• Aanesen

Norges sjuende Pusterom

- Aktiv mot kreft åpnet Pusterom på Ringerike sykehus

Foruten å levere TV-underholdning til det norske folk, er bidraget til Aktiv mot kreft noe av det viktigste RiksTV gjør. Hver gang en av RiksTVs ansatte trener, måker snø eller hogger ved, eller best av alt – gjør aktiviteter i fellesskap – logges det for å få poeng – og disse poengene regnes om i penger som RiksTV gir til Aktiv mot kreft. Sånn får vi i RiksTV en ekstra gulrot for å få bedre helse – og kreftsyke får bedre ressurser for å trene seg opp til å enten bli friske, eller til å stå bedre rustet mot sykdommen.

Aktiv mot kreft ble etablert i 2007 av Grete Waitz og Helle Aanesen. Forskning viser at fysisk aktivitet kan forebygge kreft, samt bedre livskvaliteten til mennesker som lever med kreft, og ideen om å gi friske folk muligheten til å delta på idrettsarrangement eller trene selv og samtidig støtte en god sak, har bidratt til å få fram fokuset på å få fysisk aktivitet inn som en del av kreftbehandlingen.

I perioden 2008 til 2013 bidro Aktiv mot kreft med ca. 75 millioner kroner til dette formålet. Dette er penger som monner. For i tillegg til å bidra til fokus på fysisk aktivitet, bidrar Aktiv mot kreft også blant annet til medisinteknisk utstyr, PET-/og CT-skannere, utdanning av kreftleger i f.eks. Etiopia, utdanning av AKTIV-instruktører til "vanlige" treningssentre – og de såkalte Pusterommene.

Et Pusterom er et lavterskel trenings- og aktivitetssenter lokalisert på sykehusene, der kreftpasienter får veiledning av fagpersoner under trygge rammer. Det første Pusterommet ble initiert av kreftlege Tone Ikdahl og finnes på Ullevål sykehus. Pusterom finnes foreløpig på sykehusene Oslo Universitetssykehus Ullevål og Radiumhospitalet, Haukeland sykehus i Bergen, Sykehuset i Telemark (Skien), Sykehuset Innlandet (Gjøvik) og St. Olavs Hospital i Trondheim.

I tillegg ble det i går, onsdag, åpnet et Pusterom på Ringerike sykehus i Hønefoss, der vi i RiksTV var invitert. Det var også statssekretær Astrid Nøklebye Heiberg, langrennsløper Tord Asle Gjerdalen, sykehusdirektør i Vestre Viken Nils Fredrik Wisløff – og mange flere. Helle Aanesen var en av mange som snakket under åpningen, og hun mente selv at dette Pusterommet – det sjuende i rekken, var det flotteste Pusterommet så langt.

Pusterommet på Ringerike sykehus har blitt finansiert av Aktiv mot kreft, som igjen har fått god støtte fra Gjensidigestiftelsen – en stiftelse som deler ut midler under paraplyen Trygghet og helse, noe Pusterommene i veldig stor grad er. Det gamle treningsrommet på sykehuset har blitt totalrenovert, og det er satt inn tipp topp utstyr, lagt på mykt treningsgulv – og rommet er spesielt innredet for å gi energi. I tillegg til selve treningsrommet er det også laget et kjøkken, et samtalerom for pasienter og veiledere – og det er også laget en Pustehage, finansiert av Venner av Ringerike sykehus; et atrium med blomster, hagemøbler og parasoller.

Helle Aanesen, Aktiv mot kreftPusterommet skal være et godt sted å være, for brukerne fortjener det aller beste, kunne Aanesen (bildet) fortelle i går. Hun kunne også fortelle at midler til flere Pusterom nå har kommet inn i statsbudsjettet, noe som er et tydelig signal på at fysisk aktivitet blir tatt på alvor som en del av kreftbehandlingen. - Da føler jeg at vi er på god vei mot å nå målet vårt, sier Aanesen.


Det ble sagt mange lovord om Pusterommet i går, og en av de viktigste kom fra Zena Alwan, tidligere kreftsyk og bruker av Pusterommet – og en av initiativtakerne til prosjektet Sjukt Sprek. Hun omtalte Pusterommet som «et friskt pust i en veldig trist hverdag».

Og det er nettopp det pusterommene handler om. Et friskt pust av motivasjon, energi og mestring til de som gjennomgår den fysiske og psykiske belastningen kreftsykdommen og behandlingene gir.

Vi i RiksTV er veldig stolte over å kunne være fadderbedrifter for en så viktig stiftelse som Aktiv mot kreft. Hittil i år har vi samlet inn nesten hundre tusen kroner, og mer skal det bli, både i år og i årene som kommer. Den neste tingen vi i RiksTV gjør i fellesskap er å delta på Oslo Maraton 20. september. Over 30 stykker fra bedriften er allerede påmeldt – og alle som løper registrerer selvfølgelig innsatsen inn i Aktiv mot krefts registreringsløsning GoAKTIV – slik at det snart kan utdannes enda en kreftlege i Etiopia, kjøpes enda en PET-/CT-skanner – eller åpnes enda et pusterom.

Vil du bidra? Gå inn på Aktiv mot krefts nettsider og se hva du eller bedriften du jobber i kan gjøre for å gjøre hverdagen til kreftpasienter bedre.