Meny

Foto: TV 2

Løpet mot solen

Helvete i nord – brosteinsklassikeren Paris-Roubaix er bare for de tøffeste. Her går Hushovd i bakken i det han skal sette inn støtet for å vinne.

Den ene helgen i bunnen av Vikersundbakken og ser Rune Velta ta sølv i VM i skiflyging. Helgen etter på sofaen foran TV-en med kaffe og smågodt. Nå møter ski sykkel – vinter møter våren – nå møter en sportsentusiast på en aldri så liten utfordring Sykkelstjerner mot norske hopp, langrenn og skiskytterstjernene i VM-kamp.

Søndag 4. mars startet Paris-Nice – ”løpet mot solen” som gamle dagers sportsjournalister døpte sykkelrittet som har vært arrangert siden 1933. Man starter i nærheten av den franske hovedstaden– men man ender alltid opp på paradegaten i Nice. Derav Paris-Nice.

Løpet mot solen går (selvfølgelig i 2012) direkte på TV 2 – alle dager frem til neste søndag når rytterne, som har opplevd både isende snø og vaiende palmer ender opp på den franske Rivieraen.

Sykkelgodbiter i kø på TV 2

Sykling har vokst som en farsott i Norge de siste årene. Da Dag Erik Pedersen, Dag Otto Lauritzen og co holdt på som verst og var store helter i Mellom-Europa – viste man kanskje noen sekunder på norsk tv. Gutta kunne vinne store løp uten at noen her hjemme fikk greie på det.

Jeg husker også en gang vår gamle sykkelkjempe Knut Knudsen hadde vært innblandet i en voldsom velt under løp i Italia. Det var en nyhet i VG – over nesten hele forsiden – en uke etter at ulykken inntraff.

Heldigvis er det ikke slik lenger. Sykkel på tv er et krav. Vi vil se stjernene våre briljere i en av de tøffeste idrettene i verden. Og på TV 2 sendingen fra første etappe av Paris-Nice viste de oss at de sender så å si hvert eneste pedaltråkk denne sesongen på en av sine kanaler.

Apropos Knut Knudsen – nordmannen som driver sitt eget hyggelige hotell i Vasanello nord for Roma: Han var konge i et av de andre store løpene som forteller oss at snøen må vike for grønne enger og tørre sykkelveier. Knut var ekspert på tempoløp – rytteren sykler mot klokka. Han vant mange tempoetapper i Tirreno-Adriatico – og fikk tilnavnet Il Tempo Gigante (over hele midtsiden i VG) etter en av sine mange seire her.

Sykkelløp får sine kjælenavn – ofte maleriske sådanne – og ofte gitt av like malerisk kreative sportsjournalister som fulgte syklistene i løp etter løp hele sesongen. Aldri en helg fri – aldri en krone i overtid. Journalistikken var et kall.

Løpet mot solen er nevnt. Tirreno-Adriatico (begynner 7. mars med Edvald Boasson Hagen på plass) kalles ”de to havs løp”. Løpet starter alltid på kyststripen vest for Roma, ved det tirenske hav – og avsluttes alltid på en strandboulevard langs Adriaterhavet. San Benedetto del Tronto, for de som kjenner turiststedet, har ofte vært målby.

Søndag den 17. mars går den første av de virkelig store endags-løpene (også det på TV 2) – nemlig Milano-San Remo. Vårens første kraftprøve der alle kanonene stiller sammen – nesten 300 km langt – har selvfølgelig også gjennomgått sin dåp: La Prima Vera – vårens første.

Thor Hushovd

Slik kan jeg holde på. Den høyeste fjellpasseringen i Giro d’Italia har navn etter legendariske Fausto Coppi – Cima Coppi. Paris-Roubaix, rittet Thor Hushovd har som hovedmål denne våren, kalles ”helvete i nord”. Grunn: Brosteinsveiene er så dårlige, været av og tilså kaldt og elendig – at det kun er de absolutt sterkeste som gjennomfører. Mange profesjonelle ryttere sykler aldri løpet selv om de ofte stiller til start i forskjellige løp opp mot 150 ganger i løpet av en sesong.

Litt for tidlig å tenke på høsten kanskje – men må nevne det siste store løpet som alltid er Giro Lombardia langt ut i oktober. Løpet kalles ”det fallende løvs sykkelløp” og ble første gang arrangert i 1905.

Nevnte jeg at Thor Hushovd og Aleksander Kristoff med det norske flagget over hele trøya stiller på startstreken i ”løpet mot solen”?

God fornøyelse foran sykkelskjermen!  

Jens-Petter Gjelseth