Meny

Beijing 1989: TV-bildene av mannen som stanser en tanks under demonstrasjonene og massakren på Den himmelske freds plass går over hele verden.

5 historiske TV-bilder

FN: Verdens TV-dag

Den 21. november markerer FN den internasjonale TV-dagen. Det er ikke TV-en i seg selv som feires, men heller symbolet på TV-en som kommunikasjon og globalisering. 

TV spiller en stor rolle i dagens samfunn, og hva som vises av levende bilder kan ha stor påvirkning på hva slags politikk som føres. TV spiller en viktig rolle i å bevisstgjøre og dokumentere krig og konflikt og å oppfordre til handling.

FNs internasjonale TV-dag fokuserer på program om fred, sikkerhet, økonomisk og sosial utvikling og program som fremmer kulturutveksling.

Her er fem TV-øyeblikk fra nyere tid som har vært med på å forme verden.

Demonstrasjonene og massakren på Den himmelske freds plass

Våren 1989 ble det avholdt en rekke demonstrasjoner på Den himmelske freds plass i Beijing. Demonstrasjonene endte med militær inngripen den 4. juni 1989. Mannen som alene stanset en rekke tanks ble selve symbolet på demonstrasjonene som krevde mange menneskeliv. 

11. september 2001

Angrepet på USA. Terroristen og al-Qaida-lederen Osama Bin Laden gjennomfører noe av det mest rystende terrorangrepet i nyere tid. En rekke fly kapres på amerikansk jord og tvinges til å krasjlande i kjente amerikanske landemerker - Twin Towers og Pentagon. Etter at det første tårnet i Twin Towers ble truffet, kunne man følge terrorangrepet direkte på TV over hele verden.

Berlinmuren faller

9. november 1989 faller selve symbolet på den kalde krigen mellom øst og vest. Etter flere uker med demonstrasjoner i Øst-Tyskland, gir myndighetene etter og åpner for nye utreisebestemmelser. En liten forsnakkelse av politbyråmedlemmet Günter Schabowski under en pressekonferanse samme kveld fører til at det øst-tyske folket kan forlate DDR akkurat når de vil. Muren rives. Og TV-bildene blir symbolet på det nye, samlede Europa.

Gulfkrigen

Gulfkrigen på begynnelsen av 90-tallet ble en milepæl i TV-historien. Den amerikanske nyhetskanalen CNN fikk sitt globale gjennombrudd med dekningen av USAs operasjon Desert Storm. 2. august 1990 okkuperer Irak nabolandet Kuwait - en av USAs allierte på den arabiske halvøyen. Et halv år senere - 16. og 17. januar, innledes det amerikanske angrepet på den irakiske okkupasjonsmakten med støtte fra FN. CNN satte standarden for "Live Coverage" under operasjonen. Millioner av hjem verden over fulgte hendelsene direkte på TV. Krig var ikke lenger noe som var fjernt og langt unna. 

 

Live Aid

Den 13. juli 1985 samlet Bob Geldof og Midge Ure sammen verdens største pop-artister til en maratonkonsert hvor formålet var å samle inn penger til de sulterammede i Etiopia. Konsertene ble samtidig avholdt på Wembley stadion i London, JFK stadion i Philadelphia i tillegg til mindre konserter i Sydney og i Moskva. Konserten var tidenes største satellittoverførte TV-sending med over 1,9 milliarder TV-seere.

Det antas at TV-aksjonen samlet inn cirka 150 millioner pund.

Har du et historisk TV-øyeblikk du ønsker å dele? Legg gjerne igjen en kommentar under.