Catfish

Duften fra de sukkersøte lavendellysene i utstillingshyllen setter seg som eksos i neseborene mens du blendes av diamantringer på tilbud. Å nei da, den kommersielle delen av verden har ikke hoppet bukk over denne dagen i år heller. Omfavn kjærligheten - det er Valentinsdag!

Enten du erklærer dine følelser i form av poking og gif-bilder av katter som danser med blomster eller synger de eneste sangene du kan på gitar (’Wonderwall’ og ’Idyll’) for din utkårede er dette dagen å feire at hjertet ditt er noen annens.

Men hva om du er forelsket i noen du ikke kan ta og føle på? Noen på andre siden av en dataskjerm gjemt bak en datingprofil på nettet? Vi kommer tilbake til dette.

The real life

I et av Oslos dypeste vannhull står jeg omringet. Løshår limet fast til tomme oversminkede fjes over lårkorte silkekjoler. På høye heler vakler de forbi meg på overdoser av kalorifattig Bacardi med skjærende latter og slørete blikk. Bartendere med kurs fra Ayia Napa som har vært seg selv 110% på Paradise Hotel trikser med flasker og flerrer av seg replikker fra The Game. ’Bare slipp alle fordommer nå, dette er gøy’, hvisker jeg anspent til meg selv mens jeg kjenner ansiktet mitt stivner i en panisk grimase i forsøket på et smil. Som eneste jente over størrelse 36 tar jeg en stor slurk av halvliteren min på innpust.

Så ser jeg ham. Mitt verste mareritt.

Ut fra champagnetåken glir han med påtatt selvsikkerhet og dollarglis. Oppkneppet skjorte, marineblå dressjakke og pappas gel i sleiken. Han stopper opp ved meg, tar en slurk av GT’n med restylanleppene sine og presser ut mellom et forvrengt glis: ’Enn du a’ søta, er det penger eller utseende du er ute etter?’

Da sa det stopp.

Barn av nettsukkeret

Søndag 17. Februar har ’Catfish’ premiere på MTV. Programmet omhandler tilsynelatende fortapte sjeler som forelsker seg i personer gjemt bak en profil på nettet. De opplever å ha noe spesielt sammen, en kosmisk forbindelse og et reelt forhold. Bare at de aldri har møttes før.

Den digitale tidsalder medfører en rekke nye arenaer for kjærlighet. Til tross for skeptikernes fnysende latter og rullende øyne dater et enormt antall nordmenn online. Ifølge Nettdating-eksperten.no finnes det så mye som 550 norskspråklige datingsider. Vi snakker altså datingsider for en hver sjel og forskrudd preferanse, for swingers, single foreldre, eldre, religiøse, elitemennesker og for dem som ikke er ute etter annet enn et ligg. Også er det rekken av sider for oss som bare kjeder oss og er slitne av det motsatte kjønnet som sirkulerer i vår egen omgangskrets.

A small confession

En kald desemberdag i 2011 lå jeg hjemme på sofaen og stirret hult i taket. De sørgelige sjekkereplikkene til The Game-generasjonen hadde gjort meg nummen, og jeg var lei av å bli overfalt av siklende bikkjer med lakenskrekk kl 03.30 hver helg. Jeg ville ha noen å snakke med, noen som forsto meg, som ville drikke kaffe med meg og gå på kino med meg. Etter en lang runde med meg selv rullet jeg meg over på magen, trakk pusten og registrerte meg på nettsjekkestedet sukker.no. Bare her alene er det registrert over 380.000 brukere, og eierne regner med at de har spleiset om lag 100.000 nordmenn som har resultert i 10.000 barn. 10.000 sukkerbarn. WOW.

Skeptikerne var ikke få da jeg innrømmet mitt nyeste move på sjekkefronten, og venninnene så på meg gjennom smale mascareøyne og snerpete lepper. De var ikke alene. Forskere ved Northwestern University gikk inn for å avsløre sannheten bak nettdating og konkluderte med at det hele var tull, man kan visst ikke finne kjærligheten basert på en personlighetstest online. Men hva da tull? Hvordan kunne dette være mer patetisk enn å jakte på ditt livs kjærlighet som bare endte opp med å bli penere i takt med promillen?

Etter en omfattende personlighetstest og godt mot, bega jeg meg ut i jungelen av mindre heldige profilbilder og feilstavede profiltekster for å skyte nettkalven av gull. Etter en lang utsilingsprosess satt jeg igjen med en knippe like unge og håpefulle som meg. ’Let the game begin,’ sa jeg, og datingen begynte.

Jeg kunne nå ha greiet ut om dårlig erfaring etter dårlig erfaring, men det ville rett og slett tatt for mye plass. Jeg er ikke lenger medlem av sukker i dag, men det ga meg en rekke erfaringer jeg ikke ville vært foruten. Men be aware: Det er ikke alle som er 180 høye bare fordi det står i profilen deres.

Etter å ha delt mine sukkererfaringer med venninner, har jeg klart å rekruttere mange i samme båt som meg til nettsjekkingen. Ingen har riktig nok fått seg noe kjæreste, men flere har fått nye erfaringer og lært seg en hel del om dating. Og om menn. Som man aldri kan lære nok om.

Betatt av et skjermbilde

De fleste som nettdater velger å treffe dem de skriver med ansikt til ansikt etter noen runder med flørtete ord og kleine formuleringer. Men hva med dem som ikke gjør det? Som tar middagsdaten over snapchat og den gode samtalen over Facebook?

De blir forelsket i et skjermbilde. Problemet dette potensielt kan medføre er at 19 år gamle LineLove007 i virkeligheten har pondus, helskjegg og heter Kai. MTV tok problemstillingen fatt og gikk inn for å lage et program som bringer sammen par som utelukkende har erklært sin kjærlighet gjennom skjermer. Med Nev Schulman i spissen som selv har vært i samme situasjon, traff vi disse menneskene som over dager, måneder og år har hatt et online forhold uten å noen gang ha truffet hverandre. Men hva skjer når de møtes i det virkelige liv for første gang?

Vi kan love dere: Dette blir drøyt.

Men dere: Happy Valentinsdag da!

Søndag 17. Februar har ’Catfish’ premiere på MTV

Hva synes du om saken? Vi setter stor pris på kommentarer og innspill. Vi regner imidlertid med at alle som kommenterer viser alminnelig folkeskikk, og vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg som ikke forholder seg til dette. Se også vår personvernside.

comments powered by Disqus