Gjør klar til helkveld i Bayern

Lørdag kveld er det klart for verdens største enkeltstående sportsbegivenhet på tv: Champions League-finalen. I år blir det bratwürst mot fish &chips, øl mot cider, BMW mot Jaguar... Bayern München møter London-laget Chelsea på Allianz Arena i München foran 66 000 tilskuere. Over 110 millioner er ventet å se finalen på tv i over 70 land, men tallene er nok enda høyere.

Historiebøkene viser at München-laget har fire pokaler i Europas prestisjefylte klubbturnering, mens Chelsea aldri har vunnet turneringen. Felles for begge lagene er at de sist var tapende finalist, Bayern i 2010 og Chelsea i 2008.

Med en rekke suspensjoner og skader i begge leire, så kan dette fort bli en målrik batalje lørdag kveld.

Det er ikke akkurat ikke lite som står på spill. Æren er en ting, men Champions League-deltagelse har også blitt en gullgruve for Europas beste klubber. I 2010/2011 tjente Manchester United over 400 millioner kroner for sin deltakelse gjennom turneringen. 

Visste du at:

  • Bayern har møtt engelsk motstand i finalen tre ganger, men kun har vunnet én gang, mot Leeds United i 1975.
  • Bayerns trener Jupp Heynckes har holdt i Champions League-trofeet én gang tidligere. Han ledet Real Madrid til seier i 1998.
  • Bayern München har en overlegen rekord hjemme mot engelske lag. I 16 kamper, har München kun tapt én gang, mot Norwich City i UEFA-cupen i 1993.
  • Tre ganger tidligere har finalen vært arrangert på hjemmebane for et finalelag. Her har vertene alltid vunnet: Real Madrid i 1957, Inter i 1965 og Roma i 1984.
  • Dette er Chelseas andre Champions League-finale. I forrige forsøk tapte de på straffer mot Manchester United i 2008.
  • Chelsea har kun vunnet én gang på bortebane denne Champions League-sesongen med 1-0 seier borte mot Benfica i kvartfinalen.
  • Chelsea har aldri vunnet en straffesparkkonkurranse i Champions League.
  • I fjor gikk finalen på samme kveld som den internasjonale finalen i Melodi Grand Prix noe som skapte en del frustrasjon i ganske mange europeiske hjem. I år har EBU tatt til vettet og sender begivenhetene med én ukes mellomrom.

Reprise: Alle husker Champions League-finalen i 1999 der nå Ole Gunnar Solskjær hoppet inn som innbytter og scoret det avgjørende målet i sluttsekundene for Manchester United og bokstavelig talt frarøvet Bayern München sjansen for Champions League-troféet:

Vi gleder oss til lignende scener.

Se Champions League-finalen direkte på Viasat 4 lørdag 19. mai kl. 20.45.

Allianz Arena - Photo By az1172 CC BY-SA 2.0

Hva synes du om saken? Vi setter stor pris på kommentarer og innspill. Vi regner imidlertid med at alle som kommenterer viser alminnelig folkeskikk, og vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg som ikke forholder seg til dette. Se også vår personvernside.

comments powered by Disqus