Raske biler, kriminell Kermit, Captain America, oslokids og Pompeiis skjebne

RiksTV Filmleie

24. august i år 79 ble de italienske byene Pompeii og Herculaneum begravet da den nærliggende vulkanen Vesuv hadde et utbrudd. Vulkanutbruddet startet på ettermiddagen etter et jordskjelv, og varte i to dager. Byene ble ikke rammet av lava, men ble begravd under seks meter med aksenedfall, noe som gjorde at byene i seg selv ikke ble ødelagt. Minst 2 000 av Pompeiis befolkning på mellom 8 000 og 10 000 omkom.

I 1748 ble Pompeii gjenoppdaget, og i 1861 startet arkeologer en systematisk utgraving av byen. Innbyggerne som hadde mistet livet under utbruddet, ble begravet i aske, som dannet en sementkapsel rundt dem før selve kroppene etter hvert smuldret bort – noe som gjorde at arkeologene med hjelp av gips klarte å få fram mennesker (og dyr) akkurat slik de var da de ble begravet under askelaget. Disse avstøpningene, i tillegg til selve utgravningene av byen, har gitt oss unik kunnskap om hvordan livet artet seg i en middelstor romersk by på denne tiden.

Dette kan vi også få en pekepinn på i en av helgens filmer, Pompeii, der katastrofen ligger som bakteppe i filmens handling. Hovedpersonen i filmen kjenner kanskje de fleste som John Snow i Game of Thrones, og han er minst like sår og barsk i denne filmen som i nevnte serie.

Det er imidlertid ikke bare Pompeii som er ny i filmtjenesten i dag – det er flust av både gamle klassikere og nye, aktuelle filmer å finne nå. Du kan finne alt fra Notting Hill og Haisommer, til Doktor Proktors prompepulver, Divergent og mye annet – i tillegg til filmene vi har omtalt under.

Her er ukas nyheter i Filmleie: 

Need for Speed

Tobey Marshall  (Aaron Paul) slippes ut av fengsel, der han har sonet etter å ha blitt uskyldig dømt, etter at hans gode venn mistet livet i en ulykke under et ulovlig billøp. Tobey er fast bestemt på å hevne seg mot konkurrenten Dino Brewster (Dominic Cooper), som var mannen som forårsaket ulykken, ved å slå ham i et hemmelig prestisjeløp. I jakten på en fet bil, får han tak i en Ford Mustang Sally – og den søte dama Julia (Imogen Poots). Dino får imidlertid vite at Tobey ønsker hevn, og utlover en massiv dusør til den eller de som tar Tobey av dage. 

Sjanger: Action Lengde: 2t 10 min. Aldersgrense: 11 år 

Muppets Most Wanted

Kermit, Miss Piggy og de andre muppetene drar på verdensturne i Muppets Most Wanted, men ikke uten forviklinger. Kermit har nemlig blitt satt i fengsel, og en kriminell dobbeltgjenger har tatt hans plass. Med seg på laget har han Dominic Badguy, spilt av Ricky Gervais – og sammen planlegger de å stjele Storbritannias kronjuveler. Vil Kermit klare å slippe ut av fengselet i tide for å stoppe dem?

Sjanger: Komedie Lengde: 1t 52 min Aldersgrense: Tillatt for alle

Captain America: The Winter Soldier

Steve Rogers (Chris Evans), kjent som Captain America forsøker å leve et rolig liv i Washington D.C., tilpasset tiden han nå befinner seg i. Når S.H.I.E.L.D-sjefen (Samuel L. Jackson) imidlertid oppdager at hele organisasjonen trues fra innsiden, må Captain America slå kreftene sine sammen med The Black Widow (Scarlett Johansson) for å kjempe mot både nye og gamle bekjentskaper – der i blant en formidabel fiende: The Winter Soldier. 

Sjanger: Action Lengde: 2t 16 min Aldersgrense: 15 år 

Pompeii

De fleste vet hva som skjedde med den italienske byen Pompeii i år 79, og denne filmen finner sted i dagene før og under vulkanutbruddet som dekket hele byen med aske. Slaven Milo (Kit Harington) forelsker seg i datteren av Pompeiis hersker Cassia (Emily Browning), som er på vei til å bli tvangsgift med den onde senatoren Corvus (Kiefer Sutherland). Og mens Milo drømmer om å slippe fri fra slaveriet for å kunne gifte seg med Cassia, begynner vulkanen Vesuv å ulme.

Sjanger: Action/Drama Lengde: 1t 44 min. Aldersgrense: 15 år

Natt til 17. 

Dette er en film om vennskap, kjærlighet og ungdommelig energi – en film de fleste som er og har vært unge en gang kan kjenne seg igjen i. Vi møter osloguttene Sam (Samakab Omar) og Amir (Mohammed Alghoul), som er nære venner og har kjent hverandre siden de var barn. Amir har nylig blitt dumpet av Thea (Thea Sofie Loch Næss), og har dyp kjærlighetssorg – og stor tro på at han kan vinne henne tilbake. Thea har invitert til hjemme alene-fest kvelden før nasjonaldagen, en kveld som skal sette vennskapet mellom Sam og Amir på prøve. Thea og Sam har nemlig noe på gang, og en konflikt mellom guttene er ikke til å unngå.

Sjanger: Drama Lengde: 1t 23 min Aldersgrense: 11 år

Hva synes du om saken? Vi setter stor pris på kommentarer og innspill. Vi regner imidlertid med at alle som kommenterer viser alminnelig folkeskikk, og vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg som ikke forholder seg til dette. Se også vår personvernside.

comments powered by Disqus