Meny

Hva skjedde med Anne Frank?

– få med deg dokumentaren om Anne Frank på National Geographic Channel

Mange har lest den, og de aller fleste har et forhold til det som kalles verdens mest kjente dagbok: Anne Franks dagbok.

Anne Frank ble født i Frankfurt am Main, Tyskland, var datter av Otto Heinrich Frank og Edith Frank-Holländer – og søsteren til Margot Betti Frank. Den lille familien levde fram til 1933 i et etnisk blandet miljø, der det var både jøder og ikke-jøder, og der barna i nabolaget var katolske, protestantiske eller jødiske.

I mars 1933 ble imidlertid Adolf Hitlers parti NSDAP partiet som kom seirende ut av valget, og straks etter valgseieren oppsto det anti-jødiske demonstrasjoner. Hitler proklamerte stadig at det var jødene som hadde skylda for fattigdommen og den store arbeidsløsheten i Tyskland, og som kjent økte tilhørerskaren til disse tankene jevnt og trutt de neste årene. Familien fryktet for hva som ville skje dersom de ikke forlot landet, og flyttet dermed til Aachen, helt vest i Tyskland, før de dro videre til Amsterdam i 1934, der Otto Frank fikk seg jobb og barna begynte på skolen.

Nederland ble invadert av Tyskland i mai 1940, og okkupasjonsmakten forfulgte jøder ved å innføre strenge regler alle jødiske borgere måtte følge. Anne og søsteren Margot måtte blant annet flytte til en annen skole, og ble dermed adskilt fra mange av vennene sine.

Få med deg dokumentaren Avsløringen av Anne Frank på National Geographic Channel tirsdag 24. mars klokken 21.00!

I juni 1942 fylte Anne Frank 13 år. I bursdagspresang fra faren fikk hun en notisbok, der hun straks begynte å skrive ned tanker – om seg selv, familien, hverdagen og skolen. Hun skrev om skolekarakterer, gutter, venner og nabolaget for øvrig, men også om krigen som ødela så mange liv, om lengsel og om redsel. En knapp måned etter at Anne begynte å føre dagbok, mottok søsteren Margot en innkalling fra Zentralstelle für jüdische Auswanderund (sentralkontoret for jødisk emigrasjon) til tvangsarbeid i Tyskland. Familien, som lenge hadde planlagt å gå i dekning, tok brevet på alvor og aksjonerte umiddelbart. 6. juli gikk de i dekning sammen med familien van Pels (i boken omtalt som van-Daan) og den eldre tannlegen Fritz Pfeffer i bakbygningen som tilhørte farens kontorbygning i Prinsengracht 263.

Drøye to år etterpå ble gruppen på åtte arrestert, den 4. august mellom klokken 10 og 10.30. Noen hadde angitt dem, men hvem det var er fortsatt uvisst. De tre kanskje mest omdiskuterte personene er varehusansatt Willem van Maaren, vaskehjelp Lena van Bladeren-Hartog og gestapoinformant Tonny Ahlers. Ingen av disse har imidlertid hatt status som noe annet enn mistenkt. 

3. september samme år ble de deportert videre til Auschwitz. Anne, Margot og Auguste van Pels ble deretter overført til Bergen-Belsen. Moren til Anne ble værende i Auschwitz der hun døde i januar 1945 av sult og utmattelse. Auguste van Pels ble sendt videre til Theresienstadt, der hun angivelig skal ha dødd på veien.

Anne og Margot døde begge i månedsskiftet februar/mars 1945, da det brøt ut en tyfusepidemi i Bergen-Belsen fangeleir – kun en måned før Bergen-Belsen ble frigjort 12. april 1945.

Anne Franks gravstein

Dette er nå nøyaktig 70 år siden. Anne Franks dagbok ble utgitt av faren Otto, som var den eneste i familien – og blant de åtte fra gjemmestedet – som overlevde krigen. Han fant Annes dagbok blant sakene de forlot på gjemmestedet i Prinsensgracht 263. Boken er oversatt til over 70 språk, og har gjort Anne Frank til et av de mest kjente ofrene for holocaust. Boken er filmatisert en rekke ganger, og brukes fortsatt i undervisning for å lære barn og ungdom om krigens og nazismens grusomheter – og for å motvirke diskriminering og rasisme.

Men hvem var det som anga Anne Frank, familien og de fire andre som satt gjemt i annekset? Og hva skjedde med Anne Frank etter den fatale avsløringen 4. august 1944? Dette er saker som blir tatt opp i dokumentaren «Avsløringen av Anne Frank» som vises på National Geographic Channel førstkommende tirsdag 24. mars klokken 21.00. Dokumentaren benytter vitnesbyrd fra overlevende, historiske bilder og film for å avsløre brutaliteten ved konsentrasjonsleirer som Auschwitz, Sobibor og Bergen-Belsen. Og for første gang blir historien også sett fra nazistenes ståsted.

70 år etter er holocaust fortsatt et brennende tema, dagboken Anne Frank er fortsatt en følelsesmessig reise – og krigen er fortsatt en periode i verdenshistorien vi aldri skal glemme og aldri bør gjenta.

Dette er noe som er verdt å få med seg.