Meny

UNESCO-senderen i Varberg

Ferietiden er her, og mange setter seg i bilen og kjører sørover. Cirka 1 time sør for Gøteborg ligger byen Varberg. Her ligger Grimeton-senderen. Herfra er det ”fri sikt” over Atlanteren til USA og var derfor et godt egnet sted for å ha en radiosender og telekommunikasjon. Grimeton-senderen er meget stor og var svært kraftig og ble innviet 2. juli i 1925 med Kong Gustav V tilstede. Senderen er i dag museum med suvenirbutikk og kom på UNESCOs liste over bevaringsverdige bygninger 2. juli i 2004 - på dagen 79 år etter innvielsen. Museet viser starten på den trådløse kommunikasjonen.

Varberg er fremdeles et senderpunkt i det svenske bakkenettet (DTT) som sender signaler fra Boxer (Sveriges svar på RiksTV). Du kan ta med deg din norske mottakerboks til Sverige og få inn de frie svenske tv-kanalene. DTT-masten står til venstre mellom mast 3 og 4.

God tur og god sommer!

Hva synes du om saken? Vi setter stor pris på kommentarer og innspill. Vi regner imidlertid med at alle som kommenterer viser alminnelig folkeskikk, og vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg som ikke forholder seg til dette. Se også vår personvernside.

comments powered by Disqus