Meny

Hoppuka er i gang!

Vi teller ned dager til OL i Sotsji, og heldigvis har vi allerede nå et av de aller mest prestisjetunge og tradisjonsrike idrettsarrangementene foran oss. La oss innlede dette med et typisk TP-spørsmål, nå i disse familiehøytider: Hva har Toralf Engan, Sigurd Pettersen, Espen Bredesen, Bjørn Wirkola og Anders Jacobsen til felles?

Bortsett fra at de alle er skihoppere og fra Norge, er svaret selvfølgelig: De har alle vunnet den tysk-østerrikske hoppuka sammenlagt. Den ene av dem, Bjørn Wirkola så klart, har i tillegg vunnet sammenlagt hele tre ganger etter hverandre (1966/67, 1967/68 og 1968/69).

Følg Hopplandslaget på Facebook.

Den tysk-østerrikske hoppuka, som vi bare kaller Hoppuka, men som på tysk kalles Vierschanzentournee, altså firebakketurneringen, består av fire hopprenn i Tyskland og Østerrike. Hoppbakkene det konkurreres i er Schattenbergbakken i Oberstdorf, Olympiabakken i Garmisch-Partenkirchen, Bergiselbakken i Innsbruck og Paul Ausserleitner-bakken i Bischofshofen.

Hoppuka slik vi kjenner den har vært arrangert siden januar 1953, og tok over det tradisjonelle Nyttårsrennet, som hadde blitt arrangert i Garmisch-Partenkirchen siden 1921. Det var derfor naturlig at Hoppuka startet 1. januar 1953 i nettopp Partenkirchen. Selv om Oberstdorf nå har tatt over som første renn under hoppuka, holdes fortsatt nyttårsrennet i Partenkirchen i hevd – og arrangeres hver første nyttårsdag.

For å vinne hoppuka sammenlagt, må du ikke nødvendigvis ha vunnet samtlige fire renn. Det er rennpoengene (sammensatt av lengepoeng og stilpoeng) som gjelder – ikke plasseringen i rennene, ei heller verdenscuppoeng (poengene for hvert renn teller imidlertid med som poeng sammenlagt i verdenscupen). La oss ta et eksempel: Da Anders Jacobsen vant hoppuka sammenlagt i 2006/07, var det «bare» rennet i Innsbruck han vant; han kom på fjerde plass i Oberstdorf, på femte plass i Garmisch-Partenkirchen og på andre plass i Bischofshofen. Han vant altså sammenlagt fordi han holdt seg mest stabilt i teten av alle som var med.

Les også: Hoppsjefen vil ha OL-gull!

Å følge hopp på TV har alltid vært artig. Artigere ble det da vi som TV-seere kunne se de berømte strekene i unnarennet, der man ser hvor langt en hopper må hoppe for å bli kvalifisert, og hvor langt man må hoppe for å komme i ledelsen. Nytt av året i hoppuka er at tilskuerne i Oberstdorf også kan se disse strekene, noe som gjør det ekstra spennende for de tusenvis av tilskuerne.

Norge har i år med seg seks hoppere: Anders Bardal, Anders Fannemel, Anders Jacobsen, Tom Hilde, Rune Velta og Ole Marius Ingvaldsen (debutant). Anders Bardal, som kom på tredje plass i julas renn i Engelberg og som også vant gårsdagens kvalifisering, er kanskje den største favoritten av de norske gutta til å ende med en eller flere seiere under Hoppuka, men trener Alexander Stöckl har også tro på en av de andre Anders-ene, nemlig Jacobsen. I fjor vant som kjent Anders Jacobsen i både Oberstdorf og Garmisch-Partenkirchen, og endte opp på en annen plass sammenlagt. Til tross for at han i år har gjennomgått en kneoperasjon, er han svært optimistisk.

Av konkurrenter er i første omgang verdt å nevne at vi har en god del veteraner å kjempe mot i år. For noen uker siden ble det kjent at Takanobu Okabe (43 år gammel!) fra Japan har kapret en plass i hoppuka. Han blir da lagkamerat med Noriaki Kasai på 41 år, som man også kan kalle en superveteran. Vi kjenner dem begge fra Lillehammer-OL i 1994, da Japan tok sølv i laghopp. Av andre vi bør se opp for under hoppuka er Kamil Stoch (Polen), Thomas Morgenstern (Østerrike), Gregor Schlierenzauer (Østerrike) og Simon Ammann (Sveits).

Vi er imidlertid like optimistiske som Jacobsen er, og som stolte sponsorer av hopplandslaget, heier vi selvfølgelig fram samtlige av hopperne våre.

Lykke til, gutter!    

Hoppuka datoer:

Oberstdorf, kvalifisering 28. desember kl 16.30
Oberstdorf, 1. renn 29. desember kl 16.30
Garmisch-Partenkirchen, kvalifisering  31. desember kl. 14.00
Garmisch-Partenkirchen, 2. renn 1. januar kl 14.00
Innsbruck, kvalifisering 3. januar kl 14.00
Innsbruck, 3. renn 4. januar kl 14.00
Bischofshofen, kvalifisering 5. januar kl 16.30
Bischofshofen, 4. og avsluttende renn 6. januar kl 16.30

  

Alle renn sendes på NRK1/NRK2 og Eurosport. Samtidig benytter anledningen til å takke Arne Scheie for 42 fantastiske hoppuker. Dette er altså den siste. Takk for laget, Arne!