Meny

Foto: Anne Liv Ekroll, NRK.

Et siste Hallo til NRKs seere

- gir seg etter 45 år som kanalvert

I 1969, da fjernsynet var ni år gammelt i Norge, fikk den norske befolkning sitt første «Hallo» fra lærdalsdamen Ragnhild Sælthun Fjørtoft. Tirsdag, 45 år senere, meddelte NRK på sin Facebook-side at hun gir seg på skjermen – til fordel for pensjonisttilværelsen.

NRKs kunngjøring fikk raskt nærmere 25 000 likes i tillegg til nesten 1 400 kommentarer, alle med positive fortegn om Fjørtoft – og alle med sin egen nostalgihistorie, i og med at hun har vært på skjermen «hele livet» for mange av NRKs seere. Fjørtoft har selv kommet med en rørende takketale i etterkant av alle de overveldende kommentarene – som også ligger ute på den samme Facebook-siden. 

Ragnhild Sælthun Fjørtoft ble født 9. juni 1947 i Seltun i Lærdal kommune. 18 år gammel reiste hun til Oslo, der hun tok en test som «hallodame» i NRK. Hun fikk imidlertid beskjed om at hun var for ung, og valgte heller å ta lærerutdanning i Tønsberg. Etter en tid som riksinstruktør i Avholdsforbundet, begynte hun høsten 1969 på norsk grunnfag ved Universitetet i Oslo, samtidig som hun ble tatt opp som stipendiat i NRK, der hun fikk omfattende opplæring i TV-produksjon. Siden da har hun vært i NRK.

Fjørtoft har imidlertid gjort mye annet i NRK enn å være såkalt hallodame. Hun har vært produsent, programleder, kommentatorleser og oversetter. Sommeren 2011 var hun også reporter i det fem og et halvt døgn lange direktesendte Hurtigruten-programmet på NRK. Programmet vant som kjent prisen for beste nyskapning på Gullruten-utdelingen året etter.

Selv om den kjære kanalverten er fra Lærdal, har hun aldri snakket dialekt på skjermen. Hun har, som hun selv sier, alltid snakket korrekt nynorsk – det er hun pålagt å gjøre som kanalvert. Dette har gitt henne flere utmerkelser, og blant annet æren av å være leder av språkutvalget i NRK. Hun fikk i 2006 også hedersprisen under Gullruten, en hedersbetegnelse hun deler med blant annet Arne Scheie, Trond Kirkvaag, Ingrid Espelid Hovig, Geir Helljesen, Karen-Marie Ellefsen og Odd Karsten Tveit.

Interessen for språk har også hengt sammen med interessen for poesi for Fjørtoft. I 2002 ga hun ut diktsamlingen «Under bergfall: Mine kjæraste dikt», der hun har samlet dikt av blant andre Jakob Sande, Jon Fosse, Marit Tusvik og Nordahl Grieg.

Presentasjonen av Norge Rundt, Portveien 2, Med hjartet på rette staden og flere andre kjente og kjære NRK-program vil kanskje aldri få den rette svungen over seg. Hele det norske folk bytter ut et kjent og kjært møbel i stua når Ragnhild Sælthun Fjørtoft sier sitt siste Hallo på NRK fredag 6. juni.

Vi takker for følget og ønsker Ragnhild lykke til med ny tilværelse :)