Meny

Clas Brede Bråthen i et historisk øyeblikk. Anders Bardal blir verdenscup-vinner i Planica, 2012. I 2013 ble det også gull i Val di Fiemme.

Hoppsjefen vil ha OL-gull!

Som stolt sponsor av det norske hopplandslaget for kvinner og menn har vi tatt en kjapp prat med hoppsjef Clas Brede Bråthen om fjoråret, neste sesong og om OL i Sotsji. Det er nemlig ikke lenge igjen til verdenscup-åpning i Klingentahl.

Hva tenker du om fjorårets sesong sammenliknet med kommende?
En OL-sesong er alltid et høydepunkt. Dette er det største en idrettsutøver kan vinne, eller sågar delta på. Fjorårssesongen ble jo veldig bra for oss, men vi har vært opptatt av å utfordre oss selv på alle områdene. Jeg er helt sikker på at vi aldri har følt at vi er bedre forberedt på dette tidspunktet av en sesong. At jentene skal delta i sitt første OL gjør jo også denne sesongen historisk. Når vi i tillegg har Skiflygnings-VM og hoppuka så er det ingen tvil om at dette blir spennende for oss som er glad i hoppsporten. 

Hva forventer du av årets sesong – både på jente og guttesiden?
Målet vårt er å være i posisjon til å kjempe om medaljer i alle øvelser i OL og VM. Dette betyr at vi må ha hoppere som hele tiden er med i toppen i World Cup-rennene frem til mesterskapene. På denne måten skaper vi også selvtillit som er det beste våpenet vi kan ha inn i mesterskapet. Jentene våre har gjort store fremskritt denne sommeren og gutta har hatt den ønskede fremgangen på de områdene vi har hatt fokus på å styrke.

Kan du tallfeste noe når det gjelder forventninger?
Medaljer i OL (2-3 eller gjerne flere:-)). 1 gull
2 medaljer i Skiflygings-VM
Topp 3 i hoppuka

Hvordan har forberedelsene vært?
Forberedelsene har vært bedre enn noen gang. Noe alle testresultater for både gutter og jenter viser.

Ingen skader eller sykdom?
Med unntak av Anette Sagen og Anders Jacobsen har det kun vært Andreas Stjernen som har vært litt plaget med et kne. Men han er fortsatt på høyt fysisk nivå på testen, selv om han ikke har satt nye rekorder i sommer.

Hvem blir overraskelsen i år?
Dette er alltid så vanskelig å spå. Vi har veldig mange spennende utøvere som alle har et grunnlag som gjør at de kan ta neste steg. Men slik det ser ut nå er det nok Ole Marius Ingvaldsen som har imponert mest av utfordrerne i sommer/høst. På jentesiden ser det ut som Gyda Enger kan komme til å overraske noen og enhver til vinteren.

Noen av jentene som vil «ta igjen» Anette?
Slik det ser ut i dag er det 3-4 jenter som er bedre enn Anette, men hun har jo en evne til å heve seg mange hakk til vinteren. Det er gjort en kjempejobb av jentene i sommer og Anette har dessverre ikke fått vært med på alt dette, siden hun har vært mye plaget av skader og sykdom og ligger i dag litt etter. Men det sies det jo at en langrennsløper fra nordtrøndelag også gjør…

Noen nye tiltak før denne sesongen? Ser du noen utfordringer?
Det er sjelden store endringer på utstyrssiden inn i en OL-sesong, så der ser vi ingen store endriner. Men vi er jo klar over at det alltid kommer noen som har sine Petter Smart-løsninger i forkant av mesterskapet (ref bindingene til Ammann i 2010), men dette er vi forberedt på også. Vi har også noen kort (forhåpentligvis ess) i ermene)

Fjorårets overraskelse på herresiden var Andreas Stjernen. Hva var årsaken til oppturen? vil han følge opp fremgangene fra i fjor?
Andreas fikk sin fremgang i fjor som et naturlig resultat av hardt arbeid over lang tid. Han har noen ekstreme egenskaper i forhold til å kunne "fly" i tillegg til at han nesten alltid leverer over snittet i renn. Jeg tror han kommer til å være med i toppen også i år, selv om han har vært litt plaget av en kneskade i deler av sommersesongen.

Hvordan står det til med Anette Sagen, Anders Jacobsen og Bjørn Einar Romøren som har vært skadet?
Bjørn Einar er tilbake i bakken og gjør sine saker greit slik jeg ser det. Anders har ikke hoppet enda, men meldes å være i meget god form, den alvorlige skaden tatt i betraktning, så det forventes at han skal være med allerede fra starten på snø, og det blir spennende. Anette har fortsatt en jobb å gjøre, men har en veldig god teknikk så om hun får alle de andre elementen på plass vil hun bli vanskelig å slå.

Hvem skal vi se opp for av konkurrentene?
Jeg går ut i fra at Tyskland og Polen kommer til å fortsette fremgangen og at Østerrikerne ønsker revansj fra fjoråret. I tillegg kommer nok Sveits, med Ammann i spissen til å melde seg på i kampen når det skal deles ut edelt metall i Russland. På jentesiden vil det nok dreie seg om Takanashi fra Japan, som har mistet sin største konkurrent Sarah Hendricson (kjæresten til Tom Hilde) i samme skade som Jacobsen. Det er også en spennende jente fra Slovenia, Ema Klinec, som hopper fantastisk godt på sine beste hopp. Men om noen av våre jenter får gjort de siste justeringene nå, så kommer vi til å bli vanskelige å slå.

Din største hoppopplevelse i fjor….
Uten tvil seieren til Anders Bardal i liten bakke i Val di Fiemme

NRK.no: Presset Bardal hoppet seg til VM-gull: – Det er helt rått

Hvilken hoppbakke er din favoritt? Natur, publikum osv…
Vikersundbakken uten tvil. Men lite slår stemningen de har klart å skape i Granåsen de siste årene. Og konseptet med hoppuka er jo magisk.

Hvor viktig er sponsing for hopplandslaget?
Det er helt avgjørende for vår mulighet til å kjempe i toppen. Uten at vi klarer å gjøre oss spennende nok for RiksTV og andre partnere ville vi ikke kunne skape uforglemmelige øyeblikk for det hoppelskende norske folk, og det å ta vare på de stolte norske hopptradisjonene ville vært nesten umulig. 

Ser dere noen effekter av at RiksTV er med på laget?
RiksTV er et meget offensivt selskap som hele tiden ønsker å tenke nytt og annerledes. Dette føler jeg at vi drar stor nytte av i mange sammenhenger. Vi setter stor pris på måten selskapet utnytter sitt sponsorat på, og gleder oss stort til nye spennende opplevelser sammen i årene som kommer.

Hva tror du om årets hoppsesong? Legg igjen dine tanker i kommentarfeltet under.