Meny

Melodi Grand Prix: Sirkuset er i gang

Mens Europa er preget av sterk økonomisk uro, og i tillegg til at det spøker for valutasamarbeidet, så er det godt vi har noe som holder vårt europeiske fellesskap samlet. Eller...? I dag starter verdens største sangkonkurranse Eurovision Song Contest 2012Aserbajdsjans hovedstad Baku. En by og et land hvor over halvparten av befolkningen lever under fattigdomsgrensen, hvor journalister forsvinner og hvor styresmaktene slår hardt ned på det meste av opposisjon. Vertsnasjonen til årets Eurovision Song Contest-finale står derfor i sterk kontrast til det som skal være "den europeiske demokratiske ånd". I tillegg blir landets president Ilham Aliyev og hans familie beskyldt for å utnytte ESC til å være et politisk utstillingsvindu for å vinne politisk gunst i Europa.

Human Rights Watch har en interessant og meget utfyllende seksjon om Aserbajdsjan.

Utfordringer vil nok derfor stå i kø de nærmeste dagene. Aldri før har Aserbajdsjan fått større mediedekning enn nå. Og selv om ESC-reglene sier at musikk, glamour og politikk er fy fy, vil vi nok være vitne til enkelte kreative ytringer fra artistenes side. Mest spennende blir nok mottakelsen av nabolandet Armenia som Aserbajdsjan har vært i konflikt med siden Sovjetunionens fall.

Forhatt og elsket
Første gang Eurovision Song Contest ble arrangert, var i byen Lugano i Sveits den 24. mai 1956, og da for å feire det omfattende nyetablerte i vest-europeiske bakkenettet EBU. Dette var før satellitt-overføringenes og fiberkablenes tid. Syv land deltok og da med to bidrag hver.

I 2012 har ESC vokst seg til å bli en av verdens største tv-begivenheter. 42 land deltar, og konkurransen sendes på nasjonal tv i samtlige europeiske land, i tillegg til også en rekke land utenfor Europa som blant annet USA, Australia og Sør-Afrika. ESC streames også på eurovision.tv verden over. I fjor fikk rundt 100 millioner med seg finalen i Tyskland.

Og selv om sangkonkurransen gang på gang har blitt kritisert for dårlig artisteri og smakløshet, så er det noe som er fascinerende med showet som tiltrekker seg millioner av tv-seere hvert år, selv om populariteten varierer fra land til land. I Norge har ihvertfall alle en mening om Eurovision Song Contest, enten man elsker eller hater det.

Storfavoritt i år er Sverige med artisten Loreen og låten Euphoria, mens Norges Tooji med låten Stay ligger heller ikke så langt unna toppen, skal vi tro de ulike bettingselskapene.

Loreen - Euphoria:

Tooji - Stay:

Se semifinaler og finale på NRK1 denne uken:

22. mai

ESC 2012: 1. Semifinale
Den første av de to semifinalene finner sted i Aserbajdsjans hovedstat Baku.
NRK1 kl. 21.00 

24. mai

ESC 2012: 2. semifinale
Den andre av to semifinaler går av stabelen i Baku i Aserbajdsjan.
NRK1 kl. 21.00 

26. mai

ESC 2012: Finale
Så skal vinneren kåres - den store eurovisjonsfinalen 2012 går av stabelen i Baku.
NRK1 kl. 21.00

Foto: Flickr (CC) zeljkojoksimovic

Vis større kart