Meny

Det besteverste fra Melodi Grand Prix!

Grand Prix-videobonanza

Les også: Vårens mest fargerike eventyr

Eurovision Song Contest har gitt oss mye rart opp gjennom årene. Vi har fått servert partylåter, nachspiellåter, låter vi aldri orker å høre igjen, låter vi har et nostalgisk forhold til – og låter som rett og slett aldri dør. De fleste Grand Prix-bidragene går som regel i glemmeboka, men heldigvis for oss, finnes alltid YouTube, og der kan vi finne (nesten) alt.

Vi har tråla YouTube, og satt sammen en videobonanza til dere. Kos dere! 

Først et knippe nullpoengere: 

Anita Thallaug med Solhverv i 1963. Null poeng. 

Finn Kalvik med Aldri i livet i 1981. Null poeng. 

Jahn Teigen med Mil etter mil i 1978. Null poeng. 

Tor Endresen med San Francisco i 1997. Null poeng. 

Norge har servert mye fint og rart, men før vi kikker på eget land igjen, tar vi oss en tur utaskjærs: 

Belgia forsøkte i 1980 å sanke stemmer ved å spå framtiden og samtidig hylle Eurovision. Det klarte de godt, spesielt på grunn av sin fantastiske koreografi. Gruppa heter Télex, sangen heter Euro-vision. Dobbel betydning her, altså. 

Og når vi snakker koreografi, ligger også disse tre bananjentene fint an. Her har vi Pave Maijanen fra Finland, med sin Yamma-yamma fra 1992 (her får vi også med oss den ekstremt morsomme kommentatoren til BBC).

Vi tar med oss stikkordene koreografi og banan, og går videre til Tyrkias bidrag fra 1989, nemlig Bana bana. Her er dirigenten definitivt helten, og jeg skjønner ikke hvorfor denne sangen ikke vant, bare på grunn av ham.

Israel presterte i 2000 historiens verste sang. Både ideen, kostymene og sangen er virkelig noe av det verste jeg har sett. Selv om intensjonen helt sikker var god, så blir jeg ikke happy av denne sangen – jeg har bare lyst til å knuse noe. 

Luxembourg gjør meg imidlertid happy. I 1987 fremførte Plastic Bertrand sangen Amour amour. Det gjorde han på denne måten: 

Vi avslutter bonanzaen med noen norske perler, der de fleste av dem dessverre ikke kom seg langt nok til å representere landet vårt. 

Håkon Iversen - Mange millioner

Jahn Teigen - Smil

Silhouette - A-oa-oa-oa

Rune Runberg/Scandinavia - Et sted i Scandinavia

Jan Werner og Elisabeth Andreasson - Duett

Og med denne lille avsluttende hyllesten til Jan Werner, ønsker vi alle en riktig så fin Eurovision-uke. Good evening, Copenhagen!