Meny

Feir fredsdagen på TV

– det er 70 år siden Norge atter ble et fritt land

På fredag er det på dagen 70 år siden Nazi-Tyskland kapitulerte, og Norge atter var et fritt land. I hele vinter og vår har flere TV-kanaler varmet opp til denne dagen, i form av dokumentarer og serier, spesielt i tiden mellom 9. april fram til nå og 8. mai. NRK har vært den kanalen som har vært sterkest på dette, men også National Geographic har sendt flere dokumentarer, blant annet tidligere omtalte Avsløringen av Anne Frank.

Fredag kveld, på selveste fredsjubileumsdagen, viser NatGeo dokumentarfilmen Bakus rolle i 2. verdenskrig. Dokumentaren forteller historien til innbyggerne i Baku, hovedstaden i Aserbajdsjan, under andre verdenskrig. Bakus rike oljefelt var naturlig nok enda en ting Hitler gjerne ville ha makten over – det var nødvendige ressurser for å gjennomføre planen om verdensherredømme. Russerne og de allierte var imidlertid villige til å gå langt for å stoppe Hitler, selv om det betydde å slette byen fra kartet.

Bakus rolle i 2. verdenskrig sendes 8. mai klokken 19.05.

Fredsjubileumsdagen blir også behørig feiret hos statskanalen NRK, i et eget spesial-Norge Rundt. Programleder Per Vidar Raunholm tar utgangspunkt i Torgalmenningen og andre steder i Bergen som alle var viktige i maidagene i 1945, mens historiker Synne Corell fra Universitetet i Oslo tar oss med rundt og forteller hva som skjedde både andre steder i landet og i Europa.

I tillegg har Norge Rundt fått med seg kjente og mindre kjente nordmenn som forteller om sine personlige fredsminner – blant annet vil Thorvald Stoltenberg, Henny Moan, Toralv Maurstad, Astrid Nøkleby Heiberg og Inger Lise Skarstein fortelle om sine minner fra maidagene, mens Arne Ragnar Grimsrud, en av «Gutta på skauen» og Eliva Antona Henriksen, som ble tvangsflyttet sammen med familien sin fra Finnmark, forteller om hvordan de opplevde dagene i mai – og ikke minst den første 17. mai i frihet.

Norge Rundt: Fredsjubileum vises på NRK1 fredag 8. mai klokken 19.30.

Lørdag 9. mai viser NRK2 den franske dokumentaren Frigjøringen av Europa, som skildrer de siste kapitlene av andre verdenskrig frem mot Europas frigjøring 8. mai 1945. Filmen er basert på unike arkivbilder og vitnesbyrd fra soldater, sykepleiere og sivile fra krigens begge sider.

Frigjøringen av Europa vises på NRK2 lørdag 9. mai kl. 21:10.

NRK2 vil også sende dokumentarserien Skandinavia i Hitlers jerngrep fem onsdager framover fra 20. mai, klokken 19.45. Serien er en nordisk samproduksjon i fem deler som fletter Sverige, Danmark og Norges historier sammen; en enestående samling av arkivstoff fra de tre landene setter Skandinavias krigshistorie inn i et større perspektiv.

I tillegg planlegger kanalen også gjensyn med den britiske dokumentarserien i tre deler, Hitler – vondskapens karisma, som ser på lederegenskapene til Adolf Hitler. Hvordan fikk han millioner av tilhengere i Tyskland? Sendingstidspunkt er ennå ikke satt.  

Er du interessert i film, viser C More First filmen Boktyven førstkommende søndag. Boktyven er basert på bestselgeren med samme navn, og handlingen finner sted når annen verdenskrig pågår for fullt. Tolv år gamle Liesel kommer som fosterbarn til en sørtysk by. Hun er analfabet, men kjenner en dragning mot bøker, så den godhjertede fosterfaren lærer henne å lese. Liesel deler lesergleden med både den jødiske flyktningen Max, som gjemmer seg i kjelleren, og kona til byens nazileder.

Boktyven vises på C More First søndag 10. mai klokka 18.50

Har du lyst til å se flere filmer om andre verdenskrig, finnes det mange av disse i Filmtjenesten. Du finner blant annet den Oscar-belønte filmen Livet er herlig (La Vita e Bella), som handler om den italienske jøden Guido som klarer å kapre hjertet til den ikke-jødiske Dora. Når Guido og deres sønn Giosuè blir deportert til en konsentrasjonsleir, krever Dora, som elsker sin familie over alt, å bli med. Hun melder seg altså frivillig til å bli sendt i konsentrasjonsleir, og får plass på toget. Guido på sin side er fast bestemt på at sønnen skal overleve, og bruker humor og fantasi for å skjule den grusomme virkeligheten de står overfor.

I tillegg finner du den splitter nye filmen The Imitation Game, regissert av Morten Tyldum, i filmtjenesten nå. Filmen fikk som kjent hele åtte Oscar-nominasjoner tidligere i år – og stakk hjem med prisen for beste tilrettelagte manus, var nominert til fem Golden Globe-priser og vant publikumsprisen på filmfestivalen i Toronto. Vi møter matematikkprofessoren Alan Turing (Benedict Cumberbatch), som under andre verdenskrig får følgende hemmelige oppdrag: Han skal knekke nazistenes kodemaskin Enigma, noe som vil tippe krigen over i de alliertes favør. 

La Vita e Bella, The Imitation Game og følgende filmer om andre verdenskrig, kan du se i filmtjenesten:

Schindlers liste
Inglourious Basterds
Der Untergang
Redd menig Ryan
Kampen om Tungtvannet (NRK-serien)
Captain America: The first Avenger
Defiance
En kvinne i Berlin
Flags of our father
Max Manus
The Reader
Shetlandsgjengen
Slaget om Tobruk
Tvillingenes dagbok
Lore
Krigens unge hjerter (serie)
Into the white
Simon og eiketrærne
Kongens tale

Og du, husk at det er kjempelett å søke etter filmer med RiksTV-appen.