Meny

16 days of glory

- vi teller ned til OL i Sotsji

Vi teller ned dager til OL i Sotsji, og i skrivende stund er det bare to uker til det braker løs. Fra 7. til 23. februar skal vi oppleve 16 magiske dager, med langrenn, hopp, snowboard, curling og mye, mye mer. Hele 700 timer med OL-glede skal strømme til oss fra TV 2-skjermen, enten det er live, i opptak eller via TV 2 Sumo Basis i Ekstra-portalen.

Få OL-kalenderen rett på mobilen din - se nederst i saken. 

Da Pål Trulsen gjorde curlinglaget sitt til gullmedaljører i 2002 i Salt Lake City, var det mange nordmenn som fikk øynene opp for denne noe spesielle sporten. Etter å ha sitti oppe hele natten for å følge Lag Trulsen, ruslet det norske folk ut av OL med å arrangere curling under fredagspilsen, mens shuffleboard ble introdusert på utesteder. Curling ble også ytterligere kjent for verden etter at Lag Ulsrud troppet opp i klovnebukser under Vancouver-OL, og selv om jeg ikke har så stor tro på klovnebukser som treningsantrekk, har jeg i hvert fall tolv år etter de fleste av oss fikk sitt første møte med curling fortsatt stor tro på curling som sport.  Ikke minst har jeg tro på Lag Ulsrud og deres relativt nye coach – nemlig Pål Trulsen.

Etter en formidabel innsats både på gutte- og jentesiden under Tour de ski, har jeg store forhåpninger til langrennsnasjonen Norge under OL. Langrennseventyret starter allerede første sportsdag under OL, lørdag 8. februar, da jentene skal i gang med Skiathlon (7,5 km klassisk og 7,5 km friteknikk) klokka 11. Samme tid dagen etter skal langrennsgutta i aksjon med samme øvelse – 15 km klassisk og 15 km friteknikk. Langrennshåpene våre møter vi igjen nesten hver dag i uke 7, før det rundes av med hhv. tre- og femmila de to siste dagene av OL.  

Aksel Lund Svindal passerte i desember tidligere OL-vinner Kjetil André Aamodt som mestvinnende nordmann i enkeltrenn i verdenscupen, som sto med hele 21 verdenscupseiere. Svindal er heller ikke ukjent med å vinne OL-medaljer: I Vancouver-OL i 2010 vant han gull, sølv og bronse i hhv. super-G, utfor og storslalåm. Svindal starter OL med å sette utfor i utfor søndag morgen, og sammen med sine ni alpintkollegaer skal han også gjennom super-G, slalåm, storslalåm og slalåm superkombinasjon.

Som kongsbergjente må jeg selvfølgelig ikke glemme snowboard. Snowboard ble OL-gren i Nagano i 1998, da bysbarnet Stine Bruun Kjeldaas vant sølv på halfpipe. I år har sølvbyen to snowboardrepresentanter, nemlig Stine Norendal og Stian Siverzen, som stiller i øvelsene slopestyle og boardercross. Med på snowboardlaget har de Kjersti Buaas, Torstein Horgmo, Gjermund Bråten, Ståle Sandbech, Hilde Kathrine Engeli, Emil André Ulsletten og Helene Olafsen.

Det jeg imidlertid gleder meg aller mest til, er hopp. Ikke minst fordi det i 2014 endelig er lov for kvinnelige hoppere å kjempe om gull, sølv, bronse, heder og ære under OL. Dessverre har ikke Anette Sagen klart å innfri kravene for OL-deltakelse, men heldigvis har det kommet en rekke andre gode hoppere de siste åra, og Norge sender Helena Olsson Smeby, Maren Lundby og Line Jahr til Russland for å konkurrere om seier. Jeg heier også fram Anders Jacobsen, Rune Velta, Anders Fannemel og kongsberggutten Daniel André Tande – og ikke minst Anders Bardal, som kom på sjetteplass under hoppuka og dermed ble beste nordmann.

Alt dette og mye mer bidrar til at TV-en i uke 7 og 8 kommer til å stå på nesten døgnet rundt for undertegnede og flere av oss i RiksTV, enten det er på kontoret, hjemme eller på hytta – live, i opptak eller via TV 2 Sumo Basis i Ekstra-portalen. For fullstendig oversikt over samtlige øvelser der norske OL-utøvere er med, kan du laste ned OL-kalenderen vår – rett på mobilen: 

  

PS: RiksTV sender TV 2 Zebra i HD under OL - les mer her