Meny

Tour-tur i tre harde uker

En løype for futt og fart skrev TV 2-ekspert og idrettsikon Johan Kaggestad på egen blogg da Tour de France-løypen ble presentert for nesten et år siden. 30 juni starter verdens største årlige idrettssirkus. Tre harde uker til ende – med bare to hviledager. En tv-begivenhet som vi nordmenn også kommer til å benke oss ned for å se nesten uansett hvor vi befinner oss i det lange steinete landet vårt: På hytta, i båten, på kontoret, hjemme – eller kanskje har vi søkt tilflukt i båthuset for å få med oss de mest spennende etappene uten forstyrrelser.

Det er og blir tourtur på forskjellige måter. For mange.

  • Rytterne skal gjennom en beinhard løype der de svakeste sakte men sikkert sliter med å holde tidslimiten for å få bli med videre neste dag. Fra dag én skilles klinten fra hveten. Det er som i dyreverden – de svakeste presses ut – hver dag er det nok en som av ulike årsaker ikke orker mer.
  • Syklister, arrangører og presse venter på nye avsløringer av ryttere som ikke har ren XL-1 i sykkelflaska. Jeg håper snart den del av sykkelsporten er over, men frykter det verste.
  • Vår stjerne Edvald Boasson Hagen får sannsynligvis ikke anledning til å følge opp fjorårets to etappeseire og to andreplasser. Han må bære vannflasker og fungere som lokomotiv for sin lagkamerat Bradley Wiggins som ønsker å vinne den berømte gule ledertrøya for første gang.
  • Thor Hushovd har kastet inn håndkledet. Han fant aldri formen uansett hvor han lette. Ex champion du monde (ex-verdensmester)”’Us’ovd” – ja slik uttaler franskmenn det – satser på å sykle rundt i Polen for å forberede seg til OL. Jeg tror ikke det er mange som vil snakke om det – Polenturen altså…
  • Vår danske venn og eks-doper Bjarne Riis får ikke med sin stjerne Alberto Contador. Selvfølgelig ble han tatt for doping, og selvfølgelig var han i egne øyne uskyldig, men selvfølgelig ble han dømt – og selvfølgelig får han være med igjen når Spania Rundt (Vueltaen) arrangeres i hans hjemland.
  • For oss som er litt over snittet interessert – doping eller ikke – så blir det en kamp om å følge med på de etappene man bør se fra starten av, de etappene der vi kan bruke vår PVR og gjøre opptak – og de etappene der vi kan ta en hviledag med familien istedenfor å tråkke ut i den varme sommerluften sammen med spesialsprinterne når vi sitter foran skjermen.

Jeg skal følge Christian Paasche, Johan Kaggestad og de andre TV 2-reporterne i år også.  Én weekend er jeg i Sverige – da er det godt å ha Eurosport.

Jeg slutter ikke å undres over hvor engasjert man kan bli – hvor mange jomfru Mariaer, kjente smeder, malere og historiske sjarlataner som Johan og Christian kan servere oss som sitter og venter på spurt, stygge velt, eller hvem som skifter trøye allerede på ettermiddagen.

Hver eneste lille landsby har en historie vi får ta del i – hver eneste rytter har en historie – og Dag Ottos møte med alle nordmenn som vaier med sine 17. mai-flagg vekker virkelig nasjonalfølelsen i oss. Ikke til å undres over at både arrangører, sykkelstjerner og franskmenn generelt lurer på om Norge er tømt for nordmenn i juli måned. Dette må være den største periodiske utvandringen av norske tifosi som noen sinne har eksistert.

Jeg heier selvfølgelig på Edvald – gromgutten fra Rudsbygd - som er så fjernt fra min dopingmistanke som Nordpolen er fra Sahara.  Han er flasket opp på sunn lokal Gausdalkost fra egen åker og eget fjøs, sunt bondevett og frisk luft fra de områdene der jeg har hytta mi.

Edvald har det meste som skal til for å lokke frem entusiasmen. Han er sjarmerende, ydmyk, sjenert (tilsynelatende) – og fullstendig respektløs for konkurrentene når det går oppover, bortover eller nedover. Hans to seire i fjorårets Tour de France har jeg sett noen ganger på TV2-promoene – og jeg har sett dem på YouTube. Hårene reiser seg på armene mine hver gang.

Nytt av året er de ekstra bratte partiene som møter rytterne på 7. etappe til La Planche des Belles-Filles i Vogeserne, med over 20 % på det bratteste. 20 prosent! Prøv deg på en slik bakke bare 100 korte meter – jeg garanterer at pulsen din er helt oppe i sone fire – blodrødt.

Før rytterne starter på den første tempoetappen fra Besancon, som er kupert og krevende, vil feltet ha møtt mange utfordringer som vil sette farge på rittet, langt mer enn det som er vanlig den første uka. Med andre ord: Følg med fra første tråkk

Antall kilometer med tempoetapper (enkeltstarter) som var vanlig for få år siden, er in igjen. Arrangøren har en baktanke; ryttere som behersker kampen mot klokka dårlig må angripe tidlig, gå i brudd, være offensive. Spektakulært og utspekulert. Her skal det være ”æksjen” så fort pedaltråkkerne får signert inn på startpodiet og får ræva ned på setet.

Tour de France skaper helter, syndebukker, og de rytterne man aldri glemmer selv om de ikke kan smykke seg med, seire, rekorder eller trøyer i forskjellige farger.

Hvem husker ikke nederlandske Johnny Hoogerland som ble kjørt ned av en følgebil med VIP-er i fjorårets utgave. Han ble kastet av sykkelen og havnet langt fra veien inn i et piggtrådgjerde. Bildene gikk verden rundt. Blodig, oppskrapet og nesten naken ble han hjulpet ut av gjerdet og opp på sykkelen igjen.

Til tross for at han måtte sy 33 sting etter ulykken fullførte 28-åringen både etappen og Touren. Sammenlagt endte Johnny Hoogerland på 74. plass, drøyt to timer etter vinneren Cadel Evans. Australieren kunne egentlig ha spist en god middag på den tiden det ville tatt den flygende hollender å nå den endelige målstreken i Paris.

Dette er også Tour de France. Men kanskje mer baksiden av medaljen og skyggesiden av Touren.

Vil du vite hva som skjedde med piggtråden og gjerdestolpen?

Klenodiene ble auksjonert bort til inntekt for et barnekreft-fond.

God Tour!

Jens-Petter Gjelseth
Informasjonssjef RiksTV