Aki Kaurismäki, mislykket kjærlighet og en Riga-tur

Høsten er i anmarsj. Første mandag i september er her. Hva med å starte bladfall, dugg og kalde netter med en god mandagsfilm? Her er tre utvalgte filmgodbiter for i kveld.

Le Havre

Drama 2011.
Kultregissøren Aki Kaurismäkis dramakomedie ”Le Havre” skildrer hverdagslivets magi, og er en film full av varme, humor og regissørens særegne stil.

Marcel Marx (André Wilms) er en tidligere forfatter som har trukket seg tilbake i havnebyen Le Havre i Frankrike. Han jobber som skopusser på jernbanestasjonen – et ærefullt, men ikke spesielt lønnsomt yrke. Drømmen om litterær suksess har han lagt bak seg, og han lever et rolig, men lykkelig liv med kona Arletty (Kati Outinen). Men en dag endrer alt seg. Den unge, afrikanske flyktningen Idrissa (Blondin Miguel) ankommer til den franske havnebyen i en container. Han unnslipper politiet og trenger Marcels hjelp, samtidig som Arletty havner på sykehus med en potensielt dødelig sykdom.

Den finske filmskaperen Aki Kaurismäki har skrevet manus, produsert og regissert ”Le Havre”, som er en hyllest til franske filmer fra en svunnen tid. Kaurismäki har tidligere laget filmer som ” La vie de bohème” (1992), ”Drivende skyer” (1996), Juha (1999) og ”Mannen uten minne” (2002).

Se Le Havre på CANAL+ First mandag 3. september kl. 21.00 

Crazy/Beautiful

Amerikansk dramafilm fra 2001.

Nicole og Carlos er definitive motsetninger. Nicole er datter av en kongressrepresentant, velstående, blond og bortskjemt. Men hun har i slutten av tenårene funnet ut at livet skal leves for enhver pris, med mye utagerende festlng. Carlos kommer fra en fattig latinsk familie, og han jobber hardt for å komme inn på den samme skolen som Nicole, som ligger to timers busstur fra hjemmet. Nicole og Carlos innleder et forhold, i trass til sine foreldre og søsken som mener forholdet er dømt til å mislykkes.

Regi: John Stockwell. Med bl. a. Kirsten Dunst og Jay Hernandez.

Se Crazy/Beautiful på TV 2 Filmkanalen mandag 3. september kl. 21.00

Hundene i Riga

Svensk thriller, 1995.

En vinterdag i 1991 flyter en redningsflåte i land ved den skånske sydkysten. I flåten ligger to menn – drept. Kurt Wallander (Rolf Lassgård) og hans kolleger ved Ystad-politiet etterforsker saken der sporene leder til Latvia og Riga. Hundene i Riga er andre bok av Henning Mankell om Kurt Wallander, utgitt i 1992.

Med bl.a. Björn Kjellman og Rolf Lassgård

Se Hundene i Riga på VOX mandag 3. september kl. 21.00

Hva synes du om saken? Vi setter stor pris på kommentarer og innspill. Vi regner imidlertid med at alle som kommenterer viser alminnelig folkeskikk, og vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg som ikke forholder seg til dette. Se også vår personvernside.

comments powered by Disqus