Meny

Foto: Stian Broch

Hopp - eventyr og fjernsynsglede

Denne helgen starter hoppsesongen for alvor. Verdenseliten er samlet i Kuusamo, og de norske hopperne gleder seg til å komme i gang etter en lang periode med mye trening. Vi er forhåpentligvis nå i starten på en stor sesong for de norske hopperne.

Som sponsor for det norske hopplandslaget føler også jeg på sommerfugler nå før sesongen setter i gang for alvor. Det kribler i en barnslig forventning til store opplevelser, og tankene går til noen av de store hoppøyeblikkene som har festet seg i årenes løp.

Mitt første store hoppminne er skiflygningsrennet i Vikersund i 1983. Olav Hansson knivet med Matti Nykänen om seieren. Stilhopperen fra Røa imponerte og overrasket alle, men ble snytt for gullet av Nykänen – med et halvt poeng. Denne opplevelsen satte dype spor hos en 11-åring på sitt første hopprenn. Min leke-skihopper ble malt hvit – som hoppdrakten til Olav Hansson.

Et annet øyeblikk som har festet seg var det fantastiske rennet i normalbakken på Lillehammer under OL i 1994. Vi var en spent gjeng som sluntret unna eksamenslesing på Norges Markedshøyskole for å se på hopprenn. I prøveomgangen hoppet nordmennene dårlig, og forventningene var ganske lave da rennet startet. Hjertet sto derfor i helspenn etter at Lasse Ottesen hadde satt bakkerekord i første omgang, og det var dobbelt norsk med Espen Bredesen som leder av rennet før andre omgang startet. Stemningen var elektrisk da Ottesen hoppet til ledelse i andre omgang - med én mann igjen på toppen. Bredesen innfridde til de grader, satte ny bakkerekord med 104 meter. Et fantastisk hopprenn, og en utrolig opplevelse som ble feiret i mange dager etterpå.

Den kanskje største hoppopplevelsen er av ferskere dato, og den står en av dagens helter for. Jeg dro forventningsfull til Vikersund under prøve-VM i februar i år for å se på kvalifiseringen til hopprennet dagen etter. De norske hopperne har gjort det godt i de store bakkene de siste årene, og Bjørn Einar Romøren hadde verdensrekorden på 239 meter. Like før vi ankommer Vikersund får vi høre at Johan Remen Evensen hadde strukket seg til 243 meter i treningsomgangen. Verdens lengste hopp er igjen gjennomført på norsk jord, for første gang siden østerrikeren Reinhold Bachler fløy ned til 154 meter i Vikersund i 1967. Dette var stort.

Stemningen var derfor ubeskrivelig på sletta da vi kom, og kvelden viste seg å bli ekstatisk. Det enorme hoppet til Remen Evensen var helt vilt å få kunne oppleve. 246,5 meter er ubeskrivelig langt. Å klare dette etter å ha satt verdensrekord i hoppet rett før, viser hvilken stor idrettsmann Remen Evensen er. Dette klippet kan sees om igjen og om igjen på YouTube. Jeg blir aldri lei!

Nå som sesongen igjen starter i Kuusamo har forholdet mitt til hopp utviklet seg ytterligere. Vi i RiksTV er hopplandslagets nye sponsor, og er nå tettere på det som skjer enn noen gang før. Dette er utrolig spennende for oss! Hopperne er selv nøkterne optimister før sesongstarten i Kuusamo, og da er jeg det også!

På lørdag kan vi følge hopperne fra godstolen kl. 15.00 på NRK1. Det gleder jeg meg til. Hopp i hoppbakken er eventyrlig, og hopp på tv er for meg ekte fjernsynsglede.