Oscarvinnende film om slaveriet – og et gjensyn med "verdens beste" nyhetsanker

RiksTV Filmleie

Da Anchorman: The Legend of Ron Burgundy kom til Norge i 2004, ble den mottatt med spredte terningkast. Birger Vestmo i Filmpolitiet ble imidlertid Anchorman-frelst, og hevdet at alle som ikke forsto humoren i filmen ikke var hans venner – og ga filmen terningkast fem. Vestmo har antakelig mange venner, for filmen ble tatt godt imot av det norske folk – og står fortsatt som en humorklassiker. Anchorman 2: The Legend Continues hadde (etter litt forsinkelse som følge av et innbrudd) premiere tidligere i år. Vestmo justerte seg ned til terningkast fire, men hadde allikevel mange positive gloser om filmen – og ikke minst om humoren i seg selv.

Og humoren er det virkelig ingenting å si på, verken i den første eller den andre filmen. Will Ferrel som Roy Burgundy er en strålende nyhetsanker, og i ekte Atle Antonsen-stil klarer han å få det mest seriøse fullstendig absurd. I forkant av premieren i USA, gjestet han nyhetssendingen til KXMB News i Bismarch, Nord-Dakota, som nyhetsanker – eller som "anchorman". Se hele nyhetssendingen her:

Her er for øvrig helgens aktuelle filmer for deg med tilgang til Filmleie: 

12 Years a Slave

12 Years a Slave, regissert av Steve McQueen, var den store snakkisen etter årets Oscar-utdeling, da den vant prisen for beste film, beste kvinnelige birolle (Lupita Nyong’o) og beste tilrettelagte manus.

Denne brutale og hjerteskjærende filmen er basert på dagboken til Solomon Nortup (Chiwetel Ejiofor), en fri svart mann som ble kidnappet i sitt eget hjem i New York på midten av 1800-tallet. Filmen skildrer tolv ekstremt tøffe år som slave, de fleste årene i klørne til plantasjeeieren Epps (Michael Fassbender), som tyr til ekstreme midler for å holde slavene sine i sjakk. I tillegg til skildringene av hvilket helvete det var å være slave på 1800-tallet, er dette også en inspirerende historie om Nortups desperate kamp for friheten og for å vende tilbake til sin familie. 

Med som både produsent og i en av birollene, finner vi også Brad Pitt.

Sjanger: Biografi/Drama Lengde: 2t 14 min Aldersgrense: 15 år

Anchorman 2: The Legend Continues

Vi møter igjen Ron Burgundy (Will Ferrell), i tillegg til meterologen Brick Tamland (Steve Carell), sportskommentaren Champ Kind (David Koechner), pikenes Jens Brian Fontana (Paul Rudd) – og ikke minst Rons arbeidspartner og kone Veronica Corningstone (Christina Applegate). Når Ron får sparken og Veronica blir forfremmet, skiller paret seg – og Ron alkoholiseres. Noen gærninger har imidlertid bestemt seg for å starte opp en 24-timers nyhetskanal, "GNN", og vil ha med seg Ron på laget. Ron, som i sin tidligere jobb ble satt ut av at hans nye kollega var en kvinne, må i den nye jobben bale med at hans nye sjef, Linda Jackson (Megan Good), ikke bare er kvinne – men også farget. Dette, og mange flere utfordringer, kan vi kose oss med og le av i nærmere to timer. 

Der den første filmen ironiserte nyhetsankerens utseende og fremføring av nyheter, gjør oppfølgeren narr av dreiningen mot nyheter som underholdning, og er i mange tilfeller spot on. Roy Burgundy stiller blant annet spørsmålet «Hvorfor må vi fortelle folk det de må høre? Hvorfor ikke fortelle dem det de vil høre?» - og dermed er standarden for nyhetskanalen "GNN" satt. 

Sjanger: Komedie Lengde: 1 t. 59 min. Aldersgrense: 7 år 

Hva synes du om saken? Vi setter stor pris på kommentarer og innspill. Vi regner imidlertid med at alle som kommenterer viser alminnelig folkeskikk, og vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg som ikke forholder seg til dette. Se også vår personvernside.

comments powered by Disqus