Meny

Sølvguttene møter Tyrkias konge av sufimusikk: Kudsi Erguner

Sølvguttene har sammen med den tyrkiske fløytelegenden Kudsi Erguner og hans medmusikanter skapt et djervt musikalsk brospenn mellom tyrkisk tradisjonsmusikk og norsk kortradisjon. Albumet har fått navnet ”Pervane” – som er det tyrkiske ordet for sommerfugl.

Albumet strømmer du nå eksklusivt med Beat.

I prosjektet blander Sølvguttene Henrik Wergeland- og Hans Nielsen Hauge-tekster med tyrkisk sufipoesi. Felles verdier er antihierarkisk religionsutøvelse og ekstatisk, eksistensiell poesi. Dette finnes i begge kulturer og kommer til uttrykk hos etterfølgere etter Rumi (som levde siste delen av sitt liv i Tyrkia) og hos Wergeland og Hauge. De to svært ulike norske åndshøvdingene er kanskje er det nærmeste man kommer sufisme på norsk.

Albumet utgis i forbindelse med at den norske Kongen og Dronningen besøker Tyrkia i november. Sølvguttene opptrer i Istanbul den 6.november i forbindelse med statsbesøket.

Nysgjerrig på Beat? Få favorittmusikken din på telefonen, iPad eller rett på TVen med underholdningsportalen Ekstra.

På platen medvirker den legendariske tyrkiske musikeren Kudsi Erguner på ney (orientalsk fløyte), Bora Uymaz på vokal, Serkan Halili på kanoon (orientalsk harpe), Hamdi Akatay på perkusjon, Jo Fougner Skaansar på kontrabass og Andreas Utnem på flygel.

Lytt til hele albumet her: ”Pervane”

Debut fra nord

Denne uka slapp også norsk musikkindustri sitt nye stjerneskudd, Monica Heldal, sitt debutalbum. "Boy From The North" imponerer kritikere over det ganske land og 5-erne står i kø for den unge bergensjenta. 

Monica Helldal

Monica Heldal. Foto: Bjørn Opsahl

Men det er ikke bare Monica Heldal som har gitt ut nydelig, norsk musikk de siste ukene. Mandag slapp Fjordenbaby! nytt album, urørt-aktuelle Sigurd Julius er ute med en herlig singel for ikke å glemme Envy som nettopp har sikret seg internasjonal platekontrakt. Disse og timevis med andre fantastiske låter signert norske artister finner du i spillelisten Nytt og Norsk

 Ukens klassiker

Så var det ukens klassiker da. Denne uka var det ikke vanskelig. Det måtte bli Madrugada med Industrial Silence.

Madrugada sang seg inn i norsk musikkhistorie med albumet Industrial Silence i 1999. Albumet toppet VG-lista topp 40 og det er fortsatt et album vi i Beat-redaksjonen trekker fram med jevne mellomrom. 

På denne utgaven av albumet relanseres rockeklassikeren i en oppdatert og remastret utgave. De 13 allerede kjente sporene får følge av  låter fra de meget ettertraktede tidlige EP-ene, samt 4 ikke tidligere utgitte demospor.

Ha en riktig god musikkhelg!