Dette er årets adventskalendere

– det er snart på tide å telle ned til julaften!

Uansett om du har vokst opp med sjokoladekalender, pakkekalender, appelsin med nelliker-kalender, NRKs adventskalender – eller ikke kalender i det hele tatt, har ventetiden fra 1. desember fram mot julaften gjort den hellige barne-TV-timen desto mer koselig enn ellers.

NRK har hatt adventskalender i barne-TV-sendetid omtrent hver desember siden 1979. De hadde imidlertid den aller første adventskalenderen på TV allerede i 1970, da de sendte Barnas førjulskalender 1970 – et samarbeid mellom Røde Kors og NRK, der inntektene av kalendersalget gikk til Røde Kors Barnehjelp og Fritidssenter for blinde.

I 1979 ble Jul i Skomakergata sendt for aller første gang, den kjære serien om skomakeren Jens Petrus Andersen og hans gjøremål fram mot jul. 1979 var også FNs internasjonale barneår, og dette er grunnen til at Jon Blund, innslaget som ble snurret i gang av tøffelen Tøflus, alltid ble avsluttet med «dagens rettighet».

Jul i Skomakergata ble vist i reprise julen 1981, 1984, 1988, 1993, 1998 og 2003. NRK bestemte i 2011 at serien er for utdatert til å vises på TV igjen, noe de til tross for sterke reaksjoner har stått fast ved. 

NRK har sendt utallige adventskalendere i løpet av årene som har gått, og de fleste har et forhold til i hvert fall én av dem. Mange husker kanskje fortsatt sangen «Tenn lys» fra Portveiens julekalender (1987 og 1990) og bruker den når det tennes adventslys, vet hvordan man sier juletrefot på tegnspråk etter å ha sett Vertshuset den gyldne hale (1989 og 1994), kan Nisseloven fra Amalies Jul på rams eller har problemer med å komme i julestemning uten Jolevise av Odd Nordstoga skrevet til Jul i Svingen (2006, 2009 og 2013). 

Årets adventskalendere skuffer i hvert fall ikke i nostalgisammenheng. Dette er adventskalenderne for jula 2014: 

NRK sender oss tilbake til Månetoppen

Jul på Månetoppen(Foto: Anne Liv Ekroll/NRK)


I 1995 sendte NRK Amalies Jul for første gang
, og vi stiftet vårt første bekjentskap med rød- og blånissene, som kom igjen i Jul i Blåfjell i 1999 og Jul på Månetoppen i 2002.

Og det er sistnevnte som er årets adventskalender på NRK. Jul på Månetoppen vil i år sendes i reprise for tredje gang. Her krangler rød- og blånissene om hvem som egentlig eier Månetoppen. Rødnissene har plukket alle blåbærene på Månetoppen, og blånissene har dermed ikke blåbær til å lage Den blå timen og Julenatthimmelen, slik de alltid gjør i desember.

Et gjensyn med potetbøndene på TV 2 Zebra

The Julekalender

TV 2 Zebra får vi et gjensyn med en elsket og hatet serie, nemlig The Julekalender. Serien, som først ble sendt på TV 2 i 1994 og senere dukket opp igjen i 1996, 2003, 2008, 2012 og 2013, er opprinnelig en dansk serie. Vi møter nissene Günther, Hansi og Fritz som er sendt til en hule et sted i Trøndelag for å finne nøkkelen til The Playdåse – spilledåsen som holder Good Old Gammel Nok i live. I nærheten av hulen finner vi potetbøndene Olaf og Gjertrud Sand – som en dag får besøk av mystiske Benny Jensen, en nåså som gjerne vil ha tak i nissenes Den Store Kloke Boken, boken som har svar på alt.

Julestemningen er satt på TVNorge

Jul i Tangerudbakken

TVNorge har allerede tjuvstartet juleprogrammet sitt, og selv om det ikke er en julekalender de viser, setter Jul i Tangerudbakken oss definitivt i julestemning. Gjengen i Tangerudbakken samarbeider med Kirkens Bymisjons årlige juleaksjon «Gled en som gruer seg til jul», der de bidrar til å gjøre små ting som gleder folk som har det vanskelig i julestria – og er med på å arrangere Kirkens Bymisjons julekonsert.

Sikre kilder skal også ha det til at NRK arbeider med en ny adventskalender for 2016, nemlig serien Snøfall. Her står far og døtre Hagerup bak manuset, et kvalitetstegn for undertegnede, og innspillingen av programmet starter i februar neste år. Dette er noe å glede seg til!

Men først er det jula 2014 som står for døren :) God adventstid!

Hva synes du om saken? Vi setter stor pris på kommentarer og innspill. Vi regner imidlertid med at alle som kommenterer viser alminnelig folkeskikk, og vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg som ikke forholder seg til dette. Se også vår personvernside.

comments powered by Disqus