I drift mot 1991

Året er 1991. Kong Olav dør, Gulfkrigen bryter ut og Scorpions plystrer Wind of Change. På kino går mann av huse for å se Terminator II - Judgement Day. På samme tid begynner noe å skje i både film- og musikk-kulturen. Etter ett tiår fylt med hårspray, Levis 501 og hvite tennissokker måtte det komme en motreaksjon. Og den kom fra undergrunnen. Band som Nirvana og Pearl Jam setter grønsjmusikken og Seattle på verdenskartet. I filmverdenen får en lang rekke independentproduksjoner mainstreamsuksess. Og i 1991 regisserer den 39 år gamle og homofile amerikanske filmregissøren Gus Van Sant sin tredje film - I drift mot Idaho (My Own Private Idaho) med Keanu Reeves og River Phoenix i hovedrollene. Mike er en ung, homofil prostituert som jobber seg rundt i USA. Han reiser rundt med sin beste venn, Scott Favor. I motsetning til Mike er Scott en rikmannssønn. Mike elsker Scott, men Scott har bestemt seg for å kutte all forbindelse med gatelivet når hans far dør. De reiser fra Idaho til Italia, i en felles søken etter egen identitet og Mikes mor.

Filmen som er løst basert på Shakespears Henry IV var et filmprosjekt som ingen av de store filmselskapene ville ta del i. At ungpikeidolene Keanu Reeves og River Phoenix takket ja til filmen, overrasket Van Sant. Mange mente at filmen også var et risikabelt valg for skuespillerne Reeves og Phoenix. Istedenfor var det denne filmen som virkelig definerte Phoenix som skuespiller, og som gjorde han til et stilikon for den tidlige grønsjgenerasjonen frem til hans overdosedødsfall i 1993.

På premieren i filmfestivalen i Venezia, ble Gus Van Sant stilt spørsmålet What is the movie really about?

Han svarte kontant: It’s about looking for a home. You may not find one, but you keep looking. 

Du kan se I drift mot Idaho på TNT7 mandag 21. november kl. 22.00 og samme natt kl. 03.00

Gus Van Sants filmografi:
Mala Noche (1985)
Drugstore Cowboy (1989)
My Own Private Idaho (1991)
Even Cowgirls Get the Blues (1993)
To Die For (1995)
Good Will Hunting (1997)
Psycho (1998)
Finding Forrester (2000)
Gerry (2002)
Elephant (2003)
Last Days (2005)
Paranoid Park (2007)
Milk (2008)
Restless (2011)

Hva synes du om saken? Vi setter stor pris på kommentarer og innspill. Vi regner imidlertid med at alle som kommenterer viser alminnelig folkeskikk, og vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg som ikke forholder seg til dette. Se også vår personvernside.

comments powered by Disqus