Dette er filmene du bør se i helgen

– Brad Pitt som tankskommandant, drama i Lama Rama, avkledd naturpoesi og Keanu Reeves sørger over bikkja

Det er nervepirrende dager i Falun om dagen, samtidig som vårværet gjør det fristende å nyte sol og varmere luft ute. Men når det blir kveld, er det verken VM på TV eller særlig stas å være ute – og da er det fint å kunne sette seg ned med en god film. Vi har plukket ut fire filmer i fire forskjellige sjangre – filmer du bør se én eller flere av i løpet av helgen, synes vi. 

Ikke RiksTV-kunde? Akkurat nå: VM-tilbud på RiksPakken! 

Fury

Vi skrur klokka 70 år tilbake i tid, og befinner oss i april 1945. Sersjant Don «Wardaddy» Collier (Brad Pitt) og mannskapet hans i tanken «Fury» er på vei gjennom Tyskland mot Berlin. Mannskapet består blant annet av de garva soldatene «Bible» (Shia LaBeouf), Trini «Gordo» Gracia (Michael Peña) og bondeknølen «Coon-Ass» (Jon Bernthal) – i tillegg til den ferske soldaten, unge og uerfarne Norman (Logan Lerman).

Med unntak av ferskingen, har gjengen holdt sammen siden offensiven i Nord-Afrika, og deretter oppover Europa i takt med tyskernes tilbaketog. Tyskerne forventes å gi seg hvilken dag som helst, og fremrykket mot Berlin er ikke preget av idealisme – snarere fatalisme. Filmen skildrer godt det klaustrofobiske ved å sitte i en stridsvogn uten å ha oversikt over hva som foregår på utsiden, og det meste av filmen skildres altså derfra – fra tanksen.

Sjanger: Action/Drama Lengde: 2t 14 min Aldersgrense: 15 år

Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama

Kaptein Sabeltann er tilbake – og denne gangen begir han seg ut fra Abra Havn på en reise til det legendariske kongeriket Lama Rama. Her møter de lattermilde Kong Rufus (Anders Baasmo Christiansen) og hans skumle bror Prins Badal – som er målet for turen, de skal nemlig ranes. Først må Kaptein Sabeltann (Kyrre Haugen Sydness) og mannskapet hans imidlertid kjempe mot den pill råtne piraten Bjørn Bask og hans båttyver – og alt i alt opplever de et eventyr de sent vil glemme. «En genuint sørlandsk sjørøverfiksjon», mente Dagbladet – som ga den en femmer på terningen.

Sjanger: Eventyr/Familiefilm Lengde: 1t 36 min Aldersgrense: 7 år

Mot naturen

Mange registrerte sikkert filmplakaten til Mot naturen i høst, av mannen uten bukser som løper gjennom skogen. Mot naturen er like avkledd som mannens underliv, men her er det tankene det først og fremst fokuseres på. Regissør Ole Giæver spiller selv hovedrollen som Martin, en familiefar i 30-årene som sliter litt med A4-livet.

Han reiser alene på helgetur i fjellet, og i løpet av disse to dagene får vi høre alt han tenker – fra det banale til det eksistensielle, fra hvordan man formulerer en SMS til kolleger for å slippe unna lønningspilsen, til tanker om å forlate familien og starte et helt nytt liv. Mot naturen er en ærlig, morsom og dypt gjenkjennelig film å det å være menneske – så gjenkjennelig at Birger Vestmo i NRK Filmpolitiet nesten syntes det var på grensen til ubehagelig, men allikevel trillet terningen til en femmer.

Mot naturen hadde verdenspremiere på Toronto filmfestival, en av verdens største og viktigste filmfestivaler – og er også utvalgt til filmfestivalen i Berlin i 2015.

Sjanger: Komedie/Drama Lengde: 1t 20 min Aldersgrense: 11 år

John Wick

Keanu Reeves er tilbake i sitt rette element, for i John Wick finner du hard action, hardbarka typer og masse skyting. Reeves spiller John Wick, som blir ranet i sitt eget hjem. Ranerne dreper bikkja hans, bikkja han fikk av sin nylig avdøde kone, og John Wick finner frem alle de gamle våpnene sine og drar ut på hevntokt – for det gangsterne ikke vet, er at John Wick nemlig er en forhenværende leiemorder.

Sjanger: Action Lengde: 1t 41 min Aldersgrense: 15 år

Ikke RiksTV-kunde? Akkurat nå: VM-tilbud på RiksPakken! 

Hva synes du om saken? Vi setter stor pris på kommentarer og innspill. Vi regner imidlertid med at alle som kommenterer viser alminnelig folkeskikk, og vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg som ikke forholder seg til dette. Se også vår personvernside.

comments powered by Disqus