Meny

Velkommen til dinosaurenes rike

– National Geographic Channel vier fem dager til verdens største dyr

Jeg vil tro at de aller fleste som har vært barn en gang, en eller annen gang i løpet av barndommen har hatt en dinosaurperiode – der de i større eller mindre grad har vært fascinert av dinosaurer. For meg og de som er på min alder, var nok denne perioden mer eller mindre uunngåelig; i 1993, da jeg var ni år, kom nemlig dinosaurfilmen Jurassic Park, og til tross for at aldersgrensen var satt til 11 år, dro jeg og så den på kino med søsteren min og kjæresten hennes.

Jeg var dypt marerittimponert over ondskapen til dinosaurene, spesielt dinosauren som spyttet gift i ansiktet på han litt slemme i gul regnjakke, og priste meg lykkelig over at det nærmeste jeg kom kjøttetende kreaturer den påfølgende sommeren, var mygg. Denne spyttende dinosauren, dilophaurusen, var imidlertid langt ifra så ekkel og så skummel i virkeligheten, har jeg lest i ettertid. Den hadde ikke giftig spytt, hadde antakelig ingen «nakkekrage» den løftet opp når den var i angrepsposisjon – og var heller ikke så liten og søt-skummel som dinosaurusen i filmen. Og dette var vel heller ikke den eneste dinosaurusen Steven Spielberg og gjengen hans overdreiv evnene til.

I løpet av året vil faktisk den fjerde Jurassic Park-filmen, Jurassic World, komme på kino. Antakelig vil det også her dukke opp halvfiktive dinosaurer, noe som kanskje vil bidra til at en niåring eller to får noen år der de tror at dinosaurene var enda skumlere enn det de egentlig var.

Da er det godt at det også vises faktaprogram om dinosaurene. Ja, faktisk finnes det en kanal som setter av en hel uke til de største dyrene som noen sinne har tråkket på jorda vår – National Geographic Channel viser nemlig en ny dinosaurdokumentar hver kveld fra søndag 7. juni til og med torsdag 11. juni.

Temauken Dinosaur på National Geographic Channel har følgende sendeskjema:

T-Rex fra topp til tå

I et spesialbygget laboratorium står forskerne overfor en tolv meter lang, og nesten to meter bred, anatomisk korrekt rekonstruksjon av en Tyrannosaurus rex. Nå skal fire veterinærer og paleontologer gjennomføre verdens første disseksjon av den fryktinngytende skapningen.
Søndag 7. juni klokka 20.00

Verdens største dyr

Gjør deg klar for en dramatisk nedtelling av de største og tapte gigantene som har levd på jorden. Ved hjelp av dataanimasjon jakter man sannheten bak disse enorme artene, og undersøker de ti største og ekstraordinære funnene.
Mandag 8. juni klokka 20.00

Dinosaurens dødskamp

Et fossil som skildrer et rovdyr og et byttedyr som døde i kamp, er sentral i en kontroversiell debatt: beviser dette eksistensen av en separat Tyrannosaur-art? Funnet kan avdekke en Nanotyrannus.
Tirsdag 9. juni klokka 20.00

Større enn Tyrannosaurus rex

Historien om Spinosaurus – den største av alle de kjente kjøttetende dinosaurer. Dens massive proporsjoner, og det to meter lange seilet på ryggen, gjør den til en av de mest bisarre skapningene som noensinne er oppdaget.
Onsdag 10. juni klokka 20.00

Tyrannosaurus rex: den ultimate fighteren

Tyrannosaurus-rex var kongen av dinosaurer. Den var en tilsynelatende fryktet jeger, men nye funn viser skader etter feilslåtte angrep og store kamper, når Tyrannosaurusen satte tennene i en motstander.
Torsdag 11. juni klokka 20.00