Meny

Kunstneren som forsvant

I 1969 forsvant den berømte kunstneren Nils Olof Bonnier sporløst fra en ferje til Finland. Selv i dag, tror mange at det var det tøffe politiske klimaet ved Valand kunstskole i Gøteborg som forårsaket hans død. Med hjelp av familie, venner og kunstnerisk kollegaer tegner filmskaper Johan von Sydow bildet av en kunstner som ønsket å gjøre vakre ting i en tid da kunsten skulle være politisk.

Johan von Sydow er produsent i SVT kultur, og har laget dokumentarfilmen Konstnären som försvann, som vises på SVT2 fredag 17. februar kl. 20.00.

MS Birger Jarl

I mai 1969 la MS Birger Jarl til kai i Stockholm. Nils Olof Bonnier hadde vært i Sovjetunionen med sine klassekamerater, men satte aldri sine føtter tilbake på land. Hva skjedde egentlig i kahytt 175? Var det de politiske kampene som kostet Bonnier livet, eller han hadde er mørk hemmelighet som var for tung å bære?

40 år senere, er han fortsatt savnet, til tross for at han er blitt erklært død. Noen tror fremdeles at han ble dyttet over bord ut i havet, myrdet for sitt syn på kunst. Var det en morder på kunstskolen?

Hva sier rektor Ahnoff, som var ombord på fergen, og som ble beskyldt for å forsøke å dekke over de politiske uenighetene blant elevene? Nils Olof var medlem av den anerkjente gruppen av kunstnere, Björnligan, som mistet momentum og døde da han forsvant. Hva gjør andre Björnligamedlemmer som i dag er etablerte Gøteborgkunstnere? Og hvorfor ble matrosen Tom Paxal forfatter? Var det fordi han var en av de siste som så Nils Olof i live på dekk om natten, og som han skriver om i sin siste bok?

Og hvorfor trodde kritikeren Rolf Anderberg at den politiske kunstens krise tok livet av Bonnier? Var stemningen virkelig så tilspisset i kunstmiljøet?

På SVT kan du nå se dokumentarfilmen om Nils Olof Bonnier.

K special: Konstnären som försvann
SVT2, fredag 17. februar 2012 kl. 20.00
SVT2, søndag 19. februar 2012 kl. 24.00
SVT2, onsdag 22. februar 2012 kl. 23.40