Meny

De sju beste Oscar-vinnende sangene gjennom tidene!

Natt til 23. februar er det duket for årets Academy Awards – eller på godt norsk, det er duket for årets Oscar-utdeling. Statuetten skal deles ut til blant annet beste film, beste mannlige og kvinnelige hovedrolle, beste regi – og for beste sang.

Det er kanskje ikke sistnevnte pris som får aller mest oppmerksomhet alltid, noe som kanskje er litt rart, i hvert fall når man begynner å gå gjennom listen over sanger som har vunnet Oscar gjennom tidene. I mange av tilfellene her har jeg hørt og kan sangen oftere enn jeg har sett filmen, og i de tilfellene jeg har sett filmen, husker jeg nøyaktig den følelsen jeg satt med da sangen ble spilt. Musikk er en viktig ingrediens i filmer – og det er en viktig ingrediens for hukommelsen.

Prøv å kjenn etter hva slags følelse du sitter med når du hører disse sangene – vi har nemlig samlet de sju beste oscarvinnende sangene gjennom tidene. Du kan også høre sangene via Beat, Wimp eller Spotify – se lenger ned i saken.

Her er våre Oscar-vinnende musikkfavoritter:

1. Moon River – Audrey Hepburn – Breakfast at Tiffany’s (1961)

Dette er min absolutte soundtrack-favoritt, og en sang som definitivt setter seg på hjernen til folk. Sangen er perfekt til den unge og drømmende Holly Golightly, spilt av Audrey Hepburn – og sangen ble faktisk skreddersydd til hennes stemme, i og med at hun ikke primært er en sanger

2. Over the rainbow – Judy Garland – Trollmannen fra Oz (1939)

Hvis noen skal trekke fram én oscarvinnende sang, blir det vel som regel denne. Klassikeren over alle klassikere, covret og sunget av utallige opp gjennom årene. Men det er bare én original, og det er versjonen med Judy Garland.

3. The Streets of Philadelphia – Bruce Springsteen – Philadelphia (1993)

Selveste The Boss klarte ikke å slippe unna denne lista, på samme måte som at det såklart måtte bli en Oscar når Bruce Springsteen lager filmmusikk. I tillegg til Oscar-statuetten, vant Springsteen ytterligere fire Grammys for sangen som forteller om mannen som er «bruised and broken» i Philadelphia. 

4. When You Wish Upon a Star – Cliff Edwards – Pinocchio (1940)

De fleste assosierer vel denne sangen med julaften formiddag, men for de som ikke vet det, var det altså i Pinocchio i 1940 det hele startet. Sangen innehar alt som er godt med Disneys univers – håp, drømmer og magi – og det er kanskje derfor den er så evigvarende som den er. 

5. Raindrops Keep Falling on My Head – B.J. Thomas – Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969) 

I stedet for å sutrejamre på “I’ll do my crying in the rain” er det denne sangen en bør ta fram på en regnfull dag der livet ikke viser seg fra sin beste side. Prøv, bare – jeg kan garantere at du blir i bedre humør. 

Filmjunkie? Eller generelt hekta på film, sport og serier? Nå får du RiksPakken kostnadsfritt ut juni!

6. (I’ve Had) The Time of My Life – Bill Medley & Jennifer Warnes – Dirty Dancing (1987)

Her er det kanskje like mye scenen og følelsen som selve sangen, men hele pakka alt i alt gjør at dette er en sang som må få sin plass på lista. Sangen, som innledes med den klassiske replikken «nobody puts baby in a corner», har siden 1987 levd sitt liv på TV-show, utesteder og jentevorspiel – og overlevd til gangs.  

7. Can you feel the love tonight – Elton John – The Lion King (1994)

Dette må være en av Disneys aller fineste kjærlighetssanger. Filmversjonen er sunget av Kristle Edwards ispedd blant annet stemmene til Timon og Pumba, men det var Elton Johns versjon som toppet hitlistene rundt omkring høsten og vinteren 93/94. I tillegg til Oscar-statuetten, fikk Elton John også Grammy for Best Male Pop Vocal Performance.

Få alle disse sangene – og noen flere Oscar-vinnende sangfavoritter – i en egen spilleliste. Trykk på ikonet under for å følge RiksTVs spilleliste: 

Beat     Spotify  Wimp

 

 

Årets Oscar-utdeling kan du se på TV6 natt til 23. februar fra klokken 00.30. Måtte den beste låten vinne!

Hvilke sanger synes du fortjener en plass på listen? Kommenter gjerne under!