Meny

En Tour for klatrerne

Den 101. utgaven av Tour de France sykles fra 5. til 27. juli og er en beinhard anstrengelse fra første tråkk. Allerede på den andre etappen kan feltet sprekke opp og klatrerne gnir seg i hendene.

Det er en lang vei frem til Paris søndag 27. juli. Det hele starter i Leeds i England, 20. gangen Touren begynner utenfor Frankrikes grenser, og totalt triller rytterne innom fire land på de 3 664 kilometerne som utgjør årets løype. Alt på etappe to blir det kupert terreng og flere har sammenlignet den med vårklassikeren Liege-Bastogne-Liege. En annen klassiker vi skal få en eim av er Paris-Roubaix. Femte etappe til Arenberg Porte du Hainaut avsluttes med en miniversjon av endagsrittet og da snakker vi selvsagt om brostein, hele 15 kilometer fordelt på 9 såkalte pavéer. Brostein er gjerne utfordrende for sammenlagtkanonene da de ofte veier litt mindre. Men likevel er det to navn som virkelig skiller seg ut i årets Tour.

På bakgrunn av den gode formen Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) og Chris Froome (Sky) har vist så langt i år, er de klare favoritter. Ellers er det klart at en såpass lang tempo (54 km) vil gi litt tidsforskjeller, samtidig som jeg tror at mange er glade for at det bare er én og at det ikke er lagtempo i år. Løypa favoriserer en klatrer som er brukbar på tempo, og det er jo både Contador og Froome.

Et annen spennende navn å følge er Alejandro Valverde (Movistar). Jurgen Van Den Broeck (Lotto-Belisol) viste bra form i Dauphiné nå, og så har du selvsagt Vincenzo Nibali (Astana). Han har ikke vist noe superform hittil i år men kan fort kopiere tredjeplassen fra 2012.

I år er det som nevnt ingen lagtempo og kun én individuell tempoetappe. Når den er så lang som 54 km kan den kan fort gi store utslag i sammendraget.

Marerittbakkene

Etappe 8 har noen stigninger men det er på den tiende dagen at den første virkelige hardhausen kommer med seks kategoriserte bakker og stigninger opp mot 30 prosent. Til slutt ender de oppe ved skistadion, vakre La Planche des Belles Filles, hvor en viss Chris Froome vant sin første etappe i Touren i 2012. Det er flere mellomharde og småkuperte etapper i år for å mørne favorittene frem mot de to største toppene Col d'Izoard og Col du Tourmalet. Førstnevnte er én av to Alpe-etapper og Tourens høyeste punkt med 2360 meter over havet.

Hvis det ikke går inn brudd på klatreetappene så holder jeg Contador og Froome som favoritter her også. Hvem som vinner samenlagt er 50/50, men må jeg velge holder jeg en knapp på Froome. På en god dag kan han ta litt tid på tempoen.

Etappe 16 og 17 etterfølger den andre hviledagen og er henholdsvis årets lengste og korteste. 237,5 kilometer betyr rundt seks timer på setet og en høvelig oppvarming til de 125 kilometerne som venter dagen etter, som er langt fra noen enkel sykkeltur i parken. Fra rundt 50 kilometersmerket går det bare opp og ned helt til Pla d'Adet og etappen har alt blitt plukket ut som et av årets høydepunkter. Her vil det fort bli tidsdifferanser, flere av sprinterne vil få trøbbel med å henge med og de tre øverste plassene på podiet vil begynne å peke seg ut.

En det skal bli interessant å følge er Joaquim Rodríguez (Katusha) som har uttalt at han bare kommer til å gå for etappeseirer i år. Han henger nok med så lenge han kan, men faller han av så faller han nok grundig fra også, sånn at han kan kjempe om enkeltseirer siste uka.

Både Alper og Pyreneer

Alpene og Pyreneene er som et kjærlighetsforhold med voldsomme topper, dype bunner og noen ganger går det vel fort i svingene eller det føles som at det aldri tar slutt. Etappe 18 med sine 145,5 kilometer blir rittets siste fjelldag hvor Col du Tourmalet på 2115 meter venter.

Totalt skal det kjempes om heder, ære, TV-tid, penger, oppmerksomhet og grønn poengtrøye, hvit ungdomstrøye, prikkete klatretrøye og den gule for sammenlagt. De seneste års vinnere har vært Andy Schleck i 2010, Cadel Evans i 2011, Bradley Wiggins i 2012 og Chris Froome i 2013. Forsvarer Froome seieren, eller blir et nytt navn å finne øverst på listen? Vi gleder oss til å se 27. juli!

Arild Eriksen
Kommentator
Eurosport