Meny

Lars Vaular om nostalgi, kjærlighet, rappere og legender

Torsdag slipper Lars Vaular musikkvideoen til låta «Legender» på rikstv.no og for alle RiksTV-kunder som har tilgang til underholdningsportalen Ekstra. Musikkvideoen vil være tilgjengelig fra midnatt torsdag 28. november – og er tilgjengelig kun hos RiksTV denne dagen, før den slippes ut til allmennheten.

Oppdatert: Se "Legender" her

De fleste ble kjent med bergenseren Lars Vaular da han kom med hiten Solbriller på i 2009, eller med Rett opp og ned i 2010. For noen var han kanskje kjent før dette; han ga ut sin første soloplate i 2007 (La Hat – et nytt dagslys), og har rappet på bergensk siden 2003. Han har samarbeidet med en rekke bysbarn, blant annet Jan Eggum, John Olav Nilsen og gjengen og Fjorden Baby!, for å nevne noen. Han er i tillegg søskenbarn med popyndlingen Sondre Lerche, som han også samarbeidet med i fjor sommer med låta Øynene lukket.

I september i år begynte Lars Vaular lanseringen av det nye albumet 1001 hjem. Albumet ble gitt ut i kapitler via nettsiden hans, og albumet i sin helhet ble sluppet 16. oktober i år. Anmelderne har kun gitt ham gode skussmål: han ble omtalt som «landets mest fremoverlente rapper» av vg.no, mens dagbladet.no mente at «det er skremmende å se for seg norsk rap uten Lars Vaular». 

Vi tok en prat med den fremoverlente rapperen om hans nye album, og ikke minst den kommende musikkvideoen:

Et ord som har kommet igjen en rekke ganger i anmeldelsene av «1001 hjem» er ordet nostalgisk. Har du alltid vært nostalgisk, eller har det kommet med alderen – eller papparollen?

Jeg har alltid vært nostalgisk, og fortiden har alltid vært et sentralt tema i musikken min. Fortiden er den eneste tingen du ikke kan gjøre noe med. Jeg gidder jo ikke skrive om framtiden og hva jeg skal gjøre; den kan man jo fortsatt gjøre noe med. Det er jo sikkert mange som tenker at det er siden jeg er far - og det er sikkert en naturlig ting å tenke over livet når man blir far. Men jeg har jo alltid gjort det. 

Du valgte en litt spesiell vri da du ga ut plata di på den måten du gjorde. I tillegg velger du utradisjonelt ved å lansere musikkvideoen din her på rikstv.no – og du skaper engasjement når du via Amnesty inviterer folk til å skrive en sang sammen med deg. Hva er bakgrunnen for de litt utradisjonelle valgene? 

Alle de forskjellige tingene har forskjellige grunner. Når det gjelder platen, hadde jeg lyst til å prøve å lage et albumcover. Da jeg var liten bladde jeg mye i albumcover, og det var det jeg ville prøve – å gjenskape dette på internett. Hver sang har fått sin egen side med informasjon, tekster, videoer og bilder. Da jeg vokste opp likte jeg musikken og artistene mer enn for bare selve musikken – at det betydde noe mer. Det hadde jeg lyst til å gjøre.

Når det gjelder Amnesty-kampanjen, forteller Lars Vaular at han er med på den fordi det er en skikkelig ting å gjøre. - Det er lærerikt for meg å være med på å gjøre noe som ikke handler om meg, da. Og det å få jobbe med ungdom, for det har jeg ikke gjort på en stund. Det er interessant å få være med på  og å få lov til å gjøre.

En mimresang

Videoen til sangen Legender er lagt opp på samme måte som sangen, som er en slags mimresang der Vaular forteller tre historier.

Legender er ifølge Vaular veldig nedpå og avmålt. Det er mye historie i sangen, noe de i videoen har lagt seg veldig etter, ved å bruke to unge mennesker, en jente og en gutt, i tillegg til at en del av Vaulars kamerater og folk han vokste opp med er med – mennesker som har en tilknytning til enten ham eller sangen.

Se teaser på Legender her

Jeg sammenlikner i sangen personer jeg har møtt opp mot popkulturelle, mer kjente fenomener. Jeg bruker hendelser som er kjent for mange, for eksempel da Diana døde, og knytter det opp mot min første forelskelse. I andre verset er det en person som dør, og han dør samme dagen som Brann vinner cupfinalen for første gang i mitt liv.

I tillegg til dødsfallet det snakkes om i andre vers, og Dianas død, blir også 2pac og Notorious B.I.G nevnt som avdøde legender i sangen. Som rapper er det ikke så rart at Lars Vaular har et forhold til disse to, og han er heller ikke den første til å lage sanger om dem.

Vi snakker høsten 1997. Det var høsten du begynte på ungdomsskolen. Diana døde den høsten, mens Notorious B.I.G. døde våren samme året. 2pac døde året før. I og med at du var såpass ung, hva slags forhold hadde du til disse menneskene pre dødsfall?

Jeg kjente egentlig ikke så veldig godt til dem. 2pac hørte jeg en del på, men Notorious B.I.G. visste jeg ikke så mye om. Eller, jeg visste at han og 2pac var uvenner, og jeg visste hvem han var og at han skulle være veldig bra. Jeg reserverte meg litt for å høre på ham siden de var uvenner, men så døde han, og da skjønte jeg at det kunne være lov å høre på ham.

På den tiden var det jo heller ikke sånn at man kunne gå inn på internett for å høre på ny musikk dersom man ønsket det til en hver tid. Det var mer et prosjekt å gå inn i en platebutikk og kjøpe en ny CD, det var noe sånt man kanskje gjorde hver tredje måned eller noe sånt.

En hit blir til?

Lars Vaular har uttalt til Bergens Tidende at «Legender» var den første sangen han skrev til plata «1001 hjem», og at det er en av hans favorittlåter på albumet. 

Hvordan kom sangen istand?

Jeg begynte denne sangen fra første verset. Da jeg begynte hadde jeg ingen planer om hva sangen skulle handle om, så jeg begynte med historien jeg hadde i første verset, også kom refrenget ganske naturlig. Jeg vet egentlig ikke hva bakgrunnen var, men da jeg kom til andre verset, skjønte jeg at jeg hadde et konsept her – at det var flere mennesker å knytte seg til; på samme måte som jeg kan knytte Dianas død til en personlig opplevelse, så har jeg en personlig opplevelse til at Brann vant cupen, noe som betydde mye for veldig mange i Bergen.

Er det vanlig sånn, at du begynner å skrive også kommer ting etter hvert?

Neida, det er helt forskjellig. Noen ganger så tenker jeg at, okei, dette har jeg lyst til å formidle, denne stemningen vil jeg formidle – jeg vil si noe om kjærlighet eller what ever. Andre ganger har jeg et tema eller en vinkling, og andre ganger har jeg en melodi jeg setter ord på og prøver å få inn på rett spor. Det er som når jeg tegner: jeg kan ikke tegne, så jeg setter bare streker på arket, også hvis jeg ser at det likner en katt, så prøver jeg å tegne en katt. Sånn er det ofte når jeg lager sanger også. 

Fakta om Lars Vaular:

Største TV-øyeblikk: Da Norge vant mot Brasil i 1998.
Favoritt TV-serie: Boardwalk Empire
Favoritt-film: Forrest Gump
Guilty pleasure: Nyhetene

Lars Vaular er Leeds United-supporter og tidligere i høst kom hyllesten til avdøde Gary Speed: