Dronning Victoria, elefanter og den kalde krigen

Ingen grunn til å deppe over skandinavisk nederlag i fotball-EM. Mandagsfilmen består på RiksTVbloggen. I kveld blir det både royalt og romantisk krydret med litt britisk etterretningstjeneste fra 80-tallet. 

Her er denne ukas tre utvalgte mandagsfilmer:

Hennes Majestet Fru Brown

I 1861 blir dronning Victoria enke. Sorgen over prins Alberts død driver henne inn i en dyp depresjon, og hun trekker seg fra all offentlighet. Hesteoppasser John Brown blir hentet fra Skottland for å få dronningen ut på rideturer. Skotten er frittalende og gladlynt og uten synderlig respekt for kongemakt og hoffets etikette. Etter hvert oppstår et nært vennskap mellom de Brown og dronningen. John Brown har en tilgang til dronningen ingen andre har, og det er hans råd og synspunkter hun etter hvert lytter til. Dette er en forbindelse som til dels skandaliserer England og som også setter monarkiet i fare, og krefter settes i sving for å skille de to. Med bl.a. Geoffrey Palmer, Antony Sher, Billy Connolly, Judi Dench. Anbefalt alder: 11.

Se Hennes Majestet Fru Brown på VOX mandag 18. juni kl. 21.00

Vann til elefantene

”Vann til elefantene” er en episk historie om forbudt kjærlighet, der kontrasten mellom det fargerike og sprudlende livet i sirkusteltet og det fargeløse og fattigslige livet generelt er stor. Veterinærstudenten Jacob (Robert Pattinson) mister foreldrene sine i en bilulykke. Han befinner seg økonomisk på bar bakke og hopper på et tilfeldig tog som viser seg å romme et omreisende sirkus. Han får jobb på sirkuset og møter og forelsker seg i sirkusprinsessen Marlena (Reese Witherspoon) – en  vakker heltinne med porselenshud, skinnende øyne og glitrende paljetter. Hun er hovedattraksjonen på sirkuset, men privatlivet hennes er noe helt annet enn den glitrende tilværelsen som sirkusprinsesse. Hun er fanget i et vanskelig og komplekst ekteskap med sirkusdirektøren August (Christoph Waltz), en karismatisk mann som kan sjarmere, forføre eller angripe med hele sin styrke. Jacob får ansvaret for elefanten Rosie (Tai), stjernen ved det falmende sirkuset. I begynnelsen vil ikke Marlena ha noe med Jacob å gjøre, men når han hjelper henne med en skadet og lidende hest opplever de en intimitet som preger dem begge.

”Vann til elefantene” er først og fremst en historie om kjærlighet, ikke bare mellom mann og kvinne, men også kjærligheten til familien og til dyrene. Filmen, som er regissert av Francis Lawrence, er basert på Sara Gruens bok med samme navn. Boken ble første gang utgitt i 2006, og lå 12 uker på bestselgerlisten til New York Times.

Se Vann til elefantene på CANAL+ First mandag 18. juni kl. 21.00  

The Whistle Blower

Amerikansk Thriller fra 1986.

En krigsveteran prøver å finne ut hvem som drepte sønnen hans som jobbet som russisk tolk for den britiske etterretningstjenesten under den kalde krigen. Han blir møtt av et nett av løgner og frykt som det synes vanskelig å trenge gjennom. Regi: Simon Langton. I rollene: Michael Caine, James Fox, Nigel Havers, John Gielgud, Felicity Dean, Barry Foster, Gordon Jackson, Kenneth Colley, David Langton, Dinah Stabb.
Aldersgrense: 15 år.

Se The Whistle Blower på TV 2 Filmkanalen mandag 18. juni kl. 01.55

Hva synes du om saken? Vi setter stor pris på kommentarer og innspill. Vi regner imidlertid med at alle som kommenterer viser alminnelig folkeskikk, og vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg som ikke forholder seg til dette. Se også vår personvernside.

comments powered by Disqus