Rosetta: En romsonde på vei mot sitt siste oppdrag

– se dokumentaren om Rosetta på National Geographic Channel!

26. februar 2004 ble romsonden Rosetta skutt opp fra Fransk Guyana. Målet for romsonden var 67P/Churyumov-Gerasimenko, en ca. fire kilometers komet med en omløpstid på 6,6 år rundt solen. Rosetta medfører 11 instrumenter samt landingsfartøyet Philae, som har 10 instrumenter.

Går alt etter planen, vil Philae lande på kometens overflate i dag, 12. november. Der skal den huke seg fast med harpuner til komet 67P, og følge dens ferd i bane rundt Solen. Mens den henger på kometen, vil den være i stand til å gjøre tallrike undersøkelser og eksperimenter på overflaten.

Kometer består hovedsakelig av is og stein, og har så vidt vi vet forandret seg lite etter jordens opprinnelse. Lykkes dette eksperimentet, vil forskere få utallig mer kunnskap om og svar på solsystemet vårt.

Se programmet Rosetta: Kometlanding i kveld klokka 21.00 på National Geographic Channel


Fra 2004 og fram til i dag har Rosetta fått utrettet en hel del annet enn bare å vente på å sette seg fast til kometen 67P. Sonden observerte asteroidene Šteins i 2008 og Lutetia i 2010. Den brukte også Jorden og Mars i gravitasjonssammenheng i hhv. 2005, 2007, 2009 og 2007.

I tidsrommet juni 2011 til januar 2014 var Rosetta i en slags dvaletilstand. Grunnen til at den ble satt i dvale, var fordi Rosetta var for langt fra solen til at den fikk kraft til solcellene den er utstyrt med. En så lang søvnfase som dette hadde ESA ingen erfaring med, og mange pustet lettet ut da de fikk vekket Rosetta.

Rosetta har nå fulgt kometen i 98 dager, og har allerede gjort en helt fantastisk jobb; sonden har allerede tatt en rekke bilder og målinger av kometen – bedre enn noen sinne, og det mens kometen fortsatt har befunnet seg mellom Mars og Jupiters baner, over 500 millioner kilometer fra Solen. Når den nå har nærmet seg Solen mer og mer, har overflaten av kometen blitt vekt til live av solvinden, noe som betyr helt fantastiske bilder og målinger av en levende komet med glødende koma og en spektakulær hale.

I dag vil altså Rosetta skape historie ved å forsøke å lande på kometen. Et internasjonalt team, bestående av forskere og ingeniører har jobbet døgnet rundt for at dette skal bli virkelig. I kveld vises også Rosetta: KometlandingNational Geographic Channel – en dokumentar om arbeidet til menneskene bak oppdraget, deres milepæler og utfordringer – slik som romsondens utforming, den nesten tre år lange dvalen, jakten på et landingssted, dens første møte med 67P – og veien videre.

Følg med på livesendingen på National Geographic Channels nett-TV fra klokka 17.00 norsk tid!

Hvor Rosetta befinner seg akkurat nå, kan du se i denne bildeanimasjonen, som også viser Rosettas fantastiske reise fram til i dag. 

Rosettas tidslinje:

  • 26. februar 2004 – Oppskyting fra Fransk Guyana.
  • 4. mars 2005 – Første passering af Jorden.
  • 26. februar 2007 – Passering av Mars.
  • November 2007 – Andre passering av Jorden.
  • 5. september 2008 – Passering av 2867 Šteins (asteroide).
  • November 2009 – Tredje passering av Jorden.
  • 10. juli 2010 – Passering 21 Lutetia (asteroide).
  • November 2014 – Philae lander på 67P/Tjurjumov-Gerasimenko
  • November 2014 til desember 2015 – følge kometen rundt solen.

Med passering menes tett forbiflyvning uten å gå i kretsløp. Passering av planeter er for å bygge opp hastighet og passering av asteroider er for observasjon. Tidslinjen er hentet fra Wikipedia. 

Hva synes du om saken? Vi setter stor pris på kommentarer og innspill. Vi regner imidlertid med at alle som kommenterer viser alminnelig folkeskikk, og vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg som ikke forholder seg til dette. Se også vår personvernside.

comments powered by Disqus