Smugling av HIV-medisiner, teknologiens grenser, arveoppgjør og perserkrig

RiksTV Filmleie

Sommeren er på hell, og TV og sofa blir mer og mer fristende til fordel for solskinn og varme. Filmtjenesten fylles heldigvis opp med gode kvalitetsfilmer i disse dager, noe som gjør at unnskyldninger for å sette seg til rette foran TV-en er lette å finne. 

Dallas Buyers Club, Her og Grand Budapest Hotel er blant filmene vi trekker fram denne helgen, og samtlige av disse tre fikk terningkast fem av NRK P3s Filmpolitiet. Førstnevnte tar for seg 1980-tallets "fryktens tid", da HIV-positive ble behandlet som uverdige og ikke prioritert av legemiddelindustrien på grunn av samfunnets overbevisning om at dette var et virus som kun rammet homofile og prostituerte. Regissør Jean-Marc Vallée gir oss sammen med Matthew McConaughey og Jared Leto dette mørke kapittelet i historien servert med en god dose humor, og gjør dette til en film vi absolutt vil anbefale for helgen. 

Her er helgens anbefalinger (pluss noen premierer som kommer over helgen) i filmleietjenesten: 

Dallas Buyers Club

Vi befinner oss i 1985, der texaneren Ron Woodroof (Matthew McConaughey) får beskjed om at han har HIV – og kun 30 dager igjen å leve. Han nekter å godta dødsdommen, og etter å ha blitt utstøtt fra jobb og kompisene, i tillegg til å ha kjempet forgjeves for å få tak i medisiner, reiser han til Mexico for å smugle medisiner derfra. Han begynner å se et markedspotensial i medisinene, og allierer seg med transvestitten Rayon (Jared Leto), som har tilgang til en betydelig kundekrets. Homofoben Woodrof er plutselig nødt til å forholde seg til homofile i en felles kamp mot sykdommen og samfunnets holdninger til den – og ikke minst mot legemiddelindustriens makt over amerikanske myndigheter. 

Sjanger: Drama Lengde: 1t 57 min. Aldersgrense: 11 år 

Her

Theodore Twombly (Joaquin Phoenix) er en asosial mann, hvis jobb er å forfatte personlige brev for mennesker som ikke ønsker å ta del i sitt eget følelsesliv. Han jobber alene, er nyskilt og ensom, men når han bestemmer seg for å installere et nytt operativsystem, det aller første selvbevisste operativsystemet – med egen stemme, humør og personlighet og selvvalgt navn, Samantha (Scarlett Johanson), blir Twombly forelsket. Teknologi, hjertesorg, forelskelse og håpløs kjærlighet, kontakt mellom mennesker og ensomhetens brutale melankoli er stikkord som er gjennomgående i denne romantiske science fiction-filmen.  

Sjanger: Romantikk Lengde: 2t 6 min. Aldersgrense: Tillatt for alle 

The Grand Budapest Hotel

Dette er historien om Gustave H (Ralph Fiennes), den høyt elskede conciergen på hotellet The Grand Budapest Hotel i den lille republikken Zubrowka i Øst-Europa. Vi befinner oss på 1930-tallet, en tid preget av nazistenes fremmarsj, og Gustaves personlige mål i jobben er å "tilføre verden litt sivilisasjon midt i barbariet". Livet hans blir imidlertid komplisert når Madame D (Tilda Swinton), en av stamgjestene på stedet, blir funnet myrdet hjemme på sitt eget slott, og etterlater seg et verdifullt maleri til Gustave. I kampen om familieformuen kaster nemlig sønnen hennes, Dimitri (Adrien Brody), mordmistanker på Gustave. Han må nå bevise sin uskyld ved hjelp av sin beste venn, pikkoloen Zero (Tony Revolori). 

Sjanger: Drama/Komedie Lengde: 1t 39 min. Aldersgrense: 11 

300: Rise of an Empire

Denne oppfølgeren følger tett i helene på kultfilmen 300 fra 2006, basert på Frank Millers tegneserie. Film nummer to tar i likhet med den første filmen for seg Kong Leonidas og hans krigeres kamp mot de invaderende perserne 500 år før Kristus. Denne filmen går imidlertid dypere inn i materien i hva som skjedde rundt selve sjøslaget, både før og etter. Vi følger den greske generalen Themistokles (Sullivan Stapleton), som bekjemper perserne på havet, ledet av guden Xerex og den tøffe og hensynsløse marinekommandøren Artemisia (Eva Green). Themistokles forsøk på å forene Hellas kan forandre krigen i sin helhet – men klarer han det?

Sjanger: Action/Drama Lengde: 1t 42 min. Aldersgrense: 15 år 

Kommende premierer (kommer 11. august): 

Doktor Proktors prompepulver:

Sjanger: Familiefilm/Komedie Lengde: 1t 27 min Aldersgrense: 7 år

Natt til 17.:

Sjanger: Drama Lengde: 1t 23 min Aldersgrense: 11 år

Need for Speed:

Sjanger: Action Lengde: 2t 10 min Aldersgrense: 11 år

Pompeii: 

Sjanger: Drama Lengde: 1t 44 min Aldersgrense: 15 år

Hva synes du om saken? Vi setter stor pris på kommentarer og innspill. Vi regner imidlertid med at alle som kommenterer viser alminnelig folkeskikk, og vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg som ikke forholder seg til dette. Se også vår personvernside.

comments powered by Disqus