye vi tror en slik ekspedisjon ville kostet den dagen det blir mulig å dykke ned i ubåt. Og det er helt fantastisk at dere nå har teknologien og muligheten til å gjøre dette!