Meny

Disneyjul og nostalgiske foreldre

Denne uken kom nyheten om at NRK mister rettighetene til å sende den klassiske tegnefilmkavalkaden Donald Duck og vennene hans på julaften. I 30 år har programmet hatt vært en fast juletradisjon i de norske hjem. Men i år er det altså slutt. Ihvertfall for NRK. 

Responsen har ikke latt vente på seg. Facebookgruppen Vi som vil se på Timmy Gresshoppe på julaften følger opp og krever at NRK og Disney kommer til en løsning.

Men hvor viktig er én time barne-tv tradisjon med Disney på NRK i 2012?

På 1980-tallet hadde flesteparten i Norge kun én TV-kanal; NRK. Da var det ingen annen barne-tv enn den ene daglige halvtimen på statskanalen. Julaften var den eneste dagen i året som virkelig brøt med barnas tv-tilbud. Endelig! Å kunne se Disney-tegnefilm klokken tre på ettermiddagen var stort.

I dag er det totalt syv barnekanaler tilgjengelig hos ulike tv-distributører i Norge. Noen av de sender barne-tv også døgnet rundt. NRK Super som er en av de største og med bredest dekning kjemper om de små seerne på lik linje med de andre private aktørene. Og den største utfordreren er Disney Channel med sine tre kanaler.

Barna i dag har et helt annet forhold til barne-tv enn det vi som er dagens voksne hadde på 80-tallet da vi var barn. Større valgfrihet og større tilbud av tv-underholdning - i tillegg til at det meste kan kjøpes på dvd eller også sees online hvor du vil og når du vil, gjør at barnas seervaner har endret seg totalt de siste tiårene.

At Donald Duck og vennene hans fyller NRKs tv-rute i én time på julaften, tror jeg er blitt mindre viktig for de som er barn anno 2012. Det virker som om denne tv-tradisjonen er mer viktig for nostalgiske foreldre som kommer fra en tid da alle barn så akkurat det samme til samme tid på samme kanal.

Verden går videre.

Ole-Chr./RiksTV

Hva mener du? Si din mening i kommentarfeltet under.