Titanic-regissør på dypt vann

Den canadiske filmregissøren James Cameron skal gjøre det ingen annen tidligere har gjort. I løpet av et par uker skal Cameron, som blant annet står bak filmsuksessene Titanic, Terminator og Avatar, bli den første i verdenshistorien som foretar et solodykk ned til det dypeste punktet på jordkloden. Dykket skal skje i Marianergropen som er verdens dypeste dypvannsgrop. Cameron skal dykke hele 10 994 meter rett ned, og kommer til å slå dypvannsdykkrekorden til oseanografen Jacques Piccard som dykket ned 10 912 meter den 23. januar 1960 i samme område.

(Foto: Jurvetson/Flickr (CC))

Vis Marianergropen i et større kart

Amerikanske National Geographic står bak prosjektet som har fått navnet Deepsea Challenge. Tirsdag denne uken gjorde Cameron et prøvedykk utenfor Papua Ny-Guinea i den spesialbygde miniubåten Deepsea Challenger. Miniubåten er utstyrt med avanserte 3D-kameraer.

Se video hvor James Cameron forteller om dykket.

Les mer om dypvannsreisen på deepseachallenge.com og facebook.com/deepseachallenge

Denne våren er det 100 år siden Titanic forliste utenfor New Foundland, og i sommer sender RiksTV og National Geographic Channel Norge vinneren av videokonkurransen Det Store Dykket ned til vraket i miniubåt på "kun" 3 800 meters dyp.

Hva synes du om saken? Vi setter stor pris på kommentarer og innspill. Vi regner imidlertid med at alle som kommenterer viser alminnelig folkeskikk, og vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg som ikke forholder seg til dette. Se også vår personvernside.

comments powered by Disqus