Et sterkt møte med freden, en fanget fengselsutbryter og gjensyn med Machete

RiksTV Filmleie

At Tyskland de seneste årene har hatt et oppgjør med sitt forhold til Andre verdenskrig, har resultert i sterke skildringer på TV-skjermen. NRK viste blant annet Krigens unge hjerter i vinter, og nå har regissør Cate Shortland, som ga oss filmen Somersault for snart ti år siden, laget filmen Lore. Lore vant prisen for beste film og beste kvinnelige skuespiller på Stockholm Internasjonale Filmfestival i fjor høst, den ble nominert til beste utenlandske film i årets Oscar-utdeling – og den ble berømmet med hovedprisen under filmfestivalen i Tromsø i januar i år. 

Filmen Lore kan du se allerede nå i kveld. Her er ukens filmtips for deg med tilgang til Filmleie

Escape Plan

Ray Breslin (Sylvester Stallone) er en profesjonell fengselsutbryter, som blant annet jobber med å designe fengselsceller. Han får i oppdrag å gå undercover i et fengsel han selv har designet, men blir satt i en felle der han uskyldig dømmes for mord – og må se for seg en framtid i cellen. Han allierer seg med medfangen Rottmayer (Arnold Schwarznegger) for å finne en rømningsvei – og ikke minst for å finne ut av hvem som har lurt ham. Dette blir ikke enkelt, både fordi fengselssjef Hobbes (Jim Caviezel) stikker kjepper i hjulene for ham – og fordi fengselet er designet slik at det er umulig å rømme derfra.  

Sjanger: Sci-Fi/Thriller Lengde: 1t 55 min Aldersgrense: 15 år

Lore

Det er mai 1945, og Hitler er død. Krigen er over. Den fjorten år gamle offiserdatteren Hannelore (Saskia Rosendahl) må ta ansvar for søskenflokken på fem, når hennes foreldre velger å overgi seg til de allierte. Hun tvinges til å ta seg gjennom landet for å få seg selv og søsknene i trygghet på bestemorens gård ved Hamburg, og reisen gjennom et krigsherjet land som utsettes for plyndring og vold, blir hard. Ikke minst er det hardt for Lore å etter hvert forstå mer og mer hva hennes landsmenn har gjort – og hva hennes foreldre har vært en del av. Underveis på reisen får de selskap av den unge mannen Thomas (Kai Malina), som har opplevd noe av det ondeste Andre verdenskrig hadde å by på. 

Sjanger: Drama/Krigsfilm Lengde: 1t 44 min Aldersgrense: 15 år

Machete Kills

Filmen Machete fra 2010 startet som en spøk, en liksom-trailer som ble vist i forbindelse med Robert Rodriguez og Quentin Tarantinos' Grindhouse-spesial, nærmere bestemt de to filmene Death Proof (2007) og Planet Terror (2007). I oppfølgeren Machete Kills møter vi igjen Machete (Danny Trejo), som sørger over tapet av sin kjære Sartana, som ble drept under en kamp mot kartellene. Han blir rekruttert av den amerikanske presidenten til et oppdrag der han skal kjempe seg gjennom Mexico og overvinne våpenhandleren Mendez (Mel Gibson). Mendez har nemlig planer om å sette ut et våpen i verdensrommet som skal skape krig over hele planeten. Oppdraget ser for vanskelig ut for én mann å klare – men Machete er ingen vanlig mann.

Sjanger: Action Lengde: 1t 47 min Aldersgrense: 15 år

Hva synes du om saken? Vi setter stor pris på kommentarer og innspill. Vi regner imidlertid med at alle som kommenterer viser alminnelig folkeskikk, og vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg som ikke forholder seg til dette. Se også vår personvernside.

comments powered by Disqus