Meny

Fjernsynsglede med Skjeberg

I forrige uke utfordret jeg elevene ved Radio- og tv-journalistikk (bildet over) på Skjeberg folkehøyskole om å lage eksempelvideoer for videokonkurransen Det store dykket som vi lanserte i går. De tok utfordringen på strak hånd, kastet seg rundt og leverte. Fokus var idé, og verktøyet var mobiltelefon. Oppgaven var Lag en video om hva FJERNSYNSGLEDE er for deg!

Det var gøy å besøke skolen, for jeg har selv vært elev der i året 1994/1995. Jeg gikk på fagfeltet Bilde og kommunikasjon som hadde hovedfokus på fotografi og videoproduksjon. Mye av studielånet gikk derfor med til svart/hvitt-film og fotopapir den gangen. Utover skoleåret fattet jeg også min interesse mer og mer for videoproduksjon. Her var vi en liten gjeng kreative sjeler som la igjen mye tid bak kamera og i klipperommet. Vi produserte filmer på løpende bånd. Musikkvideoer, Baywatch-parodier og små kortfilmer.

Videoformatet var ikke VHS, Video8 eller BetaCam, men U-matic. Et format som jeg tror NRK også brukte i gamle dager. Her var det digre videokassetter som vi satte inn i svært tunge bærbare video-recordere med skulderrem, og som igjen var koblet med ledning til et videokamera. Lyden ble tilkoblet på samme måte. Vi kunne sitte i flere dager med redigeringen. Ikke noen lett affære, altså. Men gøy var det.

I dag er livet enklere. Og ikke minst mobil. Nå kan jeg filme med med min iPhone, redigere den på samme sted, og i tillegg publisere den på nett og i sosiale kanaler på bare noen få minutter. Nettjournalister jobber på samme måte. Deadlinen er ikke klokka tre lenger. Den finnes ikke. Her gjelder det å være først ute med det siste. En sterk kontrast til skoleåret 1994/1995.

Videosnuttene fra Skjeberg folkehøyskole er ment for å inspirere, og få deg til å komme på en knallgod idé om hva fjernsynsglede er for deg.

Bruk mobilen din. Lag en film om din tv-hverdag eller en parodi på en programleder. I hvilken film ville du våknet i? Rekonstruer den største tv-begivenheten i ditt liv. Hva er norsk tv-kultur? Mulighetene er mange.

Kanskje vi sender nettopp deg avgårde på den fantastiske reisen ned til Titanic :)

Lykke til!

Ole-Chr. / RiksTV