Meny

De gamle heltene – Gudfaren og krigsfangens dominans

Giro d'Italia

Det er igjen klart for knallharde klatringer, stupbratte nedkjøringer, uforutsigbart vær og italiensk lidenskap, når den 97. utgaven av Giro d’Italia begynner på fredag.

Giro d'Italia ser du på Eurosport fra fredag 9. mai klokken 14.30 – på Eurosport

Sykkelsporten står høyt i kurs i Italia. Så høyt at sportsavisen La Gazetta dello Sport i 1909, etter suksess med Milano-Sanremo og Giro di Lombardia, bestemte seg for å arrangere det første rittet som dekket hele Italia. Bare 49 av 127 startende fullførte den første utgaven av Giroen.

Den velkjente rosa ledertrøyen, Maglia Rosa, ble introdusert i 1931, og fargen er selvsagt den samme som den legendariske italienske sportsavisen. Siden den gang har flere av tidenes syklister ikledd seg Maglia Rosa. Blant annet finner vi de italienske legendene Alfredo Binda, hans læregutt Fausto Coppi, samt belgiske Eddy Merckx som er rittets mestvinnende, med fem sammenlagtseirer hver.

Fikk betalt for å holde seg hjemme

Alfredo Binda var en av Italias sykkelgudfedre. Han revolusjonerte sykkelsporten på 20-tallet, og var blant de første moderne etappesyklistene. Binda tok hele 41 etappeseirer i Giroen – en rekord som sto helt til Mario Cipollini utlignet den i 2003. Binda vant sin første Giro i 1925, og i 1927 stakk han av med 12 av 15 etappeseirer. Etter nye sammenlagtseirer i 1928 og 1929, ble Binda i 1930 ansett som så god at arrangøren ikke ville ha ham med! Binda fikk dermed utbetalt samme sum som vinneren – for å bli hjemme i mai. Binda tok sine 22 500 lire og vant i stedet to etapper i Tour de France senere samme år. Han fikk etter hvert lov til å sykle på hjemmebane igjen, og i 1933 vant han sin siste Giro.

Krigsfangen som kom tilbake og vant

Fausto Coppi var Bindas læregutt, og hevdet seg nesten like godt i Giroen. Han vant sin første sammenlagtseier i 1940, men livet fikk en vending under 2. verdenskrig. Coppi ble tatt til krigsfange av britene. I fangeleiren gjorde Coppi diverse oppgaver, blant annet som da han jobbet som frisør. Coppi led heldigvis ikke den største nøden, og holdt seg i brukbar form i de resterende krigsårene. Da krigen tok slutt haiket han hjem. Allerede 8. juli 1945 vant han sitt første ritt etter krigen. Påfølgende sesong vant ham både Milano-Sanremo og Giro di Lombardia, før han fortsatte seiersgangen med Giroen i 1947, 49, 52 og 53.

Fausto Coppi

70-tallsheltens seiersrekke

70-tallets største rytter, Eddy Merckx, satte selvsagt sitt preg på Giroen også. Den første seieren kom i 1968, etterfulgt av seier i 1970 og tre på rad i årene 72-74. Trippelen er fortsatt den lengste seiersrekken i Giro d’Italia, delt med Binda i 1927-29. I tillegg til fem Giro-seirer, har Merckx vunnet VM tre ganger, Tour de France fem ganger, og Vuelta a Espana én gang.

Flere nordmenn har også gode resultater i Giroen. Knut Knudsen har seks etappeseirer, Dag Erik Pedersen har vunnet tre, Kurt Asle Arvesen har to, og Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen har begge én hver. Boasson Hagen er eneste norske med i år, og vi håper på en nordmann på øverste trinn denne sesongen også.

 Les også: Kurt Asle Arvesens Giro-minne

Giro d’Italia ser du live og eksklusivt på Eurosport kl. 14.30 fra 9. mai til 1. juni. Sendingene kommenteres av Arild Eriksen, som får med seg flere store sykkelnavn i boksen. Deriblant Kurt Asle Arvesen blir å høre på Eurosport i løpet av Giroen.