Oscarvinner, Timothy Spall som landskapsmaler, dansk familiedrama og homofile aktivister

– RiksTV Filmleie

Da årets Oscar-utdeling gikk av stabelen i februar i år, var det nærmest umulig å ikke få med seg at Morten Tyldums The Imitation Game var nominert til sju Oscar – og at filmen til slutt endte opp med å vinne én av dem, nemlig Beste tilrettelagte manus. Dette har resultert i at jeg siden slutten av februar har gledet meg ekstremt til å se filmen, som nå er å finne i Filmleie.

Tidspunktet for å se The Imitation Game er for øvrig også ganske perfekt, i og med at det i dag, fredag, er 70 år siden andre verdenskrig tok slutt. Bedre relevans kan vel ikke en filmpremiere ha?

I tillegg har vi seks andre sterke filmer blant nyhetene i Filmleie i dag. Vi møter blant annet den eksentriske maleren Joseph Turner, soulens gudfar James Brown, en gruppe homofile som samler inn penger til gruvearbeidere, en hevngjerrig kone, Agnes Kittilsen med kjærlighetssorg – og du kan se filmen som ble kåret til beste danske film i fjor.

Her er ukens anbefalinger i filmleietjenesten: 

The Imitation game

I The Imitation Game møter vi matematikkprofessoren Alan Turing (Benedict Cumberbatch), som under andre verdenskrig får i oppdrag å knekke nazistenes kodemaskin Enigma – og dermed bidra til å tippe krigen over i de alliertes favør. Turing samler en rekke kryptografer, deriblant Joan Clarke (Keira Knightley), og går i gang med å løse oppgaven. Gjengen møter imidlertid på flere utfordringer, blant annet fra egne rekker. I tillegg har Turing en hemmelighet – en hemmelighet som i England på denne tiden var forbudt ved lov.

Sjanger: Drama/Thriller Lengde: 1t 54 min Aldersgrense: 11 år

Mr. Turner

I filmen Mr. Turner får vi dyp innsikt i livet til den britiske maleren Joseph Turner (1775-1851), spilt på glimrende vis av Timothy Spall. Det tegnes et bilde av en kompleks figur, drevet av trangen til å male – en uttrykksmåte han i stor grad takler bedre enn tale og kroppsspråk, er glad i damer og elsket og hatet av både folk og kongelige. Det er store kontraster mellom de svimlende romantiske landskapsmaleriene Turner malte og det tarvelige og dystre livet til maleren – og nettopp dette gjør denne filmen til en realistisk og storartet film.

Sjanger: Drama Lengde: 2t 30 min Aldersgrense: 7 år

Get on up

Dette er historien om gudfaren av soul, nemlig James Brown! Filmen gir et fryktløst innblikk i livet til Brown, spilt av Chadwick Boseman. Vi følger ham på reisen fra en oppvekst preget av ekstrem fattigdom til en enorm musikalsk karriere i voksen alder – og frem til hans narkofylte fall fra toppen.

Sjanger: Biografi/Drama Lengde: 2t 19 min Aldersgrense: 11 år

Serena

Serena (Jennifer Lawrence) og George (Bradley Cooper) er nygifte, og reiser til Smokey Mountains i North Carolina for å bosette seg og bygge opp et tømmerimperium. Mens George allerede er kjent i fjellene og kjenner de fleste, inkludert en jente han har klart å gjøre gravid, er området ukjent for Serena. Hun klarer imidlertid å tilpasse seg omgivelsene, blir raskt betraktet som en likeverdig blant mennene, og trives godt. Helt til den dagen hun mister sitt ufødte barn, får beskjed om at hun aldri vil bli gravid igjen – og blir hevngjerrig av sorg.

Sjanger: Drama Lengde: 1t 45 min Aldersgrense: 15 år

Stille hjerte

Stille hjerte ble kåret til årets beste danske film 2014 tidligere i år, og her finner du sterke danske skuespillere, som blant andre Paprika Steen og Ghita Nørby. Vi møter Esther, som lider av den uhelbredelige sykdommen amyotrofisk lateral sklerose, og som sammen med ektemannen Paul, som er pensjonert lege, beslutter å ta sitt eget liv før sykdommen forvandler henne til en hjelpeløs parodi på hennes vitale jeg. Parets to døtre, deres ektemenn samt barnebarnet Jonathan, kommer på besøk for å feire en aller siste julaften sammen med moren. Esthers venninne Lisbeth er også invitert. I løpet av kvelden dukker spørsmålene og tvilen opp – og julefeiringen går over til å bli et familiedrama som kun kan måle seg med familiedramaene til selveste Ingmar Bergman.

Sjanger: Drama Lengde: 1t 38 min Aldersgrense: 15 år

Pride

Pride er en varm film basert på en sann historie, om en gruppe homofile aktivister som samlet inn penger til britiske gruvearbeidere og deres familier under den britiske gruvearbeiderstreiken i 1984. Streiken pågikk i et helt år, og gikk hardt utover både Margaret Thatchers regjering og gruvearbeiderne og familiene deres. I filmen møter vi Joe (George MacKay), en homofil konditoristudent, som møter Mark Ashton (Ben Schnetzer) og vennene hans i det de er i ferd med å stifte foreningen Lesbians and Gays Support the Miners (LGSM). Etter å ha lett en stund etter en gruveby som er villige til å motta veldedighet fra «perverse homofile», kommer de over landsbyen Onllwyn i Wales, der en gjeng koselige damer i innsamlingskomiteen inviterer den fargerike gjengen på besøk.

Sjanger: Komedie/Drama Lengde: 2t Aldersgrense: 7 år

Staying alive

Høstens store Norsk film-snakkis er endelig i filmtjenesten, nemlig filmen Staying Alive med skuespillere som Agnes Kittilsen, Anders Baasmo Christiansen, Anne Marie Ottersen og Linn Skåber. Marianne oppdager at samboeren Håkon er utro – og under konfrontasjonen med Håkon kommer det fram at han heller vil ha en pause framfor å redde forholdet. Dette kommer som lyn fra klar himmel for Marianne, og hun går som seg hør og bør gjennom en emosjonell berg- og dalbane. Hun har heldigvis bestevenninnen Kristin som støtte, som lærer henne at livet ikke bare er Håkon, samliv og kos.

Sjanger: Komedie Lengde: 1t 23 min Aldersgrense: Tillatt for alle

Hva synes du om saken? Vi setter stor pris på kommentarer og innspill. Vi regner imidlertid med at alle som kommenterer viser alminnelig folkeskikk, og vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg som ikke forholder seg til dette. Se også vår personvernside.

comments powered by Disqus