Meny

Endelig på norske skjermer: Tørk aldri tårer uten hansker

I kveld viser NRK1 første del av Tørk aldri tårer uten hansker, serien som er basert på Jonas Gardells bøker med samme navn. I likhet med bøkene, er serien i tre deler: Kjærligheten, Sykdommen og Døden.

Det er få bøker jeg har stupt så dypt inn i som bøkene til Jonas Gardell. Det er få bøker som har fått meg til å føle så hardt og sterkt om kjærlighet og urettferdighet som bøkene om Rasmus og Benjamin. Jeg er helt sikker på at det er likedan med denne filmatiseringen – det er rett og slett komplett umulig å ikke la denne historien gå inn på en.

Vi befinner oss i Stockholm på 80-tallet, der de modigste homoseksuelle allerede har begynt å leve ut sine liv. Vi blir kjent med Rasmus, som flytter fra hjembygda i Vest-Sverige til Stockholm. Han drømmer om å være åpen homofil, og begynner med én gang å utforske byen. Han får en rekke flyktige mannlige bekjentskaper, men treffer etter hvert verdensvante Paul, som tar ham under sine vinger.

Parallelt i historien blir vi kjent med Benjamin, som vokser opp som Jehovas vitne. Han er en av de dyktigste i menigheten, og er respektert av de eldre så vel som av foreldrene. En dag Benjamin er ute og forkynner fra hus til hus, banker han på Pauls dør. Livet hans blir aldri det samme igjen etter dette.

Benjamin og Rasmus blir hver for seg bedt hjem til Paul på julaften, der de møtes for aller første gang. Når kvelden er over, tar de følge hjem, og de er uatskillelige etter dette. Men selv om de har vunnet kjærligheten til hverandre, er det langt fra enkelt å være homofil på 1980-tallet.

Fra USA kommer det nemlig rykter om en dødelig epidemi. En blanding av kreft, lungebetennelse og virus, sies det. Den smittes raskt, spesielt mellom homoseksuelle, og er garantert dødelig. Sykdommen når etter hvert også Stockholm. Rasmus, Benjamin, Paul og deres venner skal snart få nærkontakt med dette fenomenet i form av hets fra media og allmennheten – men også gjennom smerte, sykdom og sorg. Fenomenet kalles aids.

Jonas Gardell er en svensk komiker, sanger og forfatter. Han er profilert homofil, og flere av hans bøker og sceneshow tar utgangspunkt i hans erfaringer som skeiv. Trilogien og dramatiseringen Tørk aldri tårer uten hansker er basert på hans egne opplevelser, som ung i Stockholm på 1980-tallet.

Det var svært lite kunnskap om hiv/aids på denne tiden. I media ble sykdommen ofte referert til som homse-pesten – og det ble også ment at dette var Guds straff til de homoseksuelle.

Man visste heller ikke hvordan sykdommen smittet i starten, og det var strenge regler for sykepleierne som behandlet de aids-syke. Tittelen Tørk aldri tårer uten hansker finner vi fasiten på tidlig i boken, da en ung sykepleier tar av seg hanskene for å tørke bort tårene til en døende aids-syk i sykesengen. Hun får påpakning fra en eldre sykepleier for dette når de kommer ut fra det isolerte pasientrommet: Tørk aldri tårer uten hansker – du vet ikke hvordan det smitter.

Jonas Gardell mistet mange av sine venner til epidemien, og vil med historien han forteller huske de som ikke er her lenger. Jonas Gardell vil ikke bli alene om å huske – alle som ser denne serien eller leser disse bøkene, vil huske dem sammen med ham.

Jeg sier som Jonas Gardell selv sa i et intervju med SVT i fjor høst: Om du inte blir berörd av dessa människors öde, då är du av sten.

Første avsnitt av Tørk aldri tårer uten hansker sendes mandag 2. desember klokken 21.30 på NRK1

Tørk aldri tårer uten hansker - trailer: 

Ny skeiv dramakomiserie fra HBO: "Looking"