Meny

De helsprø fotballsupporterne

På mandag vil jeg søke om å få hjemmekontor på grunn av cupfinalen som blir spilt dagen før. Hvorfor? Fordi jeg ikke orker hverken seiersrusen eller bortforklaringene til min gode Særpekollega. 

Vi kommer nemlig ikke til å få gjort en dritt på kontoret på mandag om de – Sarpsborg 08 altså - vinner. Og om Sarpsborg taper, så etableres det et bortforklaringskor der min gode kollega spiller på alle instrumentene.

Sportsidioter er gale. Fotballsupportere er mye verre. Tomas Steen-Olsen, som min gode kollega heter, tilhører en kategori mennesker som er så til de grader emosjonelt involvert med de 11 kortbuksekledde på Stadion i Sarpsborg at han blir syk av det. Han blir rett og slett dårlig – helst før kampene – men også etter.

- Jeg har sovet dårlig døm siste nettene, sa han til meg en dag i kantina – som vi nå kaller Torget fordi det er så fint i de nye lokalene våre i RiksTV.

- Sovet dårlig i det siste, kvitterer jeg – og prøver å unngå å ramle inn i en ufrivillig psykologrolle. Jeg har jo en anelse om hva grunnen til søvnløsheten og gryende sykdom kan skyldes. Har kjent’n noen år se’ ...

- Jeg sover dårlig. Vi møter jo Vålenga te’ hælja – og jeg har’nte no’ go’ følelse, sier Tomas med en mine som kan få en blodhund til å ligne en av Marianne Aulies smilende klovner.

- Hmmmm, sier jeg. Ikke bra. Og tenker som så: i all verden - det er jo bare tirsdag – kampen går på søndag. Han kan’ke værra helt go’.

- Jeg ha’ hatt vondt i maven å. Døm spellær jo så jævla dårlig om da’n. Ska’ det fortsette sånn er’ente no’ mer å følge med på. Og jeg kan’te akkurat ta sovepiller heller.

Jeg kan ikke si jeg føler veldig medynk med den godeste Tomas. Men i RiksTV har vi også andre fotballsupportere som er minst – nei forresten – nesten like gærne som min venn Særpingen.

Tomas om fotball på facebook

En av dem (tro det eller ei) – er lidenskapelig Hødd-fan! Av alle fotballag på kloden – Hødd. Og etter at cup-gullet var sikret har han hatt et supporterskjerf liggende lett tilgjengelig. I gullfarge. Han skulle vise all verden at selv om Høddvoll lå et steinkast fra havet – og at ballen lett kunne forsvinne i bølgene om det ble skutt for høyt – var Hødd laget. Og i enhver sammenheng ble andre supportere disset ned. For meg var det klart at Tomas måtte vernes mot supporteruhyret fra Ulsteinvik.

Så har vi noen Enga-supportere. Der har det vært stille lenge. Gjøvik/Lyn slo ut Rekdal og co av cupen tidlig på sommeren. Da røk selvtilliten der i gården for resten av året. Det har vært stille både i og utenfor fjøset.

En god kollega fra Fredrikstad har ikke nevnt seriefotball med et ord denne sesongen – han snakker bare om motbakkeløp og trener til langrennssesongen. De gamle fotballstorhetene FFK holder hus i noe som heter OBOS-ligaen. Når en fra plankebyen tenker mer på langrenn enn fotball, skjønner vi alle hvor galt det er fatt.

Og så har vi min gode kollega og venn fra Bergen som holder med Brann og United. Det har ikke vært snev av bergensk fotballskarring i hele år. Han gjør ikke annet enn å seile, og har solgt sesongkortet sitt på Stadion til halv pris.

Moldesupporteren hos oss er som regel en som liker å ha det moro på andres fotballbekostning. Men også fra Romsdal’n er det mistenkelig tyst. Kan det skyldes livet rundt brakka på Lerkendal?

Jeg grubler og håper bare på at ikke noen av de som er nevnt her må overhøre vår- Tomas og min - lille konversasjon om utfordringene og påkjenningene ved å være fotballsupporter i Østfold.

Blander disse seg - da blir det skrudd opp for volumet. Da får den godeste Tomas enda mer å tygge på når de andre fotballhaukene begynner å hakke på ham.

Det morsomme med supportere som Tomas – og de fleste andre også - er bruken av vi og dem.

Går det bra for Sarpsborg 08, sier Tomas: - I hælja spelte vi bra. Vi spelte skjorta ta’ døm. Spesielt var vi go’e på midtbanen. Det funka akkurat som vi hadde planlagt.

Som vi hadde planlagt? Så vidt jeg vet har aldri Geir Bakke eller lagledelsen i 08 spurt min gode venn Tomas til råds. Men sånn blir det altså i medgangstider: Vi!

Geir bakke trener Sarpsborg 08Sarpsborg 08-trener Geir Bakke.

Har særpingene derimot røki på et bittert (og nesten alltid ufortjent) tap – så har supporterfløyta gjerne en litt annen tone. I alle fall dersom tapet ble fortært via båten. Tomas har selvfølgelig TV der også – for å følge 08.

- Fy f*** - i går var døm helt ræva. Skjønner ikke at døm kan væra’ så ustrukturerte. Døm hadde jo ente ballkontroll i det hele tatt.

Siden noen av disse samtalene ofte finner sted på Torget – vår nye kantine – blir man både klagemur, sjelesørger og av og til skyteskive for det man i kommunikasjonsverden vil kalle for utilsiktet selvskryt.

Gjør mitt forhold til Særpe-Tomas at jeg skal se cupfinalen?

Tja. Jeg synes mediene hauser opp norsk fotball altfor mye. Jeg er interessert i idrett – men jeg klarer ikke å engasjere meg slik norsk fotball er blitt. Jeg har jo ikke lenger noe favorittlag i Norge. Eik, Tønsberg hører forrige årtusen til – jeg aner faktisk ikke om laget eksisterer lenger en gang.

Dessuten savner jeg de gode gamle profilene? Det er jo nesten ikke noen igjen av kaliberet til Solskjær, Flo, Nils Arne, Brutter’n, Mini, Ivers, Rekdal, Matta, Drillo og de andre gutta som hadde godfot og i tillegg var taleføre.

Og når Riise er mest opptatt av bortforklaringer og tull på sosiale medier og er fornærmet over at bauta’n av ham i Ålesund står på feil sted – ja, da melder jeg pass.

Orkær’nte som min venn Tomas fra Særp ville sagt. I sommer fikk han seg seilbåt – og bunnstoffet var knapt tørt før TV-en var montert i kapteinens lugar. Han skulle være klar til både borte og hjemmekamp – uansett vær og breddegrad. Særp 08 i båten er topp, ifølge Tomas.

Tomas seilbåt SarpsborgTomas Olsen på seilbåten sin klar for kamp.

Men denne hælja skal jeg se litt på cup-finalen – men bare om det er dårlig vær. Jeg setter pris på Tomas sitt enorme engasjement for klubben i hans hjerte. Jeg vil hedre ham ved å ha sett litt – og så sier jeg (for husfredens skyld) at jeg har sett hele. Og jeg vil gjerne ha en subjektiv oppsummering fra ham på Torget når bølgene etter finalen har lagt seg. Bare ikke dagen derpå.

Mandag etter cupfinalen har jeg nemlig hjemmekontor.

Se cupfinalen søndag 22.november kl. 13.15 på NRK1.