Meny

Her er Scheies arvtaker

– Christian Nilssen er NRKs nye hoppkommentator

Christian Nilssen (38) skal fylle hoppdressen etter Arne Scheie – han skal sette utfor etter Wirkola – og levere kommentarer om Anders Bardal og co på innpust og utpust til det norske folk.

NRK-kommentatoren har øvd på sittestilling og sats i årevis. Alt tyder på at det blir et fjellstøtt og solid nedslag på NRK TV i norsk idretts paradegren, hopp.

- Jeg ble veldig glad da jeg fikk beskjeden. Dette er en oppgave jeg har hatt lyst på lenge. Det er stort både personlig og profesjonelt å få en jobb som en legende som Arne Scheie har hatt i så mange år, sa Christian Nilssen til nrk.no da nyheten ble lansert tidligere i høst.

Christian Nilssen satt som 6-åring foran TV-en og skjelte ut kommentatorene som ikke kunne offsideregelen. Nå er det han selv som kan bli offer for urene taklinger fra seerne. Han har fått oppfylt guttedrømmen i NRK-Sporten oppfylt siden 1998.

Nilssen har kommentert fotball og flere andre idretter for NRK i en årrekke, blant annet under årets fotball-VM. Han har også kommentert både hopp-verdenscup og Hoppuka på radio. 

- Hvordan kom du inn i NRK?
- Jeg var første gang i NRK påsken 1998. Da banket jeg på døren til daværende sportssjef Viggo Johansen og spurte om jeg kunne prøve meg som reporter. Fikk en uke i første omgang og var tilbake i hjemmeredaksjonen til fotball-VM i Frankrike den sommeren. Jeg studerte i England mellom 1997 og 2000 og jobbet i sporten da jeg var hjemme.

- Jeg begynte som frilanser dagen etter at jeg kom hjem fra studiene og har vært i sporten siden det. Tiden har gått vanvittig fort og jeg har fått være med på utrolig mange artige ting! Har kommentert det meste som finnes av forskjellige idretter, men har hatt mest fotball, håndball og hopp de siste årene.

- Hvordan vil du forberede en hoppsending?
«By failing to prepare, you are preparing to fail” – er helt enig med Benjamin Franklin! Gode forberedelser er alfa og omega. Det gir en trygghet i bunn, selv om man ikke bruker alt. Og jeg vil heller sitte igjen med gode poenger enn å gå tom.

- Hvordan vil du legge opp sendingene sammen med Johan Remen Evensen (som stadig har hoppet lengst i verden)?
- Vi skal by på det vi håper blir en passe blanding av humør og seriøsitet. Det er viktig å huske på at det vi holder på med tross alt er underholdning. Min gamle sjef Viggo sa at sport ikke er så viktig, men det er interessant for veldig mange. Det skal vi ta med oss inn i sesongen. Vi skal glede oss over gode idrettsprestasjoner, uansett om det er nordmenn eller utlendingene som står for dem.

- Noe du er nervøs for foran en sending?
- Nei. Det var nok verre før. Men jeg har alltid hatt høye målsetninger og stiller strenge krav til meg selv. Det skal veldig mye til før jeg virkelig er fornøyd med jobben som er gjort. Jeg er min egen største kritiker.

- Har du selv hoppet på ski?
- Sju meter på slalåmski i påskerenn teller vel ikke?

- Hvor lenge har du fulgt hoppsporten?
- Siden jeg var liten gutt. Matti Nykänen var den første helten.

- Noe spesielt minne du har om hopp?
- Det var utrolig artig å kommentere Anders Bardals VM-gull i normalbakken i VM i Val di Fiemme i 2013 på radio. Attpåtil det første norske VM-gullet i normalbakken siden Wirkola i 1966! Han er et tydelig bevis på at man aldri må gi seg og at tålmodighet er en dyd.

- Utfordringer ved å være kjendis?
- Har ikke merket noe til en såkalt kjendistilværelse, hva nå enn det egentlig betyr. Jeg er en helt vanlig, litt nærsynt gutt fra Oslo som har en litt uvanlig jobb bare. Min største motivasjon er at så mange som mulig når de ser navnet mitt skal tenke at dette kommer til å bli bra, for han Nilssen er ganske flink. Så kan andre bli kjent igjen på gata.

- Utfordringer ved å bli sammenlignet med Scheie?
- Det kommer nok uunngåelig til å skje. Men det kan ikke jeg gjøre noe med. Det eneste jeg kan gjøre er å være så godt forberedt som mulig slik at jeg kan gjøre jobben så bra som mulig. Og så må jeg stole såpass mye på meg selv at jeg ikke begynner å forandre på for mye hvis noen mener at jeg burde det. Samtidig er det viktig å påpeke at jeg går til oppgaven med en stor porsjon ydmykhet. Det at nettopp en legende som Arne har gjort denne jobben i så mange år gjør meg bare enda mer motivert.

- Vil du søke råd hos Scheie?
- Hvis det er noe spesielt jeg lurer på, så vet jeg at jeg alltid kan høre med Arne. Selv om han har vært en travel mann opp gjennom årene, har han alltid holdt døren åpen hvis det var noe jeg eller andre lurte på, uansett hvor lenge man hadde jobbet her. Det er noe vi alle har satt veldig stor pris på.

- Diskuterer dere hoppsendingene i etterkant?
- Jeg er opptatt av at man skal ha en ærlig evaluering i etterkant av alle oppgaver man gjør. Alle synes det er hyggelig med ros, men det er som oftest den konstruktive kritikken man blir bedre av. Her kommer jeg til å benytte meg av de mange ressurspersonene som finnes i NRK og utenfor. Spesielt kommer nok jeg og Espen og Johan til å snakke mye om hvordan vi skal løse oppgaven i forkant, og hva vi kan gjøre enda bedre neste gang i løpet av sesongen.

- Drar du til hoppuka med eller uten familien?
- Nei, familien blir hjemme. Det er en ganske heseblesende periode, så det kan være greit å holde fokus på jobben underveis. Så skal vi heller kose oss ekstra både før og etter!

Sportsredaktør Rune Haug sier at det ble lagt stor vekt på formidlingsevne i avgjørelsen.

– Det er også viktig å ha en god porsjon lidenskap for det man skal kommentere, og det opplever jeg også at Christian Nilssen har. Det var mange gode på audition, men vi mener vi har funnet den beste, sier sportsredaktør Rune Haug til NRK.no.

Haug håper Nilssen forsøker å gjøre jobben på sin egen måte.

– Bare Arne Scheie kan være Arne Scheie. Christian må utvikle sin egen stil, akkurat som Jon Herwig Carlsen og Kjell Kristian Rike har gjort tidligere, og som Jann Post, Andreas Stabrun Smith og Andreas Toft har gjort i nyere tid, sier Haug.

Navn: Christian Nilssen
Yrke:
Kommentator i NRK Sport
Alder:
38 (nå i desember)
Sivilstatus:
Gift, en datter på 5 år
Bor:
Hellerud i Oslo
Fritidssysler: 
Allsidig trening året rundt! Glad i å reise med både foreldre og resten av familien. I tillegg prøver jeg å få tid til fotballturer rundt omkring i Europa sammen med gode venner. Er også glad i gode mat og drikkeopplevelser, enten på eget kjøkken eller ute.