EMA – Musikkprisens Big Fat Mama

Helt siden EMA så spotlightenes lys i 1994 har det vært et av årets desiderte høydare for den kommersielle delen av musikkbransjen. Omfanget av det hele er enormt, og strekker seg til hvert hjørne av moder jord – selv Norge!

I år stemte de norske fansene frem rap duoen Erik og Kriss inn som vårt bidrag til Best Norwegian Act, og som deretter kunne bli nominert på verdensbasis til Worldwide Act. Så langt nådde dessverre ikke våre stemmer, men de sitter nå igjen med heder og ære over å ha toppet norgeslista.

Her smiler de søtt på MTV vorspielet før det som uten tvil var høstens desidert største fest: MTV’s 7 års jubileum på NIVOU i Oslo.

Anyways, la oss nå ikke dvele ved hva som aldri ble, let’s go on to the crazy fun stuff: De fantastiske tingene som skjedde og det som skal til og skje.

Men først! En aldri så liten innføring. Hva ER egentlig MTV EMA’s?

Jo, det skal jeg fortelle deg. EMA står for Europe Music Awards og skulle i utgangspunktet være et alternativ til det amerikanske Video Music Awards. Showet flyttes rundt i ulike byer for hvert år, og består av en rekke nominerte artister i ymse kategorier som vinner basert på publikumsstemmer. I år foregår det fantastiske eventet i Frankfurt med Heidi Klum som host for hele sulamitten. Les ALT, absolutt ALT om EMA’s på no.mtvema.com

Er du ekstra superivrig, kan du til og med laste ned EMA appen i app store! Juhu!

Da er du HELT sikker på at du ikke går glipp av et eneste snev av musikksladder. Ah, teknologien har nådd langt dere!

Så, litt arkivert musikkprat.

Hvis vi graver oss tilbake i EMA-arkivet, ja helt til 1994, har vi smelt sammen en heidundrandes flott spilleliste som gir oss alle svar på hva som var bra back in the days:

Noen av de beste vinnerøyeblikkene i EMA’s historie!

Jeg vil at du skal se på denne listen slik at vi kan snakke litt om den, gjøre litt narr av den sammen og hygge oss på vegne av oss selv og hva vi likte før. Ja?

Ok, superb! La oss ta en titt på vinnerne fra 1994-2000!

1995

Yes, MTV tidsmaskineriet er i gang. La oss ta steget hele 18 år tilbake i tid og til den første EMA utdelingen noen sinne. Herligheten foregikk i Berlin og hadde musikalske innslag av artister som Prince (som på tiden enda var kjent som the Artist Formerly Known as Prince), Aerosmith, Björk, Take That og George Michael. Ahh. Vi treffer verdens dummeste og deiligste og herligeste Pamela Anderson (ei real dubbedeise som min mor ville ha sagt) som med jubel annonserer at HER FAVOURITE AEROSMITH har vunnet prisen ’Best Rock Act’. Mannen med verdens største munn, Steven Tyler, kommer opp og takker.

1996

Det er dødsviktig å gå med solbriller inne, spesielt når du er med i U2 og du skal få en EMA for ’best group’. Men istedenfor å servere en jublende takketale tar verdensvennen Bono til ordet og kaller den franske presidenten Jacque Chirac (EMA dette året fant sted i Paris) for en ’wanker’ etter å ha foretatt atomprøvesprengninger. You go Bono!

1997

Åh dette er SÅ søtt! Backstreet Boys kommer seirende opp på scenen for å motta en pris og takker ’God, our heavenly father for blessing us with the talent’, og deretter deres kjære familier. Dissa gutta er jo The American Dream. Jeg mimrer tilbake til da jeg samlet på Backstreet Boys postkort og hørte på de såre tonene av ’Anywhere for you’ til småpiketårene spruta i kjærlighetssorg.

