Meny

Den lille traktoren Gråtass

Rett etter den andre verdenskrig (1939 - 1945) kom Harry Ferguson i England med en revolusjonerende nyskapning innen landbruket; traktoren Ferguson TE-20. Traktoren tok over etter hesten på mange gårder og ble en kjærkommen «arbeidshest» hos de fleste bønder – faktisk over hele verden. Den fikk sine mange og kjære klengenavn: Gråtass i Norge, Grålle i Sverige, Lille Grå i Danmark, Pikku Harma i Finland, Grauer Fergie i Tyskland, Lé Petit Gris i Frankrike og Little Grey Fergie i England. Etter hvert som den lille traktoren ble umoderne og utkonkurrert av nyere modeller var det likevel mange som ikke klarte å kvitte seg med den vesle koselige traktoren – og den ble satt vekk innerst på låven.

Fantasi-Fabrikken A/S har tørket støv av den gamle kjenningen og gjort ham levende gjennom barne-TV, teater, bøker og musikk med mulighet til å både kjøre og se, snakke og le. Det som er gøy med Gråtass er at så mange kjenner ham fra før og er ordentlig glad i ham. Gråtass er en figur som appellerer til flere generasjoner. Han er en kjent og kjær hjelper for den eldre generasjonen som lærte ham og kjenne gjennom arbeidet på gården. Foreldregenerasjonen husker ham gjennom besøk hos en onkel og tante eller bare noen bekjente som hadde Gråtass på gården. Den yngste generasjonen faller for barnefiguren Gråtass som er levende og kjører helt av seg selv.

Den lille traktoren Gråtass lever og kjører helt av seg selv. Etter å ha stått mange år på låven, fordi han ikke lenger er i bruk i det daglige arbeidet, har han nå kommet ut og fryder seg over livet. Han vet at de mer moderne traktorene gjør det tunge arbeidet på gården, så han hjelper til med små og store ting der han kan, uten at de andre på gården vet at han beveger seg rundt på egen hånd. Av og til kan det skape både spennende og morsomme situasjoner. Men det er også farer som lurer. Gråtass må nemlig passe seg for noen skumle skraphandlere som vil ta ham og hogge ham opp i småbiter for å selge ham som skrapmetall så de kan tjene masse penger. Men Gråtass er en liten luring og det går ikke alltid som skurkene har planlagt.

Den lille traktoren Gråtass er også en klok liten traktor. I hans arbeidstid på gården skjedde det også noen ulykker. Han har jo ikke førerhus eller veltebøyle som de større og moderne traktorene og det kan være skummelt hvis han velter. Men som Gråtass selv sier: «Jeg kan nok være farlig, men jeg er ikke slem, det er stor forskjell på det!» Gråtass har tenkt mye over dette med ting som ikke alltid er som det ser ut med en gang og sier også: «Det er rart at en låve som er så koselig også kan være farlig!»

Selv om Gråtass er en gammel traktor er han ikke gammel av sinn, der vil han alltid være som et barn, nysgjerrig, leken og en liten luring, men alltid snill og hjelpsom. I tillegg til å hjelpe til på gården så godt han kan, må han alltid være på vakt for de skumle skraphandlerne som er ute etter å ta ham fordi de vil hogge ham opp til metallskrap som de vil selge for å tjene masse penger.

Men Gråtass har heldigvis mange venner som passer på og hjelper ham:

Gamlefar, som kjøpte Gråtass den gang han var helt ny, har jobbet med Gråtass på gården i alle år og kan alt om gamle gårdsredskaper.

Gårdsdgutten Goggen, er veldig glad i mat, og også litt lat. Derfor prøver han hele tiden å finne opp nye og rare ting som kan gjøre livet litt lettere.

Grynet, som er gårdsjente, er flink til det meste fra mekking til å dyrke grønnsaker. Grynet er også glad i kaniner og holder de andre på gården i øra og ordner opp når det trengs.

Skremme, er et helautomatisk sjølgående strømdrevet fugleskremsel, funnet opp av Goggen og bestevenn med Gråtass. Han jager fugler på gården eller hjelper Gråtass med å jage skraphandlerne når det trengs.

Gråtass er en av mange figurer du møter i barneuniverset RiksTV Junior!