Meny

Endelig skal Norge være med i EM!

Syv internasjonale fotballmesterskap (EM og VM) har gått uten at Norge har vært med. Vi må tilbake til år 2000, til EM i Nederland og Belgia, for å finne sist gang Norges menn var representert. Det var første gang EM hadde to vertsnasjoner. I 2016 er det første gang 24 nasjoner skal krige om retten til å kalle seg Europamester.

Regjerende mester

Frankrike er vertsnasjon og nabolandet Spania er regjerende mester, til og med forsvarende, regjerende mester. Siden EM for første gang ble arrangert i 1960 i Frankrike, ble Spania første nasjon til å forsvare sin tittel fra 2008 i 2012. Vinner de igjen i 2016 vil det bli en rekord som står seg lenge. 

Den enkleste motstanderen

Men det er Norge det skal handle om. Vi skal med. Eller skal vi ikke det? Vi var nesten klare da vi ledet 1-0 over Italia på Olympia Stadion i Roma. Det var kun 17 minutter som skilte oss fra en historisk seier som ville gitt oss avansement og direkte billett til det gode selskap. Men med to italienske scoringer og Kroatisk seier, endte Norge på tredjeplass i gruppen, og med playoff-plass. Som en av åtte andre nasjoner skal vi spille en hjemme- og en bortekamp som vil avgjøre om Høgmos menn reiser til Frankrike neste sommer.

Selvfølgelig skal vi med. Vi har jo trukket den aller enkleste motstanderen. Når vi kunne risikere å møte nasjoner som Sverige, Ukraina og Bosnia, trakk Norge Ungarn. Den aller svakeste nasjonen av de fire vi kunne ha møtt. I tillegg til disse landene er det Slovenia, Danmark og Irland som skal kjempe om sin plass.

Oppsettet for de to avgjørende kampene:

Ukraina – Slovenia

Sverige – Danmark

Bosnia – Irland

Norge – Ungarn

Hva stopper oss fra å vinne mot Ungarn? 

Gábor Király - mannen med de grå joggebuksene - skal vokte Ungarns mål og er med sine 39 år nesten som en pensjonist å regne. Dersom Ungarn slår ut Norge vil han bli den eldste spilleren i fotball-EM. Király, som fyller 40 år 1. april, har muligheten til å slå legendariske Lothar Matthäus' gamle rekord. Han vil uansett passere noen historiske milepæler i novemberkampene mot Norge. Dersom han spiller på Ullevål vil det være hans kamp nummer 100, og i Budapest tre dager senere, vil han kunne tangere Jószef Bozsiks' 101 kamper – flest i Ungarsk historie.

Király har en drøm: en drøm som kanskje er litt annerledes enn folk flest og andre fotballspilleres. Han drømmer om å fange et innlegg, snu seg, kaste ballen i egen tverrligger – og ta den tilbake. Måtte den bli virkelighet på Ullevål eller i Budapest. Det ville gitt ekstra underholdning til det som allerede er bygget opp til å bli en stor underholdningsaffære. Vi får håpe at dette for Norge sin del ikke igjen blir med drømmen, og at vi får være med de store gutta til der det skjer. 

  • Norge - Ungarn sendes 12. november kl. 20.45 på TVNorge

  • Ungarn - Norge sendes 15. november kl. 20.45 på TVNorge

FAKTABOKS:

Regjerende mester: Spania
Forrige finale: Spania 4 – Italia 0
Vertsnasjon: Polen og Ukraina (2012) 
Antall mesterskap: 14
Antall mestere: 9
Mestvinnende nasjon:  Tyskland (3 gull – 3 sølv – 2 bronse) 
Antall mestere som er med, med mer enn ett mesterskap: 3 (3 Tyskland, 3 Spania og 2 Frankrike).

Innlegget er skrevet av fotballentusiast Bjørn Lier.