1998

Dette var året da mine desidert største ikoner under oppveksten, ja selvsagt Spice Girls, skulle vinne sin første pris for ’Best Group’. Senere skulle det vise seg å være den første av tre priser tre år på rad! Dette var på tiden da Victoria Backham (Posh Spice) enda snakket, og flashy antrekk og magetopper av nye dimensjoner lå som et bilde av hele den popkulturelle delen av 90-tallet. Jeg husker jeg var Geri (Ginger Spice), den mest snertne snella i gjengen da vi byttet Spice Girls-kort på barneskolen. ’All I can say is GIRLPOWER!!’

1999

Madonna. Hva kan man si? Dama er ei legende. Hun vant prisen for Best Female, vel fortjent.

2000

’I might just take Christina home with me tonight’ sier en ung og sykt kul EMINEM etter å ha mottatt prisen for Best Hip Hop. Lille søte Christina Aguilera fniser i bakgrunnen. Dette var tiden rett før EMINEM dedikerte alle låtene til å slenge dritt om eksen sin. Den verste låten han noen gang skrev om henne kom kun året etter, da han sang om å drepe henne. En sang som traff frøkna så sterkt at hun forsøkte å ta selvmord etter å ha sett ham fremføre låta. Triste greier.

Vi elsker mennesker med selvinnsikt. Spesielt mennesker som Robbie Williams som mottar prisen for Best Song med hans ’Rock DJ’ og responderer med å si ’I’m not saying anything about peoples choises on this one, but I think it’s a terrible song and it’s really silly’, og deretter fortsette med å takke MTV for hans tre hus, fem biler og supermodellkjæreste. Yeah! Lived the dream! Er det ikke nydelig? Good times? Husker dere dette? Er dere klar over hvor lenge siden dette er, hvor mye som har skjedd, hvilken utvikling som har forekommet både utseendemessig og musikalsk?

Et år jeg husker spesielt godt er 2005 da Green Day mottok prisen for ’Best Album’. Oh. My. God. Jeg var så forelsket i Billie Joe Armstrong at jeg ikke visste hvilket ben jeg skulle stå på. Med mine buttons og sorte hår hørte jeg i hjel albumet ’Dookie’ og ble så skuffa at jeg grein da jeg fikk greie på at Billie var taken. Jeg som drømte om å forgylle conversene hans i gull og ramme dem inn. True story.

Av andre ting fra gamle dager kan ymse legendariske opptredener nevnes: Snoop Dogg (Lion?) som ikke leker pimp i noen som helst sammenheng. Han ER.

Eller Katy Perry som spiller russisk rulett med prisen hun nettopp vant i en særdeles så vågal kjole.

Her er mer hyggestoff fra gode gamle dager!

Nå føler jeg dere er skikkelig godt satt inn i EMA-stemningen, godt nok til at vi kan runde av med å snakke litt om årets galla!

Som nevnt foregår det hele i Frankfurt, med et drøss av artister som skal opptre. Det blir rød løper av en annen dimensjon, fantastiske Heidi Klum som host, musikk, dans, ja rett og slett en superstor musikkfest uten like. Det jeg personlig gleder meg til aller mest, må bli å danse til PSY som kjører Gangnam Style.

Whopp Whopp. I tillegg til denne vidundermannen kommer blant annet Taylor Swift, Alicia Keys, Muse, The Killers, Pitbull, og Fun til å berike gallaen med deres fantastiske oppvisninger. Åh, det blir så bra!

Jeg har full forståelse for at du gleder deg så mye at du rett og slett er på vei til å miste det totalt. Men slapp av – det er ikke lenge igjen!

SØNDAG 11/11 KL 21.00 PÅ MTV SÅ SMELLER DET!

Det er snart det! Frem til det kan du holde deg oppdatert på følgende medier:
Facebook: MTV Norway
Twitter: @mtvnorway
Instagram: @mtvnorway
Beat:
EMA 2012 Spotify: EMA 2012

AWESOME.

Hva synes du om saken? Vi setter stor pris på kommentarer og innspill. Vi regner imidlertid med at alle som kommenterer viser alminnelig folkeskikk, og vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg som ikke forholder seg til dette. Se også vår personvernside.

comments powered by Disqus