Meny

(Foto: ITV)

Au revoir, Hercule Poirot

Teppet faller - Poirots siste sak

Siden 1989, da jeg var hele fem år, har David Suchet, også kjent som Hercule Poirot, vært helten hjemme hos meg. Den belgiske bebartede mannen med hatt og dress og karakteristisk gange ble raskt en av mine beste venner. 25 år og 70 filmer senere, er jeg fortsatt like glad i den lille mannen med den sylskarpe hjernen.

Poirot er en av mange karakterer skapt av forfatteren Agatha Christie. Hercule Poirot, født i Spa i Belgia, jobbet som polititjenestemann i blant annet Brussel. Han måtte rømme til England under 1. verdenskrig, og slo seg ned der – hvor han tok seg jobb som privatdetektiv. Poirot, slik vi kjenner ham fra serien, blir aldri komfortabel med den engelske maten og kutymen, og hans store irritasjon er når folk tror han er fransk. Han har sans for orden, symmetri og renslighet – og er meget stolt over barten sin.

Den første boken om belgieren kom i 1920, og den aller siste boken, Curtain: Poirot’s last case, kom i 1975 (utgitt i Norge i 1976 som Teppet faller: Poirots siste sak), som den 41. i rekken. Denne ble filmatisert som den aller siste filmen om Poirot, hadde premiere på britisk fjernsyn i november i fjor – og blir denne påsken vist som årets påskekrim på NRK.

Årets påskekrim på TV - med kalender til mobilen

Gjennom rollefiguren har David Suchet blitt en internasjonal stjerne; Poirot har blitt vist i over 200 land, og er spesielt populær i USA, Finland, Brasil og Japan. Suchet har alltid vært veldig klar på å være tro mot karakteren Poirot slik Agatha Christie skapte ham, og før den siste innspillingen brukte han svært mye tid på å se tidligere innspillinger, for å holde Poirot slik han alltid har vært.

Suchet uttalte i høst at den siste innspillingsdagen var spesielt tøff, og at karakteren Poirot har blitt en del av livet hans. Slik har det også blitt for mange av oss, inkludert meg selv.

Jeg vil bruke påsken til å ta farvel med Poirot. Antakelig vil jeg gråte litt.

Se intervju med David Suchet på This Morning på ITV: 

Aller siste gjensyn med Hercules Poirot, i fire deler, vises på NRK 1 fra skjærtorsdag 17. april klokken 21.25.

Vil du se mer Poirot, sender FOX gamle episoder hver søndag. I tillegg kan du som er C More-abonnent se flere episoder av Poirot via C More Play i Ekstra.