Grenseløs kjærlighet mellom far og datter og Nelson Mandelas vei mot friheten

RiksTV Filmleie

Da jeg var ti år gammel fikk jeg med at det var en mann ved navn Nelson Mandela som hadde blitt president i Sør-Afrika. At det var den samme Nelson som hadde fått Nobels fredspris året før, var det eneste jeg klarte å koble per da, da jeg antakelig var mer opptatt av at snøen hadde gått, isbilen hadde begynt å kjøre i nabolaget igjen, og at jeg kunne ta fram sykkelen. Hva det betydde for befolkningen og for verden, forsto jeg ikke før noen år etterpå. For meg er alt historie, noe uopplevd, og for Norges oppvoksende er det knapt mulig å forstå hvordan det var å være mørkhudet i Sør-Afrika før Nelson Mandela kom til makten.

5. desember i fjor døde Nelson Rolihlahla Mandela, 95 år gammel. I 27 av disse 95 årene hadde det internasjonale ikonet sittet fengslet på Robben Island, anklaget for høyforræderi og sabotasje, men i desto flere av årene, i tillegg til de 27, kjempet Mandela og det politiske partiet ANC (African National Congress) om å avskaffe apartheid. Da Mandela ble sluppet fri i 1990, var han verdens mest kjente fange – og ble hyllet verden over.

Nelson Mandela ble i 1994 landets første svarte – og demokratiske – president. Han ble sittende til 1999, og i denne perioden presiderte han ved overgangen fra minoritetsstyre og apartheid til demokrati, og han vant stor internasjonal respekt for sin støtte til en nasjonal og internasjonal forsoning. I tiden etter 1999 og fram til sin død, fortsatte Mandela kampen for menneskerettigheter, kampen mot aids gjennom Nelson Mandela Fondation, der Mandelas fangenummer, 46664, brukes symbolsk under organisasjonens arrangementer – og han mottok i tillegg en rekke priser for arbeidet sitt.

I 1995 ble selvbiografien «Veien til frihet» utgitt, en bok som står som et av de viktigste dokumentene på Mandelas liv. Denne boken, som ble utgitt på norsk i 2003, ble filmatisert og vist på kinoer verden over tidligere i år. Fra i dag kan du finne denne filmen i vår filmleietjeneste.

Her er helgens nyheter for deg med tilgang til Filmleie:

Meg eier ingen

Den selvbiografiske debutboken til Åsa Linderborg er blitt filmatisert, og filmen er like sår, åpen og gripende som boken. Filmen skildrer livene til Lisa (Ping Wallen og Sagra Samulesson) og faren hennes Hasse (Mikael Persbrandt), og hvordan han ble nødt til å oppdra datteren sin alene etter at moren forlot dem da Lisa var fire år. Oppdragelsen er fylt med grenseløs kjærlighet, men allikevel med sviktende hygiene og eskalerende alkoholmisbruk. Lisa må bli med på nattskift når faren jobber overtid, hun blir satt av ved barnehagen før den åpner, fordi faren må på jobb, de legger seg hver kveld i en seng uten sengetøy, og faren blir stadig mer og mer alkoholisert.

Filmen er først og fremst en fortelling om et sterkt far-datter-forhold, men også et innblikk i Sveriges 1970-tall, om det svenske sosialdemokratiet og tiåret som markerte vendepunktet for «det svenske folkhemmet».

Sjanger: Drama Lengde: 1t 49 min Aldersgrense: 11 år

Mandela: Veien til frihet

Med Nelson Mandelas selvbiografi til grunn, viser denne filmen historien om det moderne Sør-Afrika, Filmen er skapt med hans velsignelse. Vi følger Mandela (Idris Elba) fra hans engasjement for borgerrettigheter i det politiske partiet ANC (African National Congress), til sabotasjeaksjonene mot myndighetene på starten av 60-tallet, gjennom flere titalls år i fengsel – og frem til hans triumferende valgseier i 1994. Vi lærer det internasjonale ikonet å kjenne, og blir påminnet om hva som måtte til for å avskaffe apartheid. 

Sjanger: Biografi/Drama Lengde: 2t 26 min Aldersgrense: 11 år

Hva synes du om saken? Vi setter stor pris på kommentarer og innspill. Vi regner imidlertid med at alle som kommenterer viser alminnelig folkeskikk, og vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg som ikke forholder seg til dette. Se også vår personvernside.

comments powered by Disqus