Meny

Vet du hvem du egentlig snakker med på nettet?

– få med deg sesongpremieren av Catfish på MTV på søndag!

Anonymitet på nett har vært en het potet i media de siste årene, og har også blusset litt ekstra opp nå de siste månedene. I romjula kom det fram at fotballmannen til Caroline Berg Eriksen postet anonymt på konas blogg for å forsvare henne, og denne uken har Hans-Petter Nygård-Hansen utlevert, eller avslørt, bakmannen for den anonyme humorsiden Sosiale Medier Eliten, etter å ha sett seg lei av å bli harselert med anonymt. Vi har sett dokumentarserier som Trolljegerne, og begrepet «ikke mat nettrollene» har festet seg bak øret hos de aller fleste.

Men hvor går grensen mellom anonymitet på nett og anonymitet på nett?

Få med deg sesongpremieren av Catfish på MTV søndag 8. mars klokken 18.05!

Vi har jo den gruppen vi kaller nettrollene. Disse er de du møter i kommentarfelt over alt på nettet og i sosiale medier – disse er gjerne sexistiske, kvinnehatende, rasistiske, sinte mennesker som ikke gjør annet enn å hetse og sjikanere, som gjør sitt beste for å provosere og ødelegge den seriøse debatten, og som gjerne blir mer og mer ivrig jo mer du mater dem med motargumenter. Det er klart at disse kan oppleves som ubehagelige, og det med god grunn. I bunn og grunn er nok imidlertid disse hissige nettdebattantene i de aller fleste tilfeller bare harmløse mennesker som blir modigest i møte med tastaturet, og som ikke lar det gå noe særlig lenger enn det.

Torsdag møtte jeg, i regi av MTV, to bloggere som begge har opplevd hets i kommentarfeltene sine. Hva de skriver om møtet vårt, kan du lese på bloggene deres – her kan du lese Nora Albas blogg og se hva hun mener om Catfish-begrepet, og her har Jade-Madelene aka Dog Diva skrevet om hvordan hun opplevde torsdagen. Heldigvis hadde ingen av disse to opplevd større trusler fra nettrollene, og de var begge ganske klare på at de ikke kan ta seg nær av stygge kommentarer for å kunne overleve som blogger. De hadde heller ikke opplevd å bli lurt av anonyme mennesker på nettet.

Hvilket bringer oss over til de som lurer folk på nettet, helt på ekte. De som utgjør seg for å være en annen, som lager en falsk identitet med andres bilder – og kanskje andres livshistorier, for å få enten kjærlighet, penger eller bare som ønsker å leve et annet liv for en stund. Her sitter det alltid en person på andre siden; en person som blir lurt, som blir forelsket eller tror de endelig har en venn de kan betro seg til, som går med på å sende penger til sin venns syke tante, som kanskje synes det er litt rart at det alltid kommer noe i veien de gangene du har foreslått å møtes eller å snakke sammen på Skype, men som tror på personen på skjermen når han eller hun kommer med sine unnskyldninger.

Det er dette programmet Catfish handler om – i korte trekk. I dokumentarserien på MTV, som på søndag starter sin fjerde sesong, knyttes par som kun tidligere har møtt hverandre gjennom skjermen sammen. Den ene parten tror de har blitt forelsket eller knyttet et sterkt og tillitsfullt vennskap gjennom måneder med digitale samtaler – men hva med den andre? Og hva skjer når de møtes i virkeligheten for første gang?

Med veiledning og hjelp fra skaperen av serien og av filmen Catfish, Nev Schulman, møter vi i hver episode to personer som har hatt lengre kontakt over nettet, som altså skal møtes for første gang. Spenningen rundt om hvorvidt den ene personen faktisk er den han eller hun utgir seg for å være er tilstede i hver episode – for er det virkelig ekte? Er det kjærlighet? De emosjonelle reisene vil bli fylt med mysterier, overraskelser og noen ganger sjokkerende avsløringer.

Gå ikke glipp av premieren på fjerde sesong av Catfish – på MTV søndag 8. mars klokken 18.05.