Meny

Sommerens sterkeste historier får du med NRK Dokusommer!

– De beste dokumentarene er tilgjengelig i hele sommer via NRK TV-appen

Det er endelig sommer, og i den anledning gir NRK deg full tilgang til sine beste dokumentarer på NRK2 under merkelappen Dokusommer og via NRK TV-appen i underholdningsportalen. Vi har samlet en liten oversikt over noen av de beste dokumentarene, til glede for den kunnskapstørste og nysgjerrige.  Ikke nok med det, et knippe NRK-programledere, blant dem Thomas Seltzer og Hege Moe Eriksen, har anbefalt sine favorittdokumentarer. 

 

Thomas Seltzer anbefaler: 

Scientologi – troens fengsel? 

– Dette er historien om den bisarre scientologisekten.

Historien om den bisarre scientologisekten og hvordan den undertrykker og utnytter sine medlemmer, hvorav noen er meget berømte kjendiser. Filmen er basert på en bok av Lawrence Wright, kjent for å være en av verdens beste journalister og vinner av Pulitzerprisen for sin bok om Al-Quaida og 9/11, "The Looming Tower". Sekten har gjort alt i sin makt for å stoppe denne filmen, og en artig sidehistorie er at de har satt i gang det som vel er tidenes minst vellykkede Twitter-kampanje for å sverte den. Kampanjen kan man følge på @FreedomEthics.

Buktalerens beste venn

– Jeg har alltid ønsket å lære meg buktaling. 

To ambisjoner har fulgt meg gjennom livet: å lære meg stepping og å lære meg buktaling. Og lysten til det sistnevnte ble ikke mindre etter å ha sett denne perlen av en dokumentar. For å si det sånn: jeg håper ikke disse folka lager en dokumentar om riverdance. 

Gulosten – gangsteren som ble kongens venn 

– Et fascinerende bilde av et Norge som ikke lenger eksisterer.

Johannes Andersen, kjent som Gulosten, var i mellomkrigstiden Norges mest berømte kriminelle. Under andre verdenskrig blir Gulosten med i Kompani Linge og i London blir han venn med kong Haakon. Møtet med kongen skal vise seg avgjørende for Gulosten, som begår et dobbeltdrap i fredstid. Hvordan kunne Norges mest berømte kriminelle slippe unna med et dobbeltdrap?

Hege Moe Eriksen anbefaler: 

Indias datter

– Denne filmen er som et knyttneveslag i magen. Slik beskriver Hege Moe Eriksen Indias datter. 

Den 23 år gamle medisinerstudenten Jyoti Singh ble brutalt voldtatt av seks menn på en buss i Dehli. Hun døde senere av skadene. Hennes fryktelige skjebne utløste sterke protester og gateopptøyer i India, og førte til endringer i loven. Singhs voldtektsmenn snakker ut mens de venter på å bli hengt. Deres verdier og tankesett speiler et skjevt patriarkalsk samfunn som ser på kvinner som annenrangs, og til og med uønsket. 

Se alle Hege Moe Eriksens favorittdokumentarer her 

Alle NRKs dokumentarer kan du se på NRK nett-TV. Tjenesten er fritt tilgjengelig for alle med en SMART-boks fra RiksTV koblet til internett. Kom i gang med NRK nett-TV her .

Hvis du er oppkoblet, men ikke får tilgang til NRK i underholdningsportalen, kan det hende du trenger å oppgradere ny programvare. Her finner du ut av om du har oppdatert til siste programvare